MotorBike.gr

ΙΑΠΩΝΙΑ: Η τρελή εκπαίδευση των μοτο-αστυνομικών

11/01/2018

Μαρσπιέ στην άσφαλτο

Oι μοτοσυκλετιστές αστυνομικοί και η εκπαίδευσή τους στην Ιαπωνία είναι ένα θέμα, όπως είναι λογικό, είναι παντελώς άγνωστο σε εμάς. Και εντέλει καλά κάνουμε… μέχρι να δούμε το πρώτο βίντεο με τους αγώνες επιδεξιότητας και να μείνουμε με πεσμένη την κάτω γνάθο.

Χρόνια εκπαιδεύονται οι γιαπωνέζοι δίτροχοι αστυνομικοί για να μπορέσουν να βγουν στο δρόμο, έτσι όπως απαιτεί η σχολή τους, κι οι δοκιμασίες είναι πολλές και δύσκολες.

Ξεκινούν από ασκήσεις ακροβασίας και φτάνουν μέχρι και την οδήγηση σε χώμα με εντούρο μοτοσυκλέτες.

Μια από τις πιο εντυπωσιακές δοκιμασίες που εκτελούν τα όργανα της τάξης στη μακρινή ασιατική χώρα είναι μια ιδιαίτερα σύνθετη και τεχνική διαδρομή ανάμεσα σε κώνους, που είναι όχι μόνο στενή, αλλά εξαιρετικά απαιτητική, μέχρι ζαλάδας και μάλιστα με χρονομέτρηση.

Θα δείτε τα βίντεο που παραθέτουμε πιο κάτω και θα καταλάβετε για τι ταχύτητες μιλάμε και τι εξελιγμένες ικανότητες σε βρεγμένο και στεγνό.

Από το 1969 μέχρι σήμερα αστυνομικοί-μοτοσυκλετιστές από όλη την Ιαπωνία παίρνουν μέρος στο “All Japan Police Motorcycle Safety Riding Competition”, τον “Παν-ιαπωνικό διαγωνισμό οδικής ασφάλειας μοτο-αστυνομικών” (σε ελεύθερη μετάφραση) που προάγει την ασφάλεια στην οδήγηση, αλλά επιδεικνύει και τις ικανότητες των αστυνομικών.

Οι διαγωνισμοί αυτοί δεν είναι αποκλειστικότητα της Ιαπωνίας, ενώ εδώ οι αναβάτες χωρίζονται σε άντρες και γυναίκες που κατανέμονται σε ομάδας ανάλογα με το ύψος τους! Οι αγώνες διαρκούν μερικές μέρες και εκτός από τα περίτεχνα σλάλομ περιλαμβάνουν οδήγηση εντούρο και μοτοκρός.

Η οδήγηση στο χώμα έχει γίνει απαραίτητη ειδικά σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών και σεισμών.

Μια συνηθισμένη μοτοσυκλέτα της ιαπωνικής αστυνομίας είναι η Honda VFR750P και μια συνηθισμένη πίστα όπου γίνεται η εκπαίδευση είναι η πίστα της Suzuka, η οποία είναι ιδιοκτησία της Honda και παραχωρείται δωρεάν.

Ο υπεύθυνος εκπαίδευσης Kozo Okada δηλώνει ότι πέρα από τις ικανότητες πάνω στη μοτοσυκλέτα μας ενδιαφέρει να αναπτύσουμε και τις κοινωνικές μας ικανότητες, την επικοινωνία μας με τον κόσμο. “Η εκπαίδευσή μας είναι κοπιαστική, έτσι ώστε να μπορούμε να ανταποκρινόμαστε σωστά, λύνοντας προβλήματα, παρά δημιουργώντας νέα, έχοντας την ψυχραιμία, την αυτοπεποίθηση και τις ικανότητες για κάτι τέτοιο”, δηλώνει ο εκπαιδευτής των νέων αστυνομικών.

Το πρόγραμμα εκπαίδευσης των αστυνομικών στην Ιαπωνία ονομάζεται “Suzuka-gaeri” που σημαίνει “επιστροφή από τη Σουζούκα” (κάτι σαν “επιστροφή από την κόλαση”…) και βγαίνει από την περηφάνια αυτών που άντεξαν τη σκληρή διαδικασία εκπαίδευσης και προπόνησης.

Μόνο μετά από αυτή την εκπαίδευση μπορεί κάποιος να λάβει μέρος στο “πρωτάθλημα”.

Να και ένα video με τις αποτυχημένες προσπάθειες…

Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε!