MotorBike.gr

ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΡΩΤ. ΜΟΤΟCROSS JUNIOR: Έγινε με επιτυχία στη Μεγαλόπολη!

05/08/2021

Το θερμόμετρο στα ύψη!

Με έξι αγωνιστικά σκέλη γεμάτα νεανική φωτιά επέστρεψε η ιστορική πίστα της Μεγαλόπολης στα Παγκόσμια δρώμενα του Motocross (ΜΧ) στα τέλη Ιουλίου, αρχές Αυγούστου. Στην αρκαδική πίστα διοργανώθηκε το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Junior ΜΧ 2021.

Σημείο αναφοράς του αγώνα, οι συνθήκες καύσωνα, (+41,9°C) που έφερε τους πάντες στα όρια χωρίς όμως να μειώσει στο παραμικρό το θέαμα και την ένταση, στοιχεία που κράτησαν τους χίλιους και πλέον θεατές στην θέση τους μέχρι την πτώση της τελευταίας καρό σημαίας της ημέρας.

ΜΧ125: Ένας Νορβηγός αναδεικνύεται βασιλιάς της ζέστης!

O φοβερός Haakon Osterhagen από την Νορβηγία ήταν πραγματικά αχτύπητος στην εντυπωσιακή πίστα της Μεγαλόπολης! Ήταν ταχύτερος στα προκριματικά και κέρδισε καθαρά τα δύο σκέλη του αγώνα κατακτώντας και τον Παγκόσμιο τίτλο.

Οδήγησε με αέρινο στυλ, έλεγξε τον ρυθμό του και κατάφερε να ολοκληρώσει δύο σκέλη αλάνθαστος και να μην επηρεαστεί διόλου από την ζέστη -και ειδικά στο β’ σκέλος. Μάλιστα στο δεύτερο αυτό σκέλος τον πίεσε ασφυκτικά ο Ιταλός Valerio Lata (Παγκ. Πρωταθλήτης ΜΧ85 το 2019) χωρίς όμως να καταφέρει να πάρει τη νίκη.

Haakon Osterhagen

Ο Lata μάλιστα πέρασε σε κάποια φάση μπροστά, έκανε το ταχύτερο χρόνο της ημέρας, αλλά τελικά έκανε το λάθος και έμεινε δεύτερος. Έτσι με δύο δεύτερες θέσεις στα δύο σκέλη ανέβηκε στο δεύτερο σκαλί του βάθρου.

Το βάθρο των νικητών συμπλήρωσε ο θεαματικός Ολλανδός Kay Karssemakers που τερμάτισε έβδομος και δεύτερος στα δύο σκέλη. Πολύ καλή ήταν η παρουσία ενός ακόμη Ιταλού, του Andrea Viano όπου με μια 8η και μια πέμπτη θέση ήταν τέταρτος πέντε βαθμούς μακριά από το βάθρο. Το 2ο σκέλος διακόπηκε λίγο πριν την κανονική διάρκεια λόγω θερμοπληξίας αθλητών που συμμετείχαν!

Από ελληνικής πλευράς, ο Μάριος Κανάκης (φέτος αγωνίζεται με τα χρώματα της Βουλγαρίας) κατάφερε μια είσοδο στην 1η εικοσάδα με τον Καμαρινό Παυλόπουλο να ξεχωρίζει από τις αμιγώς ελληνικές συμμετοχές.

ΜΧ85: Πραγματικός χαμός!

Μετά από δύο συναρπαστικά σκέλη -και με ισοβαθμία- ο Ιταλός Mattia Barbieri στέφθηκε Παγκόσμιος Πρωταθλητής στα 85cc.

Στο Α’ σκέλος ήταν ο φοβερός Λετονός Janis Martins Reisulis αυτός που τέθηκε από νωρίς επικεφαλής και με δυνατό ρυθμό και τον ταχύτερο χρόνο του αγώνα παρέμεινε πρώτος -έχοντας χτίσει διαφορά ασφαλείας- μέχρι τα μισά του τελευταίου γύρου όπου και έμεινε από βενζίνη! Μάλιστα ο Reisulis πέρασε το τραπέζι του τερματισμού 5” πριν ολοκληρωθεί ο χρόνος του αγώνα κι έτσι ουσιαστικά χρειάστηκε να κάνει έναν γύρο παραπάνω.

Mattia Barbieri

Ο Τσέχος Viterzslav Marek λοιπόν (παγκ. Πρωταθλητής Junior ΜΧ 65 το 2019) πήρε μια ανέλπιστη νίκη και μάλιστα με διαφορά, με τον Ούγγρο Noel Zanocz δεύτερο και τον Ιταλό Mattia Barbieri στην τρίτη θέση. Τέταρτος ήταν ο Ρώσσος Semen Rybakov και την πεντάδα συμπλήρωσε ο Λετονός Markuss Ozolins.

Στο δεύτερο σκέλος ο Reisulis έκανε κακή εκκίνηση και χωρίς καλή ψυχολογία δεν μπόρεσε να πρωταγωνιστήσει.

Αντίθετα o Marek πήρε την εκκίνηση και σύντομα έφτιαξε διαφορά ασφαλείας. Οι δύο Ιταλοί όμως δεν είχαν πει την τελευταία τους λέξη. Τα έδωσαν όλα και αμφότεροι –Mattia Barbieri και Simone Mancini- πέρασαν στα ίσια τον Marek!

Ο Berbieri οδήγησε δυνατά, έχτισε διαφορά ασφαλείας, πήρε τελικά τη νίκη και κατάφερε να πάρει τον παγκόσμιο τίτλο. Μάλιστα, με ισοβαθμία με τον Viterszlav Marek που τελικά τερμάτισε τρίτος και απογοητευμένος στο Β’ σκέλος. Το βάθρο των πρωταθλητών συμπλήρωσε ο Ούγγρος Noel Zanocz που δικαιώθηκε για την σταθερότητα του (τερμάτισε 2ος και 5ος στα δύο σκέλη). Αξια αναφοράς η ήρεμη ταχύτητας της 13χρονης κορασίδας Lotte van Drunen που μπήκε στην 10άδα (το παγκόσμιο JuniorΜΧ είναι μικτό)

Ο Σωτήρης Φωτάκης έδειξε πιο σωστά προετοιμασμένος και αποτελεσματικός από τους Ελληνες συμμετέχοντες.

ΜΧ65: Συναρπαστικό φινάλε

Εντυπωσιακός ήταν ο συναγωνισμός και οι ανακατατάξεις στα δύο σκέλη των 65cc όπου οι μικροί αναβάτες πραγματικά εντυπωσίασαν με την ταχύτητα, το θέαμα και την αγωνιστική ωριμότητά τους.

Μεγάλος νικητής ο Ούγγρος Aron Katona που έφυγε με δύο νίκες και τον τίτλο από την Μεγαλόπολη. Δεν ήταν όμως τόσο απλά τα πράγματα, καθώς ο Ιταλός Andrea Uccellini που είχε τερματίσει δεύτερος στο Α’ σκέλος, μπήκε αποφασισμένος στο Β’ και έφτασε μια ανάσα πριν τον θρίαμβο.

Aron Katona

Ο Uccellini κυνήγησε και πέρασε τον Katona στο Β’ σκέλος και οδηγώντας σαν μανιακός -κυριολεκτικά τρόμαζες βλέποντας τον να πηδά το δεύτερο κατηφορικό άλμα μετά την πεζογέφυρα- προσπάθησε να κάνει την ανατροπή. Μια πτώση όμως στον τελευταίο γύρο τον υποχρέωσε να τερματίσει στην τρίτη θέση και να κατακτήσει την αντίστοιχη στο Παγκόσμιο Κύπελλο των 65cc. Με μια τρίτη και μια δεύτερη θέση ο Γάλλος Sleny Goyer κράτησε ψηλά τα γαλλικά χρώματα κατακτώντας και την δεύτερη θέση στο τελικό βάθρο των νικητών.

Viva Italia

Η Ιταλία ξαναχτυπά, και μετά τον θρίαμβο της το 2019 (το 2020 δεν έγινε Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Junior) κατάφερε να στεφθεί πάλι κορυφαία ομάδα στο Παγκόσμιο MXJunior. Πρώτοι λοιπόν οι Ιταλοί με σύνολο έξι βαθμών στις τρεις κατηγορίες, δεύτεροι οι Ούγγροι με 10 βαθμούς και τρίτη η ομάδα της Ολλανδίας με 20 βαθμούς.

Να σημειώσουμε μάλιστα ότι από τους τρείς αναβάτες της Ολλανδίας η μια ήταν κοπέλα (δεν γίνονται ξεχωριστά σκέλη για κορίτσια). Απογοητευτική εμφάνιση από την Γαλλία που έμεινε στην τέταρτη θέση με 24 βαθμούς, ενώ την πρώτη πεντάδα συμπλήρωσε η Ισπανία με 26 βαθμούς.

Το αύριο

Με τους ανήσυχους συνδιοργανωτές ΑΡΗΣ Πεντέλης και ΑΛΜΑ Μεγαλόπολης να φέρνουν σε αίσιο πέρας (με λαθάκια μεν αλλά τους αξίζουν συγχαρητήρια!) ένα πολύ δύσκολο έργο, οι βασικοί τους υποστηρικτές, η Περιφέρεια Πελοποννήσου, η Γεν. Γραμματεία Αθλητισμού, ο Δήμος και η ΔΕΗ Μεγαλόπολης (όλοι, ο Περιφερειάρχης κ. Π. Νίκας, ο υφυπουργός κ. Λ. Αυγενάκης, ο Δήμαρχος κ. Α. Χριστογιαννόπουλος και ο Διευθυντής Λιγνιτικής κ. Κ. Γίδης δήλωσαν ενθουσιασμένοι από το αποτέλεσμα και ότι θα κάνουν ότι είναι δυνατόν, η σπίθα του μηχανικού αθλητισμού που υπάρχει στην Μεγαλόπολη να γίνει μια δυνατή εστία ανάπτυξης.

Τέτοιες διοργανώσεις γίνονται, με μεράκι, ομαδικό πνεύμα και εθελοντισμό. Τα σωματεία μοτοσυκλετισμού, η ΑΟΛΜΟλυμπίας, η ΑΜΛΕΧαλκίδας, ο ΑΜΟΣ ΣΠΑΡΤΗΣ, η ΠΑΛΕΜΟΤΟ από το Αίγιο όπως και η Λέσχη Νέων Μεγαλόπολης έδωσαν το παρόν μαζί με πλειάδα επιχειρηματιών της περιοχής οι οποίοι έσπευσαν να συνεισφέρουν.

Περισσότερες πληροφορίες: www.juniormx2021.eu

Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε!