MotorBike.gr

Π. Π. SUPERBIKE 2018, Αγώνας Νο6: Ο Rea και ο ιπτάμενος Ολλανδός

31/05/2018

Επιτέλους Yamaha!

Μετά τους αγώνες της Αragon, του Assen, της Imola και του Donington, τους τέσσερις ευρωπαϊκούς γύρους που δίνουν πάντα σίγουρο θέαμα και μονομαχίες, έφτασε το Παγκόσμιο Superbike σχεδόν στη μέση του, με την κυριαρχία του Βορειο-Ιρλανδού Jonathan Rea (Kawasaki) να απλώνεται για άλλη μια χρονιά σαν σύννεφο πάνω από τα paddock του πρωταθλήματος

Λίγο μετά την εκκίνηση του πρώτου αγώνα στο Donington

Ο τρίτος γύρος του Παγκοσμίου Superbike στην Ισπανία και στην πίστα της Aragon έμελλε να φέρει ακριβώς τους ίδιους νικητές ανά σκέλος, όπως ακριβώς ο προηγούμενος γύρος στην Ταϊλάνδη: στον πρώτο αγώνα νικητής ήταν ο J. Rea (Kawasaki) με δεύτερο τον Chaz Davies (Αγγλία, Ducati), ενώ στον δεύτερο αγώνα άλλαξαν μεταξύ τους θέσεις.

Jonathan Rea (Kawasaki) πρωτοπόρος και πάλι στη βαθμολογία

Jonathan Rea (Kawasaki)

Στον τέταρτο γύρο, στο ιστορικό Assen της Ολλανδίας, τις δυο νίκες μοιράστηκαν οι εργοστασιακές Kawasaki των J. Rea και Τοm Sykes, ενώ δυο φορές στο βάθρο ανέβηκε ο ντόπιος Michael Van der Mark πάνω στην εργοστασιακή Yamaha.

Η Ιταλία και η επίσης ιστορική πίστα της Ίμολα δεν έφερε την αναμενόμενη “ιταλική επικράτηση” με μια ιταλική μοτοσυκλέτα ή έναν Ιταλό αναβάτη, αλλά τις δύο νίκες του περσινού πρωταθλητή Jonathan Rea, με τα βάθρα να συμπληρώνουν οι συνήθεις ύποπτοι: Sykes, Davies, Melandri (Ducati)

Rea (1), Van der Mark (60), Lowes (22)

Και μετά ήρθε το Ντόνινγκτον και η Μεγάλη Βρετανία… Στην μοναδική πίστα του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Superbike που έχει μείνει στο πρόγραμμα από το 1988 που ξεκίνησε το πρωτάθλημα, στη δύσκολη, σφιχτή αυτή πίστα οι μονομαχίες έδιναν και έπαιρναν. Ο έκτος γύρος της χρονιάς έφερε έναν νικητή έκπληξη.

Στην Αγγλία γράφτηκε ιστορία αφού ο Michael Van den Mark έγινε ο πρώτος Ολλανδός αναβάτης που ανέβηκε στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου στα Superbike και μάλιστα και στους δυο αγώνες, και το Σάββατο και την Κυριακή. Επίσης η Yamaha σημείωσε διπλή νίκη σε αγώνα μετά από 8 χρόνια, αφού κάτι τέτοιο είχε να συμβεί από το 2010 με τον Cal Crutchlow!

Michael van der Mark, Yamaha

Ο Michael Van den Mark έκανε δυο καταπληκτικούς αγώνες, με μυαλό, θάρρος και με μια R1 που δεν πιανόταν από τον ανταγωνισμό, κυρίως τις Kawasaki των Rea και Sykes.

O Oλλανδός αναβάτης της Pata Yamaha έγινε εργοστασιακός το 2017, ένα χρόνο μετά την επιστροφή της Ιαπωνικής εταιρίας στο παγκόσμιο πρωτάθλημα Superbike και τώρα φτάνει στην υψηλότερη στιγμή της καριέρας του.

Ο Van den Mark μέχρι το Donington είχε μαζέψει κάμποσα βάθρα με τη Yamaha του, μέχρι να πετύχει τον θρίαμβο και μάλιστα μετά από έναν δύσκολο δεύτερο αγώνα, αφού ξεκίνησε – λόγω κανονισμών – από τις πίσω θέσεις.

Έτσι ο Van der Mark ανέβηκε στην τρίτη θέση της κατάταξης αναβατών ισοβαθμώντας με τον Tom Sykes, ο οποίος παρ’ όλες τις προσπάθειες του έχει πετύχει μόλις μία νίκη, σε δώδεκα αγώνες φέτος.

Διπλή νίκη στο Donington: Michael van der Mark, Yamaha YZF R1, Pata Yamaha Official WorldSBK Team

“Ήταν ένα απίστευτο Σαββατοκύριακο, ούτε στα όνειρά μου δεν θα μπορούσα να φανταστώ ότι θα κερδίσω δύο αγώνες”, δήλωσε ο van der Mark.

Στο μεταξύ ο Jonathan Rea πρέπει να ήταν ο πιο δυστυχής αναβάτης του αγώνα. Ο τρεις φορές παγκόσμιος πρωταθλητής ήθελε να κερδίσει στο Donington όχι μόνο για να το γιορτάσει με τους πολλούς συμπατριώτες θαυμαστές του, αλλά και για να σπάσει το ρεκόρ των 59 νικών σε αγώνες Superbike. Ρεκόρ που κατέχει ο ίδιος και ο άλλος μεγάλος θρυλικός Βρετανός αναβάτης Carl Fogarty (4 φορές Παγκ. Πρωτ. Superbike).

Toprak Razgatlioglu, Toυρκία, Puccetti Kawasaki: Δεύτερη θέση στον δεύτερο αγώνα του Donington

Kαι τις δύο φορές το ρεκόρ του στερήθηκε από τον Michael Van den Mark, ενώ στον δεύτερο αγώνα της Κυριακής τη δεύτερη θέση του έκλεψε ο νεαρός ανερχόμενος Τούρκος αναβάτης Toprak Razgatlioglu της δορυφορικής ομάδας Puccetti Kawasaki, που ήταν απλά εξαιρετικός!

Με επτά αγώνες να απομένουν, ο Jonathan Rea έχει δημιουργήσει ήδη μια “γερή” διαφορά που δύσκολα κάποιος θα απειλήσει, με το πιο πιθανό να πορεύεται προς την κατάκτηση ενός 4ου παγκόσμιου τίτλου, εκτός απροόπτου. Η βαθμολογία έχει διαμορφωθεί ως εξής:

    1. Jonathan Rea – Kawasaki… 245 βαθμοί
    2. Chaz Davies – Ducati… 181

    3. Michael Van den Mark – Yamaha… 163

    4. Tom Sykes – Kawasaki… 163

    5. Marco Melandri – Ducati… 136

    6. Xavi Fores – Ducati… 124

Aκολουθεί το υπόλοιπο αγωνιστικό πρόγραμμα της χρονιάς.

ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ SUPERBIKE 2018

8-10 Ιουνίου, Brno, Τσεχία
22-24 Ιουνίου, Laguna Seca, ΗΠΑ
6-8 Ιουλίου, Μisano, Ιταλία
14-16 Σεπτεμβρίου, Αlgarve, Πορτογαλία
28-30 Σεπτεμβρίου, Magny-Cours, Γαλλία
12-14 Οκτωβρίου, San Juan, Αργεντινή
25-27 Οκτωβρίου, Losail, Κατάρ

Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε!