MotorBike.gr

ΕΥΡΩΠΗ: Ζητούν βοήθεια από την Ε.Ε τα εργοστάσια μοτοσυκλετών

26/05/2020

Έκκληση για παράταση της περιόδου μετάβασης από το Euro4, στο Euro5

Μετά από το μεγάλο πλήγμα που δέχθηκε η αγορά των δύο τροχών, η οποία σημείωσε μια άνευ προηγουμένου πτώση πωλήσεων λόγω της επιδημίας του κορονοϊού, η ευρωπαϊκή βιομηχανία και ο εμπορικός κόσμος των μοτοσυκλετών ζητά υποστήριξη από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι ταξινομήσεις μοτοσυκλετών, σκούτερ και μοτοποδηλάτων δίτροχων και τρίτροχων, με συμβατικούς ή ηλεκτρικούς κινητήρες μειώθηκαν δραματικά σε ολόκληρη την Ευρώπη τον Μάρτιο και τον Απρίλιο που μας πέρασε, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019 σαν αποτέλεσμα των επιπτώσεων της επιδημίας.

Με τις αντιπροσωπείες και την αγορά κλειστή και τις εμπορικές δραστηριότητες σε καθεστώς lockdown η οικονομία παρέλυσε.

Οι συνολικές ταξινομήσεις στις 5 μεγαλύτερες αγορές μοτοσυκλετών (Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία και Μεγάλη Βρετανία) μειώθηκαν κατά 39,6% το Μάρτιο του 2020, σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα του 2019. Η κατάσταση επιδεινώθηκε ακόμη περισσότερο τον Απρίλιο του 2020, όταν οι πωλήσεις των παραπάνω αγορών μειώθηκαν κατά 74,9%, τη στιγμή που ορισμένες αυτών συρρικνώθηκαν κατά 84%, ακόμα και 96%!

Το ίδιο συνέβη και στην κατηγορία των “50αριών”, των μοτοποδηλάτων, η οποία επηρεάστηκε επίσης αρνητικά (αλλά σε μικρότερο βαθμό). Οι μεγαλύτερες ευρωπαϊκές αγορές μοτοποδηλάτων (δηλαδή Βέλγιο, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ολλανδία και Βέλγιο, Πολωνία και Ισπανία) μειώθηκαν κατά 37,9% το Μάρτιο, ενώ τον Απρίλιο οι ταξινομήσεις μοτοποδηλάτων στις ίδιες αγορές έπεσαν κατά 55,1%.

Λόγω της εποχιακής φύσης της αγοράς των δύο τροχών, με τις πωλήσεις να συσσωρεύονται κυρίως την Άνοιξη, η επίδραση της επιδημίας τον Μάρτιο και τον Απρίλιο έθεσε την ευρωπαϊκή αγορά κάτω από ισχυρή οικονομική πίεση.

Επιπρόσθετα, οι έμποροι διατήρησαν το στοκ ενός στόλου δίτροχων, προδιαγραφών Euro4, τα οποία προορίζονταν να πουληθούν την εαρινή σεζόν και τα οποία ενδέχεται να μείνουν απούλητα, αν εφαρμοστεί η προγραμματισμένη ευρωπαϊκή νομοθεσία για την αλλαγή από τις προδιαγραφές Euro4 σε Euro5.

Η ευρωπαϊκή βιομηχανία μοτοσυκλετών χαιρετίζει τα διάφορα μέτρα στήριξης της οικονομίας που έχουν θεσπίσει και εφαρμόζουν συγκεκριμένα κράτη-μέλη και η Ευρωπαϊκή Κομισιόν.

Από την άλλη, έκκληση απευθύνουν οι Ευρωπαίοι κατασκευαστές και αντιπρόσωποι-ντήλερ των εταιριών στην Κομισιόν για παράταση της περιόδου, κατά την οποία θα μπορούν να πωληθούν τα δίτροχα προδιαγραφών Euro4, ώστε να μην μείνουν απούλητα εκατοντάδες χιλιάδες μοτοσυκλέτες, σκούτερ και μοτοποδήλατα σε αποθήκες και καταστήματα.

Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε!