MotorBike.gr

ΘΡΥΛΟΙ ΤΩΝ GP: Αναβάτες που κέρδισαν GP με 3 διαφορετικές εταιρίες

06/06/2018

Οι φανταστικοί τέσσερις!

Τέσσερις είναι μόλις οι αναβάτες στην ιστορία του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Ταχύτητας και την κορυφαία κατηγορία, από το 1949 μέχρι σήμερα, που κέρδισαν Grand Prix με τρεις διαφορετικές εταιρίες μοτοσυκλετών.

Είναι ένα επίτευγμα που, τουλάχιστον προς το παρόν, κανείς δεν έχει πετύχει την εποχή των MotoGP, αλλά την εποχή των δίχρονων 500cc.

Eίναι πολλοί, είναι 107 οι αναβάτες που έχουν κερδίσει αγώνα στη μεγάλη κατηγορία, της βασίλισσας του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος. Από όλους αυτούς, οι 82 το έχουν πετύχει με μία εταιρία.

Μόνο 21 αναβάτες το έχουν επιτύχει με δύο διαφορετικές μάρκες. Και μόνο τέσσερις αναβάτες έχουν καταφέρει να ανέβουν στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου με τρεις διαφορετικές εταιρίες.

MIKE HAILWOOD: 37 νίκες (1 με NORTON / 28 με MV AGUSTA / 8 με HONDA)
Η πρώτη νίκη του θρυλικού Mike Hailwood ήρθε στο Isle of Man TT το 1961. Ήταν η κορυφαία εμφάνισή του με Norton και η μόνη νίκη που θα πετύχει για την αγγλική εταιρεία. Στο τέλος της ίδιας χρονιάς θα ξεκινούσε την επιτυχημένη του καριέρα με την MV Agusta, με την οποία – πάντα στα 500cc – έφερε 28 πρώτες θέσεις μέχρι το 1965.

Στις πολλές του νίκες ο πολυτάλαντος Βρετανός αναβάτης πρόσθεσε οκτώ ακόμα με Honda, μεταξύ 1966 και 1967, ώστε να συγκεντρώσει συνολικά 37 νίκες.

Ο Mike ”the bike” Hailwood είναι ο πιο πολυνίκης αναβάτης της κατηγορίας των 500 κυβικών, που νίκησε αγώνες με τρεις διαφορετικές μάρκες.

EDDIE LAWSON: 31 νίκες (26 με YAMAHA / 4 με HONDA / 1 με CAGIVA)
Μεταξύ του 1984 και του 1988, ο Eddie Lawson και η Yamaha έγραψαν ιστορία με χρυσά γράμματα στο χώρο του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Ταχύτητας.

Ο Αμερικανός αναβάτης κατέκτησε για τη γιαπωνέζικη εταιρία των τριών διαπασών συνολικά 26 νίκες πριν από την αναχώρησή του, σαν πρωταθλητής, για τη Honda.

Στη Honda διατήρησε τον τίτλο του και το 1989, χρονιά κατά την οποία πέτυχε τέσσερις ακόμα νίκες. Τέλος, η τελευταία από τις νίκες του στο Παγκόσμιο των 500, η 31η, ήρθε το 1992 στην Ουγγαρία και την πίστα του Hungaroring … πάνω σε μια κόκκινη ιταλική Cagiva, με την οποία έκλεισε την μεγάλη του αγωνιστική καριέρα.

RANDY MAMOLA: 13 νίκες (5 με SUZUKI / 4 με HONDA / 4 με YAMAHA)
Παρά το γεγονός ότι ο Randy Mamola δεν κέρδισε ποτέ Παγκόσμιο τίτλο στα 500 mm, είναι ένας θρυλικός αναβάτης με πολλές επιτυχίες κατά τη δεκαετία του ’80: η πρώτη νίκη σε
Grand Prix ήρθε για τον Αμερικανό με Suzuki, καταφέρνοντας πέντε νίκες συνολικά μεταξύ 1980 και 1982.

Οι επόμενες νίκες ήρθαν με Honda, με την οποία ανέβηκε στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου τέσσερις φορές μεταξύ του 1984 και του 1985.

Τέλος, μεταξύ 1986 και 1987 πρόσθεσε τις τελευταίες τέσσερις νίκες του – από το σύνολο των 13 – για λογαριασμό της Yamaha. Έτσι ο Randy Mamola, έγινε ο μοναδικός οδηγός στην ιστορία που πέτυχε δυο ρεκόρ μαζί: να κερδίσει παραπάνω από δύο GP, με τρεις διαφορετικές μάρκες!

LORIS CAPIROSSI: 9 νίκες (1 YAMAHA / 1 HONDA / 7 DUCATI)
Ο Capirossi ήταν ένας αναβάτες με μακρά εμπλοκή στη μεγάλη κατηγορία του Παγκοσμίου. H πρώτη νίκη σε Grand Prix των 500cc για τον βραχύσωμο Loris ήρθε στο Eastern Creek της Αυστραλίας το 1996, καβάλα σε μια Yamaha.

Από ‘κείνη τη μέρα πέρασε μια τετραετία για να ξανακερδίσει, το έτος 2000 με Honda, που έφερε τη δεύτερη νίκη του, αυτή τη φορά στο Mugello της Ιταλίας.

Οι υπόλοιπες επτά νίκες σε Γκραν Πρι δεν ήρθαν με γιαπωνέζικη μοτοσυκλέτα αλλά με μια ιταλική – στην κορυφαία κατηγορία του Παγκοσμίου, που ονομαζόταν πλέον MotoGP – την Ducati: ξεκινώντας από τη Βαρκελώνη το 2003, έως το Motegi της Ιαπωνίας το 2007.

Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε!