MotorBike.gr

ΟΔΗΓΗΣΗ ΜΟΤΟΣΥΚΛΕΤΑΣ: Είναι σαν γυμναστική και διαλογισμός μαζί!

12/02/2020

Είναι ευεργετικό να οδηγείς μοτοσυκλέτα

Το να οδηγεί κάποιος μοτοσυκλέτα έχει το ίδιο αποτέλεσμα στο σώμα και το πνεύμα όπως όταν κάνει γυμναστική και διαλογίζεται συγχρόνως! Αυτό είναι το πόρισμα μιας έρευνας που έκανε το Πανεπιστήμιο του Λος Άντζελες, στην Αμερική. Τα λένε οι επιστήμονες, δεν το βγάλαμε απ’ το κεφάλι μας…

Η έρευνα, που ανατέθηκε στο διάσημο UCLA του Λος Άντζελες  από την Harley-Davidson – προφανώς για να αποδείξει ότι ο μοτοσυκλετισμός κάνει καλό στην υγεία –  ρίχνει μια πιο εμβριθή ματιά στην ψυχική κατάσταση και την επίδραση που έχει στους ανθρώπους η οδήγηση μοτοσυκλέτας.


Τα αποτελέσματα της έρευνας απλά επιβεβαιώνουν αυτό που νιώθουμε και λέμε χρόνια, ότι δηλαδή η οδήγηση μοτοσυκλετών και δίτροχων γενικότερα (κι ένα μοτοποδήλατο με τελική 60
km/h, κάνει δουλειά) βοηθά στη μείωση των επιπέδων στρες, αυξάνει την ευχαρίστηση και ανεβάζει τους καρδιακούς σφυγμούς, οφέλη παρόμοια με τον αθλητισμό και την άσκηση!

Επίσης, όταν οδηγεί κάποιος μοτοσυκλέτα και δυο τροχούς γενικότερα, μειώνονται τα επιπέδα κορτιζόλης στο αίμα.
Η νευροβιολογική μελέτη έγινε από ερευνητική ομάδα του πανεπιστημίου UCLA, ειδικευμένη στη νευροεπιστήμη και την ανθρώπινη συμπεριφορά. Η έρευνα έγινε πάνω σε μια ομάδα μοτοσυκλετιστών που διένυσαν μια προκαθορισμένη διαδρομή 35 περίπου χιλιομέτρων υπό κανονικές συνθήκες.

Η μέτρηση της εγκεφαλικής δραστηριότητας αποκάλυψε σημαντικές πληροφορίες. Η καταγραφή έγινε πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τη διαδρομή που έκαναν οι συμμετέχοντες.

Παράλληλα, καταγράφηκε η δραστηριότητα του εγκεφάλου κατά τη διάρκεια μιας βόλτας με αυτοκίνητο καθώς και κατά τη διάρκεια ανάπαυσης. Η μελέτη μέτρησε πολλούς διαφορετικούς παράγοντες όπως καρδιακoύς παλμούς, καθώς και την έκκριση ορμονών όπως η αδρεναλίνη, η νορεπινεφρίνη (νοραδρεναλίνη) και η κορτιζόλη, δίνοντας μια πιο εμπεριστατωμένη και επιστημονική εικόνα για το πώς αισθάνεται κάποιος που οδηγεί πάνω σε δύο τροχούς.

Διαπιστώθηκε ότι οι συμμετέχοντες στην έρευνα, κατά τη διάρκεια της βόλτας, παρουσίασαν σημαντική αύξηση της έκκρισης αδρεναλίνης, του καρδιακού σφυγμού και μείωση των επιπέδων κορτιζόλης.
Η κορτιζόλη είναι ορμόνη που εκτός των άλλων ελέγχει τη διάθεση, τον φόβο και τα επίπεδα θετικής ενέργειας.

Παρατηρήθηκε επίσης η αύξηση δυνατότητας συγκέντρωσης του μυαλού το οποίο αναπτύσσει αντίσταση στους αντιπερισπασμούς.

Μπορεί να συνδέουμε συχνά την αδρεναλίνη με αντιδράσεις άγχους, συνδέεται, όμως, και με την ικανοποίηση που έρχεται μέσα από δραστηριότητες και μάλιστα σωματικής φύσης, όπως η γυμναστική και γενικότερα ο αθλητισμός.

Η μελέτη αυτή του UCLA είναι πρωτοποριακή κυρίως γιατί ασχολήθηκε με ένα πεδίο που δεν είχε ερευνηθεί στο παρελθόν: τον εγκέφαλο και τη δραστηριότητά του κατά τη διάρκεια της κίνησης πάνω σε μοτοσυκλέτα. “Ο εγκέφαλος είναι ένα εκπληκτικά πολύπλοκο όργανο και είναι εντυπωσιακό ότι διερευνήσαμε τις σωματικές και ψυχικές επιπτώσεις των μοτοσυκλετιστών, κάτι που δεν είχε συμβεί μέχρι σήμερα σε επιστημονικό επίπεδο”, δήλωσε ο επικεφαλής του Πανεπιστημίου που είχε αναλάβει την έρευνα.

Πιο συγκεκριμένα:

  • Η οδήγηση μοτοσυκλέτας μείωσε τα επίπεδα – ορμονικού – στρες κατά 28%
    Η βόλτα – τουλάχιστον 20 λεπτών – αύξησε τον καρδιακό ρυθμό κατά 11% και τα επίπεδα αδρεναλίνης κατά 27%, εντυπωσιακό νούμερο που αντιστοιχεί σε ελαφρά σωματική άσκηση!
  • Οι συμμετέχοντες είχαν χαμηλότερα επίπεδα άγχους και μεγαλύτερη ηρεμία κατά την οδήγηση σε σύγκριση με την οδήγηση αυτοκινήτου – κατάσταση παρεμφερή με αυτούς που διαλογίζονται συστηματικά.
    Οι αναβάτες αύξησαν την εγρήγορσή τους – σε παρόμοια επίπεδα – σαν να είχαν πιει ένα φλιτζάνι καφέ
  •  Τώρα λοιπόν γνωρίζουμε ποιες είναι οι ευεργετικές επιδράσεις όταν οδηγούμε τη μοτοσυκλέτα, το σκούτερ, το παπί ή το μοτοποδήλατό μας. Ξέρουμε πια γιατί, κατεβαίνοντας από τη σέλα, είχαμε αυτό το συναίσθημα που μέχρι σήμερα δεν μπορούσαμε να εκφράσουμε.

Κι έτσι από σήμερα – χάρη στους επιστήμονες του UCLA… τους  οποίους ευχαριστούμε – μπορούμε να λέμε ότι μετά τη βόλτα μας αισθανόμαστε “ισορροπημένοι, πλήρεις και ικανοποιημένοι”…

Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε!