MotorBike.gr

ΑΦΙΕΡΩΜΑ: Kορυφαίοι της Formula 1 που αγάπησαν τη μοτοσυκλέτα

03/11/2020

Οι δέκα καλύτεροι οδηγοί και αναβάτες του κόσμου

Υπήρξαν στο πέρασμα του χρόνου και υπάρχουν και σήμερα οδηγοί της Φόρμουλα 1 που όχι μόνο οδηγούν μοτοσυκλέτες, αλλά τις λατρεύουν κιόλας. Φτιάχνουμε μια λίστα με τους δέκα καλύτερους.

Μike Hailwood

Ο μεγάλος “Mike the Bike” ξεκίνησε σαν αγωνιζόμενος στη μοτοσυκλέτα και κατέκτησε εννέα παγκόσμιους τίτλους!

Πολλοί τον θεωρούν μέχρι σήμερα τον μεγαλύτερο μοτοσυκλετιστή όλων των εποχών.

Επίσης ήταν ένας πολύ καλός οδηγός F1, αν και τα καλύτερά του αποτελέσματα ήταν δύο τρίτες θέσεις.

Στον θαρραλέο Mike Hailwood απονεμήθηκε μετάλλιο τιμής για τη διάσωση της ζωής του Clay Regazzoni, τον οποίο ανέσυρε με κίνδυνο της ζωής του μέσα από το φλεγόμενο αυτοκίνητό του στο GP της Νότιας Αφρικής το 1973.

John Surtees

O Τζον Σάρτις – όπως προφέρεται το όνομά του θρυλικού Βρετανού – ήταν αναμφισβήτητα πρώτα μοτοσυκλετιστής και μετά οδηγός αγώνων της F1.

Θεωρείται ο καλύτερος όλων, αφού κανένας μέχρι σήμερα δεν έχει πετύχει… το ακατόρθωτο: να κερδίσει Παγκόσμια Πρωταθλήματα και στη μοτοσυκλέτα και στην F1.

Είναι ο μόνος άνθρωπος που έγινε παγκόσμιος Πρωταθλητής και στους δύο τροχούς και στους τέσσερις.

Μετά από τους παγκόσμιους τίτλους στη μοτοσυκλέτα στα τέλη της δεκαετίας του ’50, ο Βρετανός πέρασε στα αυτοκίνητα και έγινε παγκόσμιος πρωταθλητής της F1 το 1964 οδηγώντας μια Ferrari.

Damon Hill

Ο γιος του δύο φορές Παγκόσμιου Πρωταθλητή της F1, Graham Hill, και επίσης Παγκόσμιος Πρωταθλητής το 1996 Damon ξεκίνησε τους αγώνες πάνω σε μοτοσυκλέτες.

Είναι ο μόνος γιος ενός παγκόσμιου πρωταθλητή που κατέκτησε κι αυτός Παγκόσμιο Πρωτάθλημα.

Άρχισε τη δίτροχη καριέρα του σαν courrier στο Λονδίνο (!) όπως βλέπετε και στη φωτογραφία και μπήκε τους αγώνες μοτοσυκλέτας το 1981 με ένα Kawasaki για να περάσει μετά στα Yamaha RD350LC, πριν καταλήξει στα αυτοκίνητα το 1983.


Luis Hamilton

Ο Bρετανός Παγκόσμιος Πρωταθλητής της F1 έχει άμεση εμπλοκή με τους δύο τροχούς, ενώ συνεργάστηκε και με την MV Agusta για να δημιουργήσει μια ειδική έκδοση με το όνομά του.

Αυτό δεν ήταν ένα διαφημιστικό κόλπο, αφού ο Luis ασχολείται χρόνια με τις μοτοσυκλέτες. Μια από αυτές – την οποία εθεάθη να οδηγεί – ήταν μια Ducati Monster.

Fernando Alonso

Μέχρι πρόσφατα, δεν ήταν ιδιαίτερα γνωστός σαν οπαδός της μοτοσυκλέτας, αλλά, εκ των υστέρων, ο Ισπανός δύο φορές Παγκόσμιος Πρωταθλητής της F1 υπέκυψε στη γοητεία των δύο τροχών.

Μια από τις πρώτες του εμφανίσεις έγινε πριν από χρόνια στην πίστα της Honda στο Motegi, όταν όλοι οι κορυφαίοι οδηγοί και αναβάτες της γιαπωνέζικης εταιρίας είδαν μερικά από τα ιστορικά της μοντέλα και έκαναν μερικούς γύρους στην πίστα πάνω στο αγωνιστικό RCV των MotoGP.

Michael Schumacher

O επτά φορές Παγκόσμιος Πρωταθλητής F1, που τραυματίστηκε σοβαρά σε ατύχημα σκι το 2013 και δεν έχει συνέλθει έκτοτε, θεωρείται από τους πιο πετυχημένους οδηγούς της Φόρμουλα όλων των εποχών.

Αυτό που δεν γνωρίζει πολύς κόσμος είναι ότι ήταν επίσης τρελά ερωτευμένος με τις μοτοσυκλέτες και ιδιαίτερα τις Supersport.

Ayrton Senna

Θεωρείται δικαίως σαν ένα από τα μεγαλύτερα αστέρια της F1, ο Βραζιλιάνος τρεις φορές Παγκόσμιος Πρωταθλητής, ο οποίος σκοτώθηκε τραγικά στην Imola το 1994. Ο Ayrton ήταν επίσης οπαδός της μοτοσυκλέτας με ιδιαίτερο πάθος στις Ducati.

Αρχικά είχε στην κατοχή του 851 καθώς κι ένα Monster. H σχέση του με τη Ducati ενισχύθηκε περαιτέρω όταν η ιταλική εταιρεία παρήγαγε μια περιορισμένης έκδοσης σειρά μοτοσυκλετών, τις επετειακές 916 Senna, για να ακολουθήσουν κι άλλες εκδόσεις στο μέλλον.

Sebastian Vettel

Ο τέσσερις φορές Παγκόσμιος Πρωταθλητής της F1, όπως και αρκετοί από τους συναδέλφους του, ήταν επίσης λάτρης των μοτοσυκλετών.

Η περίπτωσή του διαφέρει όμως, αφού ο Γερμανός οδηγός της Ferrari προτιμά τις κλασικές μοτοσυκλέτες.

Η πρώτη του ήταν ένα Cagiva Mito 125 και σήμερα κατέχει μια μικρή συλλογή από δίχρονες γιαπωνέζικες του ’70, δυο KTM, δυο BMW, κλπ.

Kimi Raikkonen

Ο παγκόσμιος πρωταθλητής F1 του 2007, γνωστός ως “Ice Man”, τόσο για την φινλανδική του ψυχραιμία όσο και για την ιδιαίτερη συμπεριφορά του, είναι ένας ακόμα αστέρας της F1 που αγαπούσε τις μοτοσυκλέτες. Πιο συγκεκριμένα τις enduro, τις motocross και τις Harley.

Στην πραγματικότητα, το πάθος του εξελίχθηκε τόσο πολύ που συνεργάστηκε με τον διάσημο οίκο custom Hardcore Cycles, του Marcus Walz, ο οποίος έχει δημιουργήσει μια σειρά από custom μοτοσυκλέτες με το όνομα ‘Ιceman”, αφιερωμένες στον Kimi.

Mark Weber

Ο Αυστραλός πρώην αστέρας πιλότος της F1, Mark Webber, είναι λιγότερο γνωστός σαν λάτρης των μοτοσυκλετών, κάτι που ήταν σχεδόν αναπόφευκτο μιας και ο πατέρας του ήταν αντιπρόσωπος εταιρίας μοτοσυκλετών.

Αυτό βέβαια δεν δούλεψε υπέρ του, αφού ο πατέρας Webber απαγόρευσε στον Mark να εμπλακεί στους αγώνες μοτοσυκλέτας, ωθώντας τον να περάσει στα αγωνιστικά αυτοκίνητα. H αγάπη του για τις μοτοσυκλέτες παραμένει μέχρι σήμερα.

Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε!