MotorBike.gr

Τεχνητή Νοημοσύνη εναντίον Alex Marquez: Η Συνέντευξη

04/05/2023

Υπολογιστής εναντίον Ανθρώπου: Ποιος τα λέει καλύτερα;

Αλλάζουν οι καιροί, αλλάζουν και τα συστήματα, ε, αλλάζει και  η ηθική. Θα μπορούσαμε λοιπόν στο μέλλον να παίρνουμε συνεντεύξεις από υπολογιστές που θα παριστάνουν τους ανθρώπους και το αποτέλεσμα να είναι πολύ κοντά στο πραγματικό. Πώς γίνεται αυτό; Διαβάστε παρακάτω τη συνέντευξη που έδωσε η εφαρμογή τεχνητής νοημοσύνης ChatGPT και συγκρίνετέ την με την πραγματική συνέντευξη που έδωσε (στις ίδιες ερωτήσεις φυσικά) ο αναβάτης της Gresini Ducati στο Παγκ. Πρωτάθλημα MotoGP ο Ισπανός Alex Marquez.

Τί είναι το ChatGPT; Καταρχάς είναι παντελώς τυχαίο πως μέσα στο όνομα του έχει το “GP” (βλ. Grand Prix), αφού ουδεμία σχέση έχει με τους αγώνες.

Σύμφωνα με τη Wikipedia: “Το ChatGPT (Generative Pre-trained Transformer – Παραγωγικός Προεκπαιδευμένος Μετασχηματιστής) είναι εφαρμογή τεχνητής νοημοσύνης που επιτρέπει διάλογο και απαντήσεις (chatbot), η οποία κυκλοφόρησε από την OpenAI τον Νοέμβριο  του 2022. Βασίζεται στην οικογένεια μεγάλων γλωσσικών μοντέλων GPT-3.5 της OpenAI και είναι βελτιστοποιημένη τόσο με εποπτευόμενες όσο και με ενισχυτικές τεχνικές εκμάθησης”. Αν καταλάβατε έστω και χονδρικά τι εννοεί όλο αυτό, πάμε στη συνέχεια.

 

Οι παρακάτω απαντήσεις δίνονται πρώτα από το “μηχάνημα” και μετά  από τον άνθρωπο και έχει ενδιαφέρον να δούμε αν και πού συμπίπτουν.

CHATGPT εναντίον ALEX MARQUEZ

Ζητήσαμε από την τεχνητή νοημοσύνη AI να πάρει μια υποτιθέμενη συνέντευξη, να κάνει τις ερωτήσεις στον Alex Marquez και στη συνέχεια να δώσει τις απαντήσεις που αυτή πιστεύει και μετά συγκρίναμε τις απαντήσεις που δόθηκαν από τον ίδιο τον Alex. Οι απαντήσεις της τεχνητής νοημοσύνης θα είναι οι “Alex GPT” και οι πραγματικές του “Alex Marquez” θα ακολουθούν. Ιδού το αποτέλεσμα!

Ερώτηση: Πώς συγκρίνετε τον εαυτό σας με τον αδελφό σας Marc Márquez και πώς καταφέρατε να εξελιχθείτε στα MotoGP;

Alex GPT: Ο αδερφός μου έδωσε τεράστια έμπνευση και πάντα προσπαθούσα να μάθω από αυτόν. Αλλά γνωρίζω επίσης ότι είμαστε δύο διαφορετικοί άνθρωποι, με διαφορετικές προσωπικότητες. Έτσι, η καριέρα μου στο MotoGP αφορά την ανάπτυξη του στυλ οδήγησής μου και της τέχνης των αγώνων. Πάντα επικεντρώνομαι στο να κάνω ό,τι καλύτερο μπορώ και να βελτιώνομαι σε κάθε αγώνα.

Πραγματικός Alex Marquez: Το να συγκρίνω τον εαυτό μου μαζί του είχε σίγουρα αντίκτυπο, μιας και όλα αυτά τα χρόνια ακολουθήσαμε τον ίδιο δρόμο. Μπόρεσα να διαχειριστώ αυτόν τον παραλληλισμό μέχρι να έρθει μια στιγμή που έγινε ξεκάθαρο ότι πρέπει να κάνεις ένα είδος διαχωρισμού… Κάθε αναβάτης έχει διαφορετική εξέλιξη και διαδρομή, κι έτσι έμαθα να κοιτάζω μόνο τον εαυτό μου και να βελτιώνομαι αγώνα με αγώνα.

Ερώτηση: Πώς προετοιμάζεστε σωματικά και ψυχικά για έναν αγώνα MotoGP; Έχετε κάποια προπονητική ρουτίνα που ακολουθείτε;

Alex GPT: Η σωματική και πνευματική προετοιμασία είναι πολύ σημαντική για κάθε αναβάτη MotoGP. Επικεντρώνομαι στην αεροβική γυμναστική και την ενδυνάμωση, για να είμαι σε καλή φυσική κατάσταση. Δουλεύω επίσης με την ομάδα μου για να αναπτύξω τη στρατηγική του αγώνα και να είμαι έτοιμος για οποιαδήποτε κατάσταση μπορεί να μου συμβεί. Όσον αφορά την ψυχική προετοιμασία, προσπαθώ να παραμένω ήρεμος και συγκεντρωμένος σε όλο τον αγώνα, ακόμα και όταν υπάρχουν δύσκολες καταστάσεις. Γενικά, προσπαθώ να κρατάω μια ισορροπία μεταξύ σωματικής και πνευματικής προπόνησης για να δίνω τον καλύτερό μου εαυτό στην πίστα.

Πραγματικός Alex Marquez: Ακολουθώ την ίδια ρουτίνα εκγύμνασης εδώ και πολλά χρόνια, παρόλο που ορισμένες ασκήσεις έχουν αλλάξει με τον καιρό. Από ψυχολογικής πλευράς, προσπαθώ να έχω αγαπημένους ανθρώπους κοντά μου, να είμαι ήρεμος και να χαρούμενος.

Ερώτηση: Πώς θα περιγράφατε το στυλ οδήγησης σας σε σύγκριση με άλλους αναβάτες των MotoGP;

Alex GPT: Νομίζω ότι το στυλ οδήγησης μου είναι πολύ ομαλό και ελεγχόμενο. Μου αρέσει να επικεντρώνομαι στην ακρίβεια και να φροντίζω να είμαι άνετος και να έχω υπό έλεγχο τη μοτοσυκλέτα. Σίγουρα είναι σημαντικό να έχω την απαραίτητη ταχύτητα για να αγωνίζομαι στα MotoGP, αλλά η ακρίβεια είναι αυτή που με χαρακτηρίζει.

Πραγματικός Alex Marquez: Η οδήγησή μου είναι ακριβής, ομαλή, κι επίσης επιθετική μερικές φορές.

Ερώτηση: Τι κάνετε για να παραμείνετε ήρεμος και συγκεντρωμένος ενώ βρίσκεστε στο grid, περιμένοντας να ξεκινήσει ο αγώνας; Έχετε κάποια τελετουργία ή ειδική τεχνική;

Alex GPT: Μου αρέσει να έχω μια ήρεμη και χαλαρή προσέγγιση όταν βρίσκομαι στη γραμμή εκκίνησης. Μου αρέσει να ακούω μουσική και να επικεντρώνομαι στην αγωνιστική μου στρατηγική. Δεν έχω κάποιο συγκεκριμένο τελετουργικό, αλλά μου αρέσει να αφιερώνω λίγα λεπτά για να πάρω μια βαθιά ανάσα και να οραματιστώ τον αγώνα μου πριν την εκκίνηση.

Πραγματικός Alex Marquez: Προσπαθώ πάντα να οραματιστώ έναν ολόκληρο γύρο στο κεφάλι μου, συμπεριλαμβανομένων των αλλαγών ταχυτήτων, της εκκίνησης και πού θα μπορούσα να έχω χώρο για προσπέραση. Αλλά πάνω από όλα προσπαθώ να απομονωθώ από όλους τους υπόλοιπους ανθρώπους του grid.

Ερώτηση: Γνωρίζουμε ότι ο ανταγωνισμός στα MotoGP είναι πολύ έντονος. Πώς διαχειρίζεστε το πάθος και τον ανταγωνισμό κατά τη διάρκεια της σεζόν;

Alex GPT: Η πίεση που δεχόμαστε είναι μέρος των αγώνων MotoGP, αλλά πιστεύω ότι είναι πολύ σημαντικό να τη διατηρήσουμε υπό έλεγχο. Μου αρέσει να επικεντρώνομαι στον αγώνα και τη στρατηγική μου και όχι στο τι κάνουν οι άλλοι αναβάτες. Μου αρέσει επίσης να αφιερώνω λίγο χρόνο για να χαλαρώνω μακριά από την πίστα και να απολαμβάνω τον ελεύθερο χρόνο μου.

Πραγματικός Alex Marquez: Το αγωνιστικό μου ξεκίνημα έγινε στο ισπανικό πρωτάθλημα το οποίο ήταν ένα πολύ επαγγελματικό πρωτάθλημα, οπότε έφτασα στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα με καλή βάση. Τα πράγματα αλλάζουν πολύ από τα Moto2 στα MotoGP και τότε πρέπει να οργανωθείς καλά, για να βεβαιωθείς ότι η πίεση δεν απομακρύνει την εστίασή σου από αυτό που πραγματικά έχει σημασία – το να είσαι γρήγορος πάνω στη μοτοσυκλέτα.

Ερώτηση: Ποια συμβουλή θα δίνατε σε κάποιον που επιθυμεί να μπει στον κόσμο της αγωνιστικής μοτοσυκλέτας και να γίνει επαγγελματίας αναβάτης;

Alex GPT: Η συμβουλή μου είναι να εργαστεί σκληρά, να είναι συνεπής και να μην τα παρατάει ποτέ. Οι αγώνες μοτοσυκλέτας είναι ένα πολύ απαιτητικό άθλημα, τόσο σωματικά όσο και πνευματικά, απαιτεί πολλή δέσμευση και αφοσίωση για να γίνεις επαγγελματίας αναβάτης. Είναι επίσης σημαντικό να έχεις μια καλή ομάδα γύρω σου που μπορεί να σε βοηθήσει να εξελιχθείς και να βελτιώνεσαι σε κάθε αγώνα.

Alex Marquez αριστερά, Fabbio Di Giannantonio στα δεξιά, αμφότεροι του team Gresini Ducati για το 2023

Πραγματικός Alex Marquez: Αν αυτό είναι το όνειρό σου, πρέπει να παλέψεις γι’ αυτό για να το εκπληρώσεις. Πρέπει να το κάνεις χωρίς να σκέφτεσαι πολύ.

Ερώτηση: Ποιος ήταν ο πιο σημαντικός/αξέχαστος αγώνας ή νίκη στο παγκόσμιο πρωτάθλημα μέχρι στιγμής και γιατί; Υπάρχει κάποιος αγώνας που θα θέλατε να κερδίσετε στο μέλλον;

Alex GPT: Ο πρώτος μου αγώνας MotoGP ήταν ιδιαίτερος για μένα, γιατί αντιπροσώπευε την επιβράβευση πολλών ετών σκληρής δουλειάς και αφοσίωσης.

Η κατάκτηση του πρωταθλήματος Moto2 το 2019 ήταν επίσης μια πολύ φορτισμένη στιγμή για μένα. Όσον αφορά τους αγώνες που θα ήθελα να κερδίσω στο μέλλον, σίγουρα θα ήθελα να κερδίσω ένα GP εντός έδρας στην Καταλονία και επίσης το Ισπανικό Grand Prix. Αυτοί είναι δύο πολύ σημαντικοί αγώνες για μένα και ελπίζω να τα καταφέρω και με τους δύο κάποια στιγμή στην καριέρα μου στα MotoGP.

Πραγματικός Alex Marquez: Ο πιο ιδιαίτερος αγώνας ήταν στη Βαλένθια το 2014 όταν αγωνιζόμουν για τον τίτλο του Moto3 και υπήρχε μεγάλη ένταση με τον αντίπαλό μου. Και ονειρεύομαι να κερδίσω έναν αγώνα MotoGP!

Όπως είδατε λοιπόν το “μηχάνημα” δεν τα πήγε καθόλου άσχημα και πολλές φορές εξέφρασε πιο ποιητικό, ενδιαφέροντα και συμπυκνωμένο λόγο απ’ ό,τι ο πραγματικός συνεντευξιαζόμενος, που μάλλον ολιγόλογος και χωρίς πολλή όρεξη ήταν. Σε τέτοιο βαθμό που σε βάζει σε σκέψεις… Μηχάνημα λοιπόν εναντίον Alex Marquez σημειώσατε 1-0!

Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε!