MotorBike.gr

MOTOGP GURU 2019, No5, Le Mans: “Φιλιά απ’ τη Γαλλία” έστειλε ο Μάρκ

23/05/2019

Γαλλικά κόλπα ο Μαρκ

Για έναν ακόμα αγώνα, ο Marc Marquez “χαιρετάει” τους αντιπάλους του και καταφέρνει να μείνει μπροστά, παίρνοντας μια ακόμα σημαία φέτος:  την τρίτη μέσα στους πέντε αγώνες που έχουν γίνει μέχρι σήμερα. Κείμενο: MotoGP Guru, Φωτογραφίες: Honda, Yamaha, Ducati, ΚΤΜ

* Η θρυλική πίστα του Le Mans στη Γαλλία έφερε την τρίτη φετινή νίκη στον Marc Μarquez και την τριακοσιοστή νίκη για τη Honda στη μεγάλη κατηγορία. Την κατηγορία που πάντα ξέραμε σαν “500” λόγω του κυβισμού των κινητήρων και από το 2002 και μετά έγινε “MotoGP”

Marc Μarquez (Ηοnda)

* Καταχαρούμενος ο Pol Espargaro και οι άνθρωποι της KTM ύστερα από τον αγώνα, αφού ο Ισπανός (πρωταθλητής Moto2 το 2013) κατόρθωσε να βρεθεί μόλις 4 δευτερόλεπτα μακριά από το βάθρο. H 6η θέση του στον αγώνα είναι η καλύτερη που έχει κατακτήσει ποτέ μοτοσυκλέτα της αυστριακής εταιρείας στο στεγνό.

* Αντίθετα ο team mate του στην ΚΤΜ, ο Johann Zarco, είχε μια ακόμα πολύ μέτρια επίδοση, τερματίζοντας 13ος κι απογοητεύοντας τους συμπατριώτες του. Η “ονειρική μεταγραφή” ολοένα και αποδεικνύεται  εφιαλτική τόσο για τον Zarco (KTM), όσο και για τον Andrea Iannone (Suzuki) που εγκατέλειψε, αλλά και για τον φέρελπι πιτσιρικά (του τα έλεγα εγώ και δεν με άκουγε…) Juan Mir (Suzuki) που τερμάτισε 16ος.

Johann Zarco (KTM)

Pol Espargaro (KTM)

* Πριν τον αγώνα στο Le Mans, o Alex Marquez ήταν ένας αναβάτης που είχε σημειώσει 14 βάθρα και τρεις μόλις νίκες. Λέω “μόλις” γιατί ο μικρός αδελφός του Marc έκανε το ντεμπούτο του στη μεσαία κατηγορία του παγκόσμιου το 2015, άρα διανύει τον τέταρτο χρόνο του στην κατηγορία. Μετά τον αγώνα  τον οποίο κέρδισε, δεν έκανε μόνο τέσσερις τις νίκες του στη Moto2, αλλά διέκοψε και το κακό σερί των Ισπανών αναβατών… που επί 25 συνεχόμενους αγώνες δεν είχαν καταφέρει να πετύχουν πρώτη θέση στην κατηγορία.

* Πολύ καιρό είχαμε να δούμε τους Αφους Marquez να κερδίζουν στον ίδιο αγώνα. Διπλή χαρά για τον πατέρα τους, που είναι πάντοτε παρών.

* Οι Ισπανοί αναβάτες της Moto2 είχαν πάντως την τιμητική τους στον αγώνα της Γαλλίας, μιας και κατάφεραν να κατακτήσουν και τις τρεις θέσεις του βάθρου (Navarro και Fernandez οι άλλοι δύο). Ίδιες σημαίες επί τρία λοιπόν στην απονομή και κοινός ο εθνικός ύμνος.

Valentino Rossi (Yamaha)

* Ο Matteo Pasini, ο 33χρονος Ιταλός αναβάτης που έκανε το ντεμπούτο στην κατηγορία Moto2 το 2010 και έχει πετύχει μέχρι σήμερα δύο νίκες, είχε για άλλη μια φορά πτώση, αλλά αυτή τη φορά όχι από δικό του φταίξιμο. Τον πήρε ο Baldassari μαζί του…

* Οι ατυχίες του περσινού πρωταθλητή Moto3 Jorge Martin (KTM) συνεχίζονται, αφού έκανε παράτυπη εκκίνηση (jump start), έφαγε ποινή ride through και τελικά τερμάτισε 1 λεπτό και τρία δευτερόλεπτα πίσω από τον πρώτο, στην 20ή θέση.

* H κωμική σειρά “Sam Lowes-Crash” συνεχίζεται με αμείωτο ενδιαφέρον στη Moto2. O Βρετανός έκανε για άλλη μια φορά αυτό που ξέρει να κάνει καλύτερα απ’ οποιονδήποτε άλλον… να πέφτει. Μου θυμίζει το South Park και το επαναλαμβανόμενο σε κάθε επεισόδιο “Kenny is dead”…

Espargaro (44), Lorenzo (99), Morbidelli (21)

* Για άλλη μια φορά στον αγώνα Moto3 στην Cosmote TV υποχρεωθήκαμε να γυρίσουμε τον ήχο στο αγγλικό σπικάζ. Η κατάσταση όσο πάει χειροτερεύει: εκτός από τα κουραστικά κι ανούσια χαιρετίσματα που στέλνει ο σχολιαστής σε κάθε αγώνα σε διάφορες πόλεις και μέρη της Ελλάδας τώρα άρχισε να ανταποδίδει χαιρετισμούς και σε τηλεθεατές ονομαστικά!

* Χαιρετίσματα στο Μήτσο από τα Καλύβια, στον Γιάννη από την Επανομή, τον Αργύρη από τη Μαλακάσα… Φάση “επαρχιώτικο πανηγύρι” και μάλιστα πάνω στο γύρο προθέρμανσης, λίγο πριν την εκκίνηση! Βέβαια το πρόβλημα δεν είναι αυτό. Το πρόβλημα είναι ότι υπάρχουν πολλοί τηλεθεατές που δεν ξέρουν αγγλικά και υποχρεώνονται να υφίστανται αυτό το επαναλαμβανόμενο – σε κάθε αγώνα – μαρτύριο.

Fabio Quartararo (Yamaha)

* Για πρώτη φορά στην ιστορία του Παγκοσμίου αναβάτης από το Καζακστάν μπήκε στη δεκάδα της εκκίνησης. Ο Makar Yurchenko τερμάτισε τελικά στην 13η θέση στα Moto3. Μακάρ’ παλικάριμ’ να τα πας και καλύτερα.

* Επιτέλους τον πήραν είδηση και τον τιμώρησαν: η άκρως επιθετική κι επικίνδυνη οδήγηση του Darryn Binder έγινε αντιληπτή, κι έτσι ξεκίνησε τον αγώνα του στη Moto3 με ποινή.

* O “Κάλαχαν” (βλ. Tatsuki Suzuki) σημείωσε πτώση στη μικρή κατηγορία και έκανε τη Μαμά-Σουζούκι να κλαίει μπροστά στη κάμερα. Ικανός αναβάτης όμως, τον σημειώνω.

Alex Rins (Suzuki)

* Η κίνηση Αaron Canet που προσπέρασε από εσωτερική, από έναν μικρότατο διάδρομο και χτύπησε τον Kaito Toba (κι αυτός ο Γιαπωνέζος είναι αστέρι) ήταν στα όρια της νομιμότητας υποτίθεται. Εγώ διαφωνώ πάντως και το ίδιο έκανε και ο υπερ-μετριοπαθής, σούπερ ψύχραιμος Toba, o οποίος έριξε σχεδόν μπουνιά στον Canet μετά τον τερματισμό. Τη μ@..κία του την κατάλαβε πάντως ο Ισπανός και μισο-ζήτησε συγγνώμη στη συνέντευξη τύπου.

* Ο τρίτος στον προηγούμενο αγώνα του Jerez Maverick Vinalles ήταν άτυχος για έναν ακόμα αγώνα, αφού τον γκρέμισε κάτω ο φίλος του Francesco Bagnaia στον 21 γύρο.

Dovizioso (4), Petrucci (9)

* Πολύ καλό αγώνα έκανε ο Fabio Quartararo (Yamaha Petronas) οποίος τερμάτισε όγδοος αφήνοντας πίσω του παίρνοντας Lorenzo (που πέτυχε το καλύτερο φετινό του αποτέλεσμα!) Rins και Crutchlow.

* Ικανοποιημένη και η Ducati με τη δεύτερη (Dovizioso) και την τρίτη θέση (Petrucci) με 1,9 και 2,1 δευτερόλεπτα αντίστοιχα πίσω από τον νικητή. Έτσι ο Andrea Dovizioso που μάλλον αποτελεί την πιο σοβαρή απειλή για τον Marc Marquez (πρώτος στη βαθμολογία με 95 βαθμούς) στη διεκδίκηση του φετινού τίτλου βρίσκεται μόλις 7 βαθμούς πίσω του.

O Andrea Dovizioso και ο Danilo Petrucci στο βάθρο

* Οι 300 νίκες στη μεγάλη κατηγορία για τη Honda μέσα σε πενήντα τρία χρόνια είναι ένα τεράστιο ρεκόρ που δύσκολα μπορεί να καταρριφθεί από άλλον κατασκευαστή.

Ο επόμενος αγώνας, ο έκτος της χρονιάς, θα γίνει στην Ιταλία, στο Μugello στις 2 Ιουνίου.

Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε!