MotorBike.gr

Αποκλειστικό: Παντελόνι μοτοσυκλέτας με αερόσακο!

04/02/2022

Για την προστασία των κάτω άκρων

Μια έξυπνη και αποτελεσματική λύση προστασίας για αναβάτες μοτοσυκλέτας μόλις εμφανίστηκε: παντελόνι αερόσακος! Όσοι άτυχοι συνάδελφοι μοτοσυκλετιστές έχουν εμπλακεί σε ατύχημα και ξέρουν τι σημαίνει σπασμένο μηριαίο οστό… καταλαβαίνουν πάρα πολύ καλά το πόσο σημαντική είναι αυτή η “ανακάλυψη”.

Αντιλαμβάνεστε φυσικά ότι το παντελόνι-αερόσακος (μαζί με το μπουφάν-αερόσακο) είναι το μέλλον στην προστασία των μοτοσυκλετιστών.

Όταν οδηγούμε μοτοσυκλέτα ένα πράγμα δεν πρέπει να αγνοούμε ή να περιφρονούμε, κι αυτό είναι η ασφάλειά μας.

Ασφάλεια σημαίνει εξοπλισμός. Κράνος, γάντια, μπουφάν, μποτάκια, κλπ… αλλά πλέον πρόσφατα αρχίζουν να εμφανίζονται και καινούργιες τάσεις, όπως “πλάτη-κροκόδειλος” προστασίας της πλάτης/σπονδυλικής, “θώρακας” για το στέρνο και τα πλευρά, μπουφάν με αερόσακο και σήμερα το παντελόνι airbag.

Οι τραυματισμοί στα πόδια σε περίπτωση ατυχήματος δεν λαμβάνονται τόσο σοβαρά υπόψη όσο τους αντιστοιχεί, μιας και σύμφωνα με μελέτη για τους τραυματισμούς μετά από τροχαία ατυχήματα, το 65% αυτών συμβαίνει στα κάτω άκρα.

Αυτό το στοιχείο τα καθιστά περιοχή που κινδυνεύει περισσότερο απ’ ό,τι ο θώρακας, η πλάτη, αλλά και το κεφάλι!

Έτσι δημιουργήθηκε μια startup εταιρία στην Τουλούζη της Γαλλίας από τον Xavier de Milleret, με την επωνυμία CX Dynamics που ειδικεύεται στον συγκεκριμένο εξοπλισμό προστασίας: παντελόνι με αερόσακο.

Μετά από ένα ατύχημα με μοτοσυκλέτα το 2016 και 17 κατάγματα, ο Xavier  αποφάσισε να ερευνήσει το θέμα της προστασίας των ποδιών κι έτσι σκέφτηκε την ιδέα να προσθέσει ένα σύστημα αερόσακου σε καίριες περιοχές των κάτω άκρων.

Το παντελόνι airbag μπορεί να μην είναι πολύ διαδεδομένο αυτή τη στιγμή, αλλά ποιος ξέρει τι θα συμβεί στο μέλλον;

Στα χαρτιά η ιδέα είναι πολύ ενδιαφέρουσα, αφού η ασφάλεια των ποδιών, τα οποία είναι εμφανώς εκτεθειμένα σε περίπτωση σύγκρουσης είναι ένα θέμα που δεν του δίνεται η σημασία που πρέπει.

Ωστόσο, στην πραγματικότητα δεν απέχουμε ακόμη πολύ από την εξέλιξη του συστήματος, μια και αυτή τη στιγμή μόνο η CX Dynamics διαθέτει στην αγορά παντελόνια με αερόσακους που συνδέονται με ενσύρματο σύστημα, δηλαδή τεχνολογία κατώτερη από τον ηλεκτρονικά ελεγχόμενο, αυτόνομο αερόσακο.

Η τιμή του παντελονιού της CX Dynamics είναι στα 500 ευρώ και υπάρχουν μεγέθη από S έως XXL.

Όσον αφορά την ασφάλεια, σύμφωνα με τη γαλλική εταιρία startup, «ο αερόσακος φουσκώνει σε λιγότερο από 200 ms σε περίπτωση πρόσκρουσης».

Σημειώστε, για να ανοίξει ο αερόσακος του ποδιού, το καλώδιο πρέπει να τεντωθεί αρκετά και να εφαρμοστεί αρκετή δύναμη για να ενεργοποιηθεί.

Πληροφορίες αναφέρουν πως μέσα στο 2022 θα υπάρξει και δεύτερη εταιρία (στη Σουηδία αυτή τη φορά) που θα δραστηριοποιηθεί σε αυτόν τον τομέα.

Όπως και να έχει, είναι καλά νέα για την προστασία μας, έστω και μελλοντικά, έστω και με μεγάλο (προς το παρόν) αντίτιμο.

 

Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε!