MotorBike.gr

NORTON: Brexit, υπεξαιρέσεις, σκάνδαλα και… χρεωκοπία

07/02/2020

Norton: Πωλείται… όπως είναι χρεοκοπημένη

Η μακρά ιστορία των “χρεοκοπημένων – αλλά όχι ξεχασμένων, θρυλικών” βρετανικών εταιριών φαίνεται ότι θα γράψει ένα ακόμα κεφάλαιο, που θα έχει στον τίτλο του το όνομα της θρυλικής Norton… Το οποίο, όπως πολλά άλλα, θα βουτηχτεί κι αυτό στα οικονομικά σκάνδαλα, τις υπεξαιρέσεις, την εξαπάτηση και τα “κρίμα που μπήκε λουκέτο”…

Μόλις πριν λίγο καιρό γράφαμε για τη Norton (πατήστε εδώ) και απ’ ό,τι φαίνεται το ένστικτό μας αποδείχθηκε σωστό. Βλέπετε, κατά τη διάρκεια της έρευνας για το άρθρο παρατηρούσαμε μια προχειρότητα συνολικά στο “στήσιμο” και το promotion της εταιρίας.

Κάτι οι προχειρότητες σε κείμενα και στην ιστοσελίδα, κάτι οι μέτριας επιτυχίας δραστηριότητες, κάτι τα ερασιτεχνικά social media, όλα αυτά συνέβαλαν στο να διαμορφώνει κανείς μια εικόνα “εγκατάλειψης” για να μην πούμε “παραμύθας”, “φούσκας”. Βρισκόμασταν άραγε μπροστά σε μια ακόμα προετοιμασία για κηδεία;

Ο ασθενής είχε πεθάνει, αλλά οι συγγενείς τον περιέφεραν γύρω-γύρω μακιγιαρισμένο, πλασάροντας τον ως υγιέστατο; “Όχι κύριέ μου, δεν είναι νεκρός, τώρα-να τώρα θα πεταχτεί πάνω και θα κερδίσει τους πάντες, θα γράψει ιστορία”. Το τελευταίο κρατήστε το σαν σίγουρο.

Κάπως έτσι ήταν τα πράγματα, ιδίως όταν η Norton μιλούσε για δημιουργία μοτοσυκλέτας 200 ίππων και 180 κιλών (!) που γυάλιζε ολόκληρη βουτηγμένη στο χρώμιο, κοστίζοντας έναν περίδρομο λεφτά, παίρνοντας παράλληλα προκαταβολές από ενδιαφερόμενους. Ένα πράγμα “Τι είχες Αγγλία μου – τι είχα πάντα”, σενάριο που στο κομμάτι των παλαιών θρυλικών βρετανικών εταιριών γενικώς το έχουμε δει να επαναλαμβάνεται αρκετές φορές κατά καιρούς.

Πολύς κόσμος έχει χάσει τσουβάλια χρήμα σε “επενδύσεις” κλασικών ονομάτων της παλαιάς βρετανικής αυτοκρατορίας. Ναι, καλά το μαντέψατε: πρόκειται για άλλο ένα βιομηχανικόεμπορικό σκάνδαλο με φουσκωμένες υποσχέσεις και πολλή φαντασία στην εξαπάτηση.

Ο ιδιοκτήτης και CEO της Norton, Stuart Garner – ο οποίος είχε ιδρύσει τη δική του επενδυτική/ χρηματοπιστωτική εταιρεία, μαζί με έναν επιτήδειο που πήγε φυλακή – φυσικά και δήλωσε “συντετριμμένος με τα πρόσφατα γεγονότα, μιας και προσωπικά έχασα τα πάντα. Ωστόσο, οι σκέψεις μου είναι στους εργαζόμενους της Norton και σε όλους τους εμπλεκόμενους, από πελάτες, προμηθευτές και μετόχους, σε αυτήν την πραγματικά δύσκολη εποχή”… Τι άλλο να έλεγε;

Από την άλλη, το εμπορικό κύκλωμα (και ειδικά των δύο τροχών) της Μ. Βρετανίας που είναι συνηθισμένο σε λουκέτα, απάτες και χρεοκοπίες, αντιμετώπισε ψύχραιμα την υπόθεση αυτή.

Ο Stuart Garner δεξιά, δίπλα από τον αναβάτη θρύλο John McGuinness

Η Norton, που κουβαλάει ένα όνομα 122 ετών και έχει γίνει γνωστή για αξιόλογες μοτοσυκλέτες κατά καιρούς, έχει γράψει ιστορία στους αγώνες, έχει προβληθεί στη λογοτεχνία και τον κινηματογράφο, γίνεται ένα ακόμα θύμα – έστω και εν μέρει – του επερχόμενου Brexit, των απλήρωτων φόρων και του σκληρού διεθνή ανταγωνισμού.

Παράλληλα, η περιπέτεια αυτή είναι πολύ πιο περίπλοκη, αφού περιλαμβάνει εκατοντάδες ανυποψίαστους άτυχους συνταξιούχους που επένδυσαν χρήματα, μαζί με εξαπατημένους πελάτες όπως και το προσωπικό της Norton, αλλά και υπουργούς της κυβέρνησης (δεν χάνουν ευκαιρία), οι οποίοι επανειλημμένα υποστήριζαν τη Norton, καθώς προωθούσαν εκατομμύρια λίρες για τη στήριξή της, από τα χρήματα των φορολογουμένων φυσικά.

Και όλα τα παραπάνω στρέφονται εναντίον του κυρίου προέδρου – εκείνου που δηλώνει “συντετριμμένος”.


Ο Stuart Garner αγόρασε τα δικαιώματα της Norton το 2008, από μια αμερικανική εταιρία η οποία δεν κατασκεύαζε πλέον μοτοσυκλέτες και υποσχέθηκε να την επαναφέρει στις παλιές δόξες της αγωνιστικής παράδοσης που χρονολογείται από τον πρώτο αγώνα του Isle of Man TT το 1907! Αγώνα που κέρδισε η Norton βεβαίως.
“Οικονομικές ενισχύσεις” δεχόταν ο επιχειρηματίας ακόμα και μια βδομάδα πριν την κατάρρευση της εταιρίας, οι οποίες προστέθηκαν στα 14 εκατομμύρια (!) λίρες που είχαν ήδη επενδυθεί στην Norton.

Εκατοντάδες άνθρωποι (800 τον αριθμό!) είχαν πεισθεί από τους δυο απατεώνες να μεταφέρουν τα συνταξιοδοτικά τους κεφάλαια στην εταιρία το 2012 και το 2013 και τα χρήματά τους ήταν δεσμευμένα και ελέγχονταν από τον Garner, ο οποίος τα έκανε μετοχές της Norton.

Η υπόθεση θα αναπτυχθεί πλήρως στα δικαστήρια, τα λεφτά των συνταξιούχων βρίσκονται στις τσέπες “καρχαριών”, οι εργαζόμενοι έχουν μείνει χωρίς εργασία και το όνομα της Norton έχει στιγματιστεί για ακόμα μια φορά. Το αθάνατο Made in England” και οι φαντασιώσεις του

Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε!