MotorBike.gr

ON ANY SUNDAY: Ύμνος στη μοτοσυκλέτα

22/10/2020

Η ταινία ορόσημο που ανέδειξε τη μοτοσυκλέτα

 

Η ταινία “On Any Sunday” είναι ένα ντοκιμαντέρ του 1971 με θέμα τη μοτοσυκλέτα, που σημάδεψε μια ολόκληρη γενιά μοτοσυκλετιστών και όχι μόνο. Σε σκηνοθεσία του Bruce Brown, η ταινία ασχολήθηκε σε μεγάλο βαθμό με την “πραγματική” ψυχή της μοτοσυκλέτας. Το ρόλο των πρεσβευτών των δύο τροχών είχαν αναλάβει οι Steve McQueen και Malcolm Smith με τις Husqvarna τους να “ζωγραφίζουν” στο χώμα, γράφοντας το όνομά τους στην αιωνιότητα. Κείμενο: Kenneth Olausson, Φωτογραφίες: Husqvarna

Οι αρχές της δεκαετίας του ’70 ήταν η “αρχή των πάντων” για τη μοντέρνα περίοδο της μοτοσυκλέτας. Ήταν η δεκαετία που άλλαξε ριζικά τη μορφή της και το κυριότερο, τον τρόπο που την αντιμετώπιζε το ευρύ κοινό. Η ταινία-ντοκιμαντέρ με τα πολύ εντυπωσιακά πλάνα “On Any Sunday” του Bruce Brown ήταν μια περήφανη δήλωση των μοτοσυκλετιστών για την ελευθερία του πνεύματός τους.

Ο Brοwn πιστώθηκε για το ότι κατάφερε να δώσει μεγάλη έμφαση σε όλες τις πτυχές του μοτοσυκλετισμού, από την απλή μοτοσυκλέτα και τα ταξίδια στο δρόμο, την πίστα ταχύτητας, το χώμα και τους αγώνες ερήμου. Αμέτρητοι νέοι ενθουσιάστηκαν βλέποντας αυτή την υπέροχη (και cult πλέον) ταινία που τους “αποπλάνησε” διαπαντός, στέλνοντάς τους στην αγκαλιά των δύο τροχών.

Όταν γυριζόταν το φιλμ, οι δημιουργοί του δεν ήθελαν μόνο  να δείξουν τη φωτεινή, τη θετική, τη διασκεδαστική πλευρά της μοτοσυκλέτας, αλλά φιλοδοξούσαν επίσης να μεταδώσουν το αίσθημα ελευθερίας που προσφέρει. Και το κατάφεραν πέρα για πέρα.

Ο σκηνοθέτης Bruce Brown

Εκτός από τους διάσημους αναβάτες, πολλές σκηνές έδειχναν απλούς αναβάτες, κάποιες φορές χωρίς κράνη και χωρίς προστατευτικό εξοπλισμό – κάτι σχεδόν αδιανόητο σήμερα στον πολιτισμένο κόσμο και ιδιαίτερα την Αμερική . Κάποιες άλλες σκηνές ήταν απλώς μνημειώδεις, αφού δεν είχαν προβληθεί ποτέ ξανά σε οθόνη και ο κόσμος δεν είχε ιδέα ότι οι μοτοσυκλέτες μπορούν να φτάσουν σε τέτοια σημεία επιδόσεων και κατορθωμάτων.

Ο χαρακτηριστικός ήχος του αερόψυκτου δίχρονου κινητήρα που δονεί τον αέρα, καθώς ο σταρ του Χόλιγουντ McQueen και η συμμορία του εξαφανίζονται στον ορίζοντα, έχει αφήσει το στίγμα του  στο κινηματογραφικό γίγνεσθαι. Φυσικά, ο διάσημος ηθοποιός με τα ατσάλινα γαλάζια μάτια του είναι ένα από τα σημαντικότερα ατού της ταινίας “On Any Sunday”. Ο Steve McQueen οδηγεί την Husqvarna του και αποδεικνύεται ένας πραγματικά έμπειρος αναβάτης που παίζει κυρίαρχο ρόλο σε μια ταινία γεμάτη αδρεναλίνη.

Δίπλα του ο συμπαθέστατος Αμερικανός εντουράς-θρύλος Malcom Smith, συμπρωταγωνιστεί ξετυλίγοντας σιγά-σιγά το δικό του αστέρι. Ο αυθόρμητος Malcolm δεν ήταν μόνο ένας πολύ καλός τύπος που αφιέρωσε τη ζωή του στο να οδηγεί μοτοσυκλέτες – ένα χόμπι που αποδείχθηκε επάγγελμα – αλλά κι ένας άριστος αναβάτης. Ο Malcolm – όντας επιχειρηματίας του χώρου, αφού ήταν επιτυχημένος αντιπρόσωπος της Husqvarna – πλούτισε μετά την ταινία, αφού το όνομά του έγινε πασίγνωστο.

Το “On Any Sunday” ήταν (και είναι ακόμα, όπως θα δείτε-όσοι το δείτε) μια ταινία με ψυχή. Παρακολουθούμε τους πρωταγωνιστές της να διασχίζουν ερήμους και στενά δυσπρόσιτα μονοπάτια, και είναι σίγουρο ότι ακόμα και να μη μας κόβουν την ανάσα πενήντα χρόνια μετά,  σίγουρα κρατούν το ενδιαφέρον μας αμείωτο κάθε λεπτό από τα 96 της διάρκειάς της.

Η πρεμιέρα της ταινίας στους κινηματογράφους έγινε το καλοκαίρι του 1971 και οι σκηνές που τραβήχτηκαν από ελικόπτερο ήταν κάτι πρωτόγνωρο για εκείνη την εποχή. Ο Bruce Brown δεν ήθελε να αφήσει κανένα είδος οδήγησης παραπονεμένο, προσπάθησε να τα βάλει όλα μέσα. Motocross, enduro, ακόμα και τον διεθνή αγώνα Six Days συμπεριέλαβε, καλύπτοντας τις περισσότερες πτυχές της μοτοσυκλέτας: από τις αλυκές Salt Flats του Bonneville έως τους αγώνες Flat Track μέσα σε οβάλ, χωμάτινες πίστες.

Για τη Husqvarna, το “On Any Sunday” ήταν ό,τι καλύτερο μπορούσε να συμβεί, αφού την έκανε γνωστή στο ευρύ κοινό που έμαθε πώς να γράφει και να προφέρει το δύσκολο σουηδικό όνομα της. Πολλοί θεατές επισκέφθηκαν σύντομα μετά την ταινία τον πλησιέστερο ντήλερ της εταιρίας για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με αυτά τα σκληροτράχηλα κατασκευάσματα των Viking μιας μακρινής χώρας. Οι πωλήσεις εκτινάχθηκαν και η Husqvarna εδραιώθηκε στις ΗΠΑ.

Ο Bruce Brown είχε γεννηθεί στο Σαν Φρανσίσκο το 1937 και είχε μεγαλώσει στη Νότια Καλιφόρνια, και παρόλο που είχε ήδη στο ενεργητικό του μια κινηματογραφική επιτυχία (“The Endless Summer”), σύντομα διαπίστωσε ότι η χρηματοδότηση μιας ταινίας που θα ασχολείτο με τη μοτοσυκλέτα δεν ήταν εύκολη υπόθεση.

“Μίλησα με μερικούς ανθρώπους του χώρου, ενώ ήξερα ότι ο Steve McQueen ήταν φανατικός οδηγός των δύο τροχών”, είχε πει ο Μπράουν. “Παρότι δεν είχαμε γνωριστεί κανονίσαμε να συναντηθούμε και όταν του μίλησα για το ‘On Any Sunday’ και την ιδέα πίσω από την ταινία, μου είπε ότι του άρεσε. Έπειτα ο Steve με ρώτησε τι θα ήθελα να κάνει στην ταινία. Απάντησα ότι ήθελα να την χρηματοδοτήσει”. Ο McQueen γέλασε και είπε ότι η δουλειά του ήταν να πρωταγωνιστεί σε ταινίες, κι όχι να τις χρηματοδοτεί και τότε ο Brown του είπε αστειευόμενος: “Εντάξει λοιπόν, τότε δεν μπορείς να παίξεις στην ταινία”.

Την επόμενη μέρα μετά τη συνάντηση, τον πήρε τηλέφωνο ο McQueen και του είπε να προχωρήσει, αφού είχε βρει τα χρήματα για να  υποστηρίξει την παραγωγή της ταινίας, με την οικονομική συνεισφορά του να φτάνει τα 313.000 δολάρια.

Το “On Any Sunday” – που ήταν υποψήφιο για Όσκαρ – αναγνωρίζεται ως η καλύτερη ταινία που έγινε ποτέ γύρω από τις μοτοσυκλέτες και τους αγώνες και αποκάλυψε στο πλατύ κοινό  πόσο διασκεδαστική και απολαυστική είναι η οδήγηση με δύο τροχούς.

Ας σημειωθεί ότι δέκα χρόνια αργότερα γυρίστηκε (με διαφορετικούς συντελεστές) τo σίκουελ της ταινίας, που προβλήθηκε μάλιστα αργότερα και στην Ελλάδα, στον κατάμεστο κινηματογράφο Ιντεάλ”, μέσω της Σπέντζος Φιλμς. Το ανεξίτηλο αποτύπωμά της το άφησε και στην ελληνική μοτοσυκλετιστική κοινότητα (κι αυτό είναι κάτι που το γνωρίζουμε από πρώτο χέρι…)

Το “On Any Sunday” κατόρθωσε να γίνει μια ταινία-φαινόμενο που θα γοητεύει τους φίλους της μοτοσυκλέτας για πάντα, όσα χρόνια κι αν περάσουν.

 

 

Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε!