MotorBike.gr

ΒΡΑΖΙΛΙΑ: Tα παπιά εκτοπίζουν τα σκούτερ

06/01/2016

“Μέριασε σκούτερ να διαβώ!”

Η παγκόσμια τάση της αγοράς, στα περισσότερα μέρη του κόσμου, είναι τα σκούτερ να κερδίζουν διαρκώς μεγαλύτερο μερίδιο στις συνολικές πωλήσεις δίκυκλων.

Αυτό δεν συμβαίνει παντού, αφού σε περιπτώσεις συμβαίνει το αντίστροφο: τα παπιά να εκτοπίζουν τα σκούτερ. Όπως για παράδειγμα στη Βραζιλία.

Στην αγορά της Βραζιλίας έγινε το εξής: το τοπικής παραγωγής σκούτερ Yamaha Νeo ΑΤ115 – παρότι πετυχημένο αρχικά – έφτασε στο σημείο να καταργηθεί για να αντικατασταθεί από το επίσης βραζιλιάνικο Yamaha Crypton T115.

YAMAHA-NEO-AT-115

Το βραζιλιάνικο Yamaha Neo AT 115 έμοιαζε διαβολικά με παπί

Από σκούτερ σε παπί. Η θυγατρική κατασκευάστρια εταιρία “Yamaha Motor Do Brasil”, με το πρώτο της εργοστάσιο να χρονολογείται από το 1970 (!) ξεκίνησε στα μέσα της δεκαετίας του 2000 να κατασκευάζει ένα σκούτερ, το Yamaha Neo AT 115, που αν έβλεπες από μακριά, λόγω των γραμμών του και των μεγάλων 16” τροχών, θα ορκιζόσουν ότι πρόκειται για παπί.

Από κοντά βέβαια παρατηρούσες την κεντρική τοποθέτηση του κινητήρα και το κοντό δάπεδο – κυρίως – καταλαβαίνοντας ότι είναι σκούτερ.

yamaha neo at115

Από μακριά μπερδευόσουν, νόμιζες ότι είναι παπί

Ένα ημίαιμο “σκουτερό-παπο” ήταν το Yamaha Neo ΑΤ 115 λοιπόν, το οποίο μάλιστα πριν φτάσει στη Βραζιλία είχε γυρίσει τις αγορές της Ασίας με εμπορική επιτυχία ήδη από το 2002, όπου ονομαζόταν Yamaha Nouvo (“Νέο” και πάλι, αλλά στα γαλλικά) και χαρακτηριζοταν “CVT – Underbone, κάτι σαν αυτόματο-παπί.

Να θυμηθούμε εδώ ότι “underbone” λένε στην Ασία τα παπιά λόγω του χαρακτηριστικού σκελετού τους με τη χαμηλή κεντρική ραχοκοκκαλιά.

YAMAHA-NEO-AT-115-2

Η εμφάνισή του Yamaha Neo ΑΤ 115 είναι ένα δείγμα ανάμιξης παπιού και σκούτερ και ίσως το γεγονός ότι το Neo συνδυάζει τα πλεονεκτήματα δυο κόσμων βοήθησε στο να πετύχει στις αγορές της Ν. Α. Ασίας πάνω από ένα εκατομμύριο πωλήσεις!

Παρόλη την επιτυχία του Yamaha Neo στην Ασία, δεν συνέβη το ίδιο και στη Βραζιλία, κι έτσι το 2012 η Yamaha αποφάσισε να διακόψει την παραγωγή του και να ξεκινήσει να κατασκευάζει στο εργοστάσιο του Manaus το Yamaha Crypton T115 που έκανε θραύση στις πωλήσεις. Παπιά, εναντίον σκούτερ, σημειώσατε ένα…

Yamaha_Crypton_T115_1

Το Yamaha Crypton T115, που κατασκευάζεται και αυτό στο εργοστάσιο της Yamaha στη Βραζιλία αντικατέστησε το Yamaha Neo AT 115

Yamaha_Crypton_T115_2

Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε!