MotorBike.gr

ΓΑΛΛΙΑ 2021: Στα μισά του χρόνου… σταθεροποίηση

26/07/2021

Η κανονικότητα και οι σταθερές πωλήσεις στη χώρα των Φράγκων

Η γαλλική αγορά δείχνει σημάδια σταθεροποίησης, κλείνοντας σταδιακά την ψαλίδα συγκριτικά με την χρονιά αναφοράς, δηλαδή το 2019. Θα μπορούσε να καταγράψει ακόμα και θετικά αποτελέσματα, ωστόσο ο απόηχος του 2020 λειτουργεί ως τροχοπέδη και όχι, δεν αναφερόμαστε στον κορωνοϊό!

Συγκριτικά με το 2020, η γαλλική αγορά
τα πήγε πολύ καλά (+43.5%), αλλά αυτό ήταν ένα αναμενόμενο αποτέλεσμα καθότι η πανδημία του κορωνοϊού επηρέασε πολύ αρνητικά την περασμένη χρονιά.

Οι όποιες συγκρίσεις για τη διεξαγωγή συμπερασμάτων σχετικά με την εξομάλυνση της αγοράς και της επιστροφής της στην κανονικότητα πρέπει να γίνονται με τα αντίστοιχα διαστήματα του 2019.


Με αυτή την οπτική λοιπόν,
οι πρώτοι πέντε μήνες του 2021 έδιναν σταθερά θετικά αποτελέσματα (πάντα σε σύγκριση με το 2019), και τον Απρίλιο όλα έδειχναν ότι το πρώτο εξάμηνο της νέας χρονιάς θα κλείσει με ένα θετικό και ελπιδοφόρο ποσοστό μεγαλύτερο του +3%. Δυστυχώς όμως, ακολούθησε ένας κακός Μάιος, με -5,5% ποσοστό, κάνοντας «χαλάστρα» στις ελπίδες για έναν θετικό απολογισμό στο πρώτο εξάμηνο του 2021.

 


Ακόμα κι έτσι όμως, η αγορά των μοτοσυκλετών
είναι στα ίδια επίπεδα με το 2019 και για την ακρίβεια ελαφρά αυξημένη (+0,5%) ωστόσο όλοι περίμεναν ότι ο Μάιος θα έδινε μια πραγματική ώθηση στις πωλήσεις.

Μεγάλο ρόλο για αυτή την κάμψη και την μετάβαση σε αρνητικά ποσοστά μετά από ένα θετικό πεντάμηνο, έπαιξε, σύμφωνα με ανθρώπους της γαλλικής αγοράς, όχι ο κορωνοϊός, αλλά ένας συνδυασμός άλλων παραγόντων.

Η αδυναμία παράδοσης νέων μοτοσυκλετών στους αντιπροσώπους, οφείλεται στα προβλήματα που παρουσιάζονται στις εμπορικές μεταφορές δια θαλάσσης αλλά και στις γραμμές παραγωγής των κατασκευαστριών, λόγω έλλειψης ημιαγωγών και chip (διαβάστε εδώ) που χρησιμοποιούνται στα πολυπληθή πλέον ηλεκτρονικά κυκλώματα των σύγχρονων μοτοσυκλετών.

Με βάση αυτά τα δεδομένα λοιπόν, η εικόνα της αγοράς στη Γαλλία δεν είναι κακή καθότι η δυναμική υπάρχει, ωστόσο ο χρόνος μετρά αντίστροφα και γίνεται ένας αγώνας δρόμου για να λυθούν τα προβλήματα και να σωθεί η σεζόν.

Σε ό,τι αφορά το Top 10 των Best Seller μοτοσυκλετών της γαλλικής αγοράς για το πρώτο εξάμηνο του 2021, η εικόνα αποτυπώνει της ξεχωριστές συνήθειες των Γάλλων αναβατών, που ακόμα καλά κρατούν.

Το BMW R1250GS στην πρώτη θέση δεν αποτελεί μεγάλη έκπληξη, πρόκειται για μια μοτοσυκλέτα που έχει αγαπηθεί όσο λίγες στη Ευρώπη, σημειώνοντας πολύ καλές θέσεις και πρωτιές και σε άλλες αγορές.

Η τριάδα που ακολουθεί όμως είναι έκπληξη, καθώς οι Γάλλοι μάλλον την έχουν δει «γαλατικό χωριό», που αντιστέκεται σθεναρά στις αγοραστικές συνήθειες των υπόλοιπων ευρωπαϊκών αγορών.

Εκεί λοιπόν που σε άλλες λίστες ψάχνουμε «με το κιάλι» streetfighter και naked μοντέλα, οι Γάλλοι έχουν φέρει τρία στις θέσεις 2 έως 4 των best seller μοντέλων.

Τα Yamaha MT-07, Kawasaki Z900 και Kawasaki Z650, βγάζουν επιδεκτικά τη γλώσσα σε όσους ισχυρίζονται ότι η συγκεκριμένη κατηγορία χάνει συνεχώς έδαφος.

Στη Γαλλία τουλάχιστον, όχι, δεν συμβαίνει αυτό.

Συνεχίζοντας τις εκπλήξεις, το XADV 750 βρίσκεται στην 5η θέση και μάλλον θα πρέπει να το συνηθίσουμε αυτό, αφού το υβριδικό μοντέλο της Honda καταγράφει σε πολλές αγορές της Ευρώπης σταθερά καλές πωλήσεις. Μπορεί κάποιος να έχει ενστάσεις σχετικά με το ότι οι Γάλλοι το κατατάσσουν στις μοτοσυκλέτες, αλλά έτσι βγάζουν τις λίστες τους, δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι για αυτό.

Έκτο στην κατάταξη άλλο ένα BMW και είμαστε σίγουροι ότι θα στοιχηματίζατε για το R1250GS Adventure αλλά όχι, είναι το R1250RT! Εκτός από τα streetfighter, οι Γάλλοι επιμένουν και στα touring και δεν είναι η πρώτη φορά που βλέπουμε το μοντέλο να κερδίζει τις προτιμήσεις της συγκεκριμένης αγοράς.

Έβδομο και μοναδικό crossover μοντέλο στη δεκάδα, το Yamaha Tracer 7, όταν σε άλλες αγορές οι λίστες κατακλύζονται από μοτοσυκλέτες αυτού του είδους.

Το Honda Forza 750 στην 8η θέση (είπαμε έτσι βγάζουν τις λίστες τους) ενώ, συνέχεια στις εκπλήξεις αποτελεί η 9η θέση του Royal Enfield Continental GT 650.

Νεορετρό μοτοσυκλέτα μέσα στην 10άδα των best seller δεν έχουμε δει σε καμία άλλη αγορά, τουλάχιστον όχι στην Ευρώπη.

Η δεκάδα συμπληρώνεται με -τι άλλο;- ένα streetfighter μοντέλο, το Yamaha MT-09 που αποτελεί μια σταθερή προτίμηση στην Γαλλία.

ΓΑΛΛΙΑ 2021: Top 10 α’ 6μηνου 2021

ΒΜW R1250GS 2534
Yamaha MT-07 2416
Kawasaki Z900 1775
Kawasaki Z650 1514
Honda X-ADV 750 1229
BMW R 1250 RT 1190
Yamaha Tracer 7 1131
Honda Forza 750 1066
Royal Enfield GT 650 1006
Yamaha MT-09 995

 

Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε!