MotorBike.gr

ΓΥΝΑΙΚΕΣ & ΜΟΤΟΣΥΚΛΕΤΑ: Ποια μοντέλα προτιμούν;

19/07/2018

Αυτές που θέλουν οι γυναίκες

Η Γερμανική αγορά μοτοσυκλέτας είναι μια υγιής και ισχυρή αγορά, με τα δικά της ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Ένα από αυτά είναι ότι το ποσοστό των γυναικών που αγοράζουν μοτοσυκλέτες κάθε χρόνο είναι το μεγαλύτερο απ’ οποιαδήποτε άλλη αγορά… του Δυτικού κόσμου. Ποια ήταν όμως τα δημοφιλέστερα μοντέλα μεταξύ των γυναικών τη χρονιά που πέρασε. Οι κορυφαίες πωλήσεις μοτοσυκλετών της γερμανικής αγοράς μας προσφέρουν ενδιαφέροντα συμπεράσματα.

Μάλλον στεναχωρημένοι πρέπει να δηλώνουν οι άνθρωποι της BMW μετά την ανάγνωση των πιο δημοφιλών μοντέλων δίτροχων μεταξύ των γυναικών, μιας και ανάμεσά τους – σε αντίθεση με όλες τις άλλες ευρωπαϊκές αγορές – δεν υπάρχει το δημοφιλές BMW R 1200 GS. Όχι μόνον δεν είναι πρώτο σε πωλήσεις, αλλά ούτε δεύτερο, ούτε καν τρίτο. Στην πραγματικότητα είναι τελευταίο στην εικοσάδα των best seller που προτιμούν οι γυναίκες μοτοσυκλετίστριες στη Γερμανία!

Ξεχάστε τις κοπέλες συνεπιβάτισσες, ξεχάστε τις κοπέλες με σκούτερ και μικρές μοτοσυκλέτες. Οι Γερμανίδες είναι διαφορετική υπόθεση, ιδιαίτερα όταν υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι η κοινωνία της Ευρωπαϊκής αυτής χώρας είναι μητριαρχική. Αυτό δεν αποδεικνύεται μόνο μέσω της ύπαρξης της Άνγκελα Μέρκελ – καθόλου τυχαίο γεγονός δεν είναι – αλλά κι από πλήθος άλλων στοιχείων και χαρακτηριστικών της γερμανικής κοινωνίας που συνεπικουρούν σε ένα τέτοιο συμπέρασμα. Το ότι είναι δυναμικές οι Γερμανίδες είναι γνωστό, ενώ καθόλου γνωστό δεν είναι το τι μοτοσυκλέτες προτιμούν. Ας ρίξουμε λοιπόν μια ματιά.

Πρώτη στις προτιμήσεις των γυναικών σε απόλυτους αριθμούς είναι η Yamaha MT-07, ένα μοντέλο που τερμάτισε δεύτερο στις συνολικές ταξινομήσεις στη Γερμανία το 2017. Οι μοτοσυκλέτες που πουλήθηκαν πέρσι ήταν 3.235, εκ των οποίων τις 775 απέκτησαν γυναίκες.

Δεύτερη ήταν η επίσης γυμνή μοτοσυκλέτα, η Kawasaki Ζ 650, η οποία πούλησε συνολικά 2.337 μονάδες, από τις οποίες οι 728 πήγαν στις γυναίκες. Τρίτη ήταν η Honda CB 500F με 323 μονάδες και τέταρτη η ΚΤΜ 690 Duke. Στην πέμπτη θέση συναντούμε την πρώτη μη δικύλινδρη μοτοσυκλέτα, που δεν είναι άλλη από την τετρακύλινδρη Kawasaki Ζ 900.

Koιτάξτε όμως να δείτε ποιο είναι το πιο ενδιαφέρον στοιχείο. Μπορεί σε απόλυτα νούμερα να είναι οι παραπάνω μοτοσυκλέτες best seller μεταξύ των γυναικών, αλλά αν υπολογίσουμε το ποσοστό που προτιμάται από τις Γερμανίδες μοτοσυκλετίστριες σε σχέση με τις συνολικές πωλήσεις του μοντέλου, τα κορυφαία μοντέλα είναι διαφορετικά.

Πρώτη προτίμηση των γυναικών λοιπόν είναι η Honda Rebel 500, μια χαμηλή και εύκολη στη χρήση μοτοσυκλέτα αφού… το 33,4% των συνολικών πωλήσεών της πήγε σε γυναικείο κοινό!

Δεύτερη ήταν η BMW F 700 GS με 33%, τρίτη η Kawasaki Ζ 650 με 31,1% και τέταρτη η Kawasaki Ninja 650 με 28,3%.

Κι έτσι παρότι η BMW R 1200 GS ήταν δεύτερη σε απόλυτα νούμερα, αφού πούλησε 382 κομμάτια σε γυναίκες το ’17, το ποσοστό αυτό σε σύγκριση με τις συνολικές πωλήσεις του μοντέλου (6.185 μον.)… είναι μόλις 6,1%, κι έτσι πέφτει στην τελευταία θέση των προτιμήσεών τους!

Συνολικά οι γυναίκες απορρόφησαν το 10% της αγοράς μοτοσυκλετών στη Γερμανία, δηλαδή 9.693 μονάδες. Έχει ενδιαφέρον να δούμε και τα προηγούμενα χρόνια, τη στιγμή που το 2016 έφερε 10.977 “γυναικείες” ταξινομήσεις και το 2015 9.813 μονάδες, άρα μιλάμε για ένα σχεδόν σταθερό κοινό και σε ποσοστά και σε μονάδες. Αλήθεια θα είχε πολύ ενδιαφέρον να μπορούσαμε να μάθουμε τα αντίστοιχα στοιχεία και για την ελληνική αγορά.

Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε!