MotorBike.gr

ΙΣΠΑΝΙΑ: Η Μαδρίτη φροντίζει τους μοτοσυκλετιστές

17/01/2019

Μπροστά από τα αυτοκίνητα, πίσω από τους πεζούς στα φανάρια

Με νέα μέτρα η Μαδρίτη προσπαθεί να βελτιώσει την ασφάλεια όλων αυτών που χρησιμοποιούν καθημερινά δύο τροχούς για τη μετακίνησή τους. Ένα από αυτά είναι και το “Αvanza-moto” ένας σηματοδοτημένος χώρος μόνο για μοτοσυκλέτες στα φανάρια, μπροστά από τα αυτοκίνητα και πριν από τη διάβαση πεζών.

Ένα μήνα μετά από τη μεγάλη διαδήλωση-πορεία των μοτοσυκλετιστών της Μαδρίτης στους δρόμους της πρωτεύουσας της Ισπανίας πέρασε, κι οι τοπικές αρχές, σε συνεργασία με ομάδες οργανωμένων δικυκλιστών αναζητούν συμφωνίες και πρωτοβουλίες για την ασφάλεια των δεύτερων.

Μεταξύ των συμφωνιών που επιτεύχθηκαν ήταν η πρόταση για τη δημιουργία ειδικών χώρων με λωρίδες στα φανάρια για σκούτερ, μοτοσυκλέτες και μοτοποδήλατα στη Μαδρίτη, πριν τη διάβαση πεζών και μπροστά από τα αυτοκίνητα.

Είναι μια απλή, έξυπνη και αποτελεσματική ιδέα που εφαρμόζεται πανεύκολα και αφορά στην ασφάλεια των πεζών, αλλά και των μοτοσυκλετιστών.

Φωτο: Solo Moto

Είχαμε αναφερθεί ξανά σε αυτό το πολύ λεπτό και σημαντικό ζήτημα (πατήστε εδώ) που λύνει πολλά προβλήματα στην κυκλοφορία της πόλης, αφού επιτρέπει στα δίτροχα να μην αναμιγνύονται στα φανάρια με τα αυτοκίνητα.

Συνήθως τα δίτροχα, όταν ανάβει το κόκκινο στο φανάρι, εγκλωβίζονται στους διαδρόμους που δημιουργούν τα αυτοκίνητα που σταματούν στα φανάρια. Όταν ανάψει πράσινο, αυτοκίνητα και δίτροχα πρέπει κινηθούν ταυτόχρονα και παράλληλα, ενώ ο χώρος που απομένει ανάμεσα στα τετράτροχα να είναι οριακά λίγος, ενώ αν μικρύνει εν κινήσει αυξάνεται η πιθανότητα επαφής και πτώσης… ε, του δίτροχου φυσικά.

Φωτό: ΑΜΜ

Τι κάνουν οι Ισπανοί; Δημιουργούν μια σηματοδοτημένη περιοχή μπροστά από τη γραμμή του φαναριού για τα αυτοκίνητα, όπου μπορούν να εισέλθουν μόνο σκούτερ και μοτοσυκλέτες. Έτσι στο κόκκινο φανάρι τα δίτροχα μπορούν να περνούν μπροστά από τα αυτοκίνητα και να περιμένουν το πράσινο μέσα σε αυτόν τον ειδικό χώρο, ενώ παράλληλα βρίσκονται πριν από την διάβαση πεζών, στην οποία απαγορεύεται να μπουν.

Οι χώροι για τα δίτροχα στα φανάρια λέγονται “Αvanza-moto” στην Ισπανία, κάτι σαν “Οι Μοτο Μπροστά” θα λέγαμε και το νέο μέτρο θα εφαρμοστεί πειραματικά. Εάν το αποτέλεσμα είναι θετικό, θα επεκταθεί σε ολόκληρη την πόλη, υπό την προϋπόθεση ότι η υλοποίησή του είναι βιώσιμη.

Ευχόμαστε φυσικά να δούμε αυτό το έξυπνο μέτρο και στα δικά μας μέρη…

Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε!