MotorBike.gr

ΕΛΛΑΔΑ-ΕΥΡΩΠΗ, 2020: O παρήγορος – σε πωλήσεις δίτροχων – μήνας Ιούλιος

24/08/2020

Πιο αργά η Ελλάδα, πιο δυναμικά η Ευρώπη

Ταχύτερα οι ευρωπαϊκές αγορές και πιο ράθυμα η ελληνική αγορά των δύο τροχών μαζεύουν τη “ζημιά” που δημιούργησε η απραξία των μηνών του lockdown, κι αυτό αποτυπώνεται στις πωλήσεις του μήνα Ιούλιου, που δηλώνουν μια παρήγορη ενεργοποίηση του κοινού.

Μέσα στον Ιούλιο του 2020 πουλήθηκαν στην Ελλάδα 5.181 δίτροχα (σκούτερ, μοτοσυκλέτες και παπιά) σημειώνοντας μια διαφορά της τάξης του -6% σε σχέση με τον Ιούνιο του 2019.

Το ενδιαφέρον είναι ότι παπιά και σκούτερ είχαν μείωση στις πωλήσεις τους, ενώ αύξηση (!) πέτυχαν οι μοτοσυκλέτες. Στο -4,2% ήταν τα παπιά, στο -7,6% τα σκούτερ, ενώ με ένα θετικό πρόσημο +7,2% εμφανίστηκαν οι μοτοσυκλέτες!

Αντίστοιχη εικόνα παρουσιάζει και το επτάμηνο (από Ιανουάριο μέχρι Ιούλιο του ’20) αφού τη μεγαλύτερη πτώση στις πωλήσεις σημειώνει η κατηγορία των σκούτερ με -16%, αμέσως μετά έρχονται τα παπιά με -10% και τέλος οι μοτοσυκλέτες με -6%.

Συνολικά στο 7μηνο, οι πωλήσεις που έχουν επιτευχθεί (20.533 μονάδες) στους δύο τροχούς είναι κατά 15,6% πεσμένες σε σχέση με πέρσι. Λογική εξέλιξη, δηλαδή, αν αναλογιστεί κανείς αυτά που μας έχουν συμβεί…

Αντίστοιχα στην Ευρώπη και τις κυριότερες αγορές (Ιταλία, Γαλλία, Ισπανία) συμβαίνουν ελαφρώς διαφορετικά πράγματα όπως θα δούμε παρακάτω.

Την πιο εντυπωσιακή ανάκαμψη σημείωσε η Ιταλική αγορά, με τους συναδέλφους μοτοσυκλετιστές και σκουτερίστες να τρέχουν στα μαγαζιά για να καλύψουν το χαμένο έδαφος. Ένα δυναμικό +40% ήταν η αποστομωτική απάντηση στον κορονοϊό!

Τον Ιούλιο πουλήθηκαν 39.000 περίπου μονάδες (+40,6%) – μέσα σε ένα μήνα η Ιταλία πούλησε τα διπλάσια, απ’ ό,τι η Ελλάδα σε 7 μήνες! – με το επτάμηνο να κλείνει την ιταλική αγορά των δύο τροχών στις 153.000 μονάδες, κάτι που σημαίνει απόκλιση μόλις -1,1% σε σχέση με πέρσι!

H γαλλική αγορά σημείωσε μεγάλη αύξηση τον Ιούλιο, φτάνοντας τις 43.344 μονάδες και ένα +21,2%! Τη μεγαλύτερη αύξηση είχαν τα σκούτερ, ενώ αναμένεται μεγάλη ζήτηση μέχρι το τέλος της χρονιάς στα ηλεκτρικά σκούτερ.

Μέχρι στιγμής στο επτάμηνο, η αύξηση αυτή των πωλήσεων οφείλεται κυρίως στις εταιρίες SYM και Piaggio. Οι επιδόσεις της φετινής χρονιάς στη Γαλλία αναμένονται να φτάσουν σε ένα -5% σε σχέση με το 2019.

Η ισπανική αγορά έδειξε μια αργή, αν και θετική πορεία τον Ιούλιο, με τις πωλήσεις να δείχνουν ένα +10% σε σύγκριση με τον περσινό αντίστοιχο μήνα, μια επίδοση που δεν κρίνεται ιδιαίτερα καλή μεν (περίμεναν περισσότερα οι αναλυτές), αλλά αναμένεται να βελτιωθεί στους επόμενους μήνες. Οι Ισπανοί ελπίζουν σε μια ανάκτηση των χαμένων πωλήσεων του lockdown μέχρι το κλείσιμο της χρονιάς.

Οι συνολικές πωλήσεις του επταμήνου ήταν 99.324, μειωμένες κατά 20,2% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019.

Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε!