MotorBike.gr

ΣΧΟΛΕΙΟ ΣΟΥΖΑΣ: Μ. Βρετανία – Διδακτέα ύλη… σούζες!

08/09/2020

Μάθε παιδί μου… σούζες

Μια εξειδικευμένη σχολή με εκπαιδευτές, μηχανήματα, μοτοσυκλέτες, εξοπλισμό και διδακτέα ύλη λειτουργεί κανονικότατα στη Μεγάλη Βρετανία, παρέχοντας την κατάλληλη εκπαίδευση σε όποιον ενδιαφερόμενο θέλει να μάθει σούζες! Τρελό;

Η σούζα είναι ο “πατέρας όλων των ακροβατικών πάνω σε μοτοσυκλέτα”, αυτό το παραδεχόμαστε όλοι. Είναι μια ικανότητα που λίγοι κατείχαν τη δεκαετία του ’70, περισσότεροι το ’80 και ’90, ενώ ακόμα και σήμερα αποτελεί στόχο ή επιθυμία για αρκετό κόσμο.

Μπορεί να πρόκειται για απλή-βασική σούζα, μπορεί να είναι και πολύ δύσκολη “επαγγελματική”, που απαιτεί πολύ μεγάλη εξειδίκευση και προπόνηση.

Αυτά ακριβώς διδάσκει οργανωμένα, με διδακτέα ύλη, προπόνηση, εξοπλισμό ασφαλείας, δασκάλους κ.λπ. μια σχολή στη Μ. Βρετανία.

Σε συνεργασία με τη Yamaha, η σχολή Extreme Wheelie προσφέρει σεμινάρια εκπαίδευσης σούζας, δύο επιπέδων: βασικό-Level 1 και το προχωρημένο-Level 2, με κόστος στις 225 λίρες Αγγλίας έκαστο.

Η σχολή διαθέτει ένα μηχάνημα που είναι simulator και virtual reality μαζί, που προσφέρει  δηλαδή την αίσθηση και την εμπειρία της σούζας χαμηλών ή υψηλότερων ταχυτήτων σε ένα ασφαλές περιβάλλον όπου δεν διακινδυνεύει κανείς, μοτοσυκλέτα ή αναβάτης.

Ο “σουζο-προσομειωτής” μάλιστα μπορεί να νοικιαστεί από όποιον ενδιαφέρεται για εκδηλώσεις ή σεμινάρια, μαζί με έναν έμπειρο εκπαιδευτή.

Πέρα από το παραπάνω που είναι ένα στατικό μηχάνημα, υπάρχουν για το Level 2 και οι γνωστές ειδικές μπάρες που προσαρμόζονται πάνω στον πίσω τροχό/ανάρτηση και εμποδίζουν τη μοτοσυκλέτα να ξεπεράσει μια συγκεκριμένη γωνία ανόρθωσής της σε σχέση με το έδαφος.

Έτσι, αν ο εκπαιδευόμενος αντιμετωπίσει κίνδυνο πτώσης με την πλάτη (“καπάκι” όπως λέγεται στη μοτοσυκλετιστική αργκό), η κατασκευή αυτή τον προστατεύει περιορίζοντας την απώλεια της ισορροπίας.

Οι ενδιαφερόμενοι μαθητές πρέπει να είναι άνω των 18 ετών και να έχουν δίπλωμα, οι μοτοσυκλέτες παρέχονται από τη σχολή (βλ. υποστήριξη της Yamaha),  όχι, όμως, και ο προσωπικός εξοπλισμός αναβάτη που πρέπει να είναι πλήρης.

Για να παρακολουθήσει κάποιος το προχωρημένο Level 2, πρέπει να έχει περάσει από το Level 1, μιας και πρέπει να έχουν αποκτηθεί πρώτα οι βασικές γνώσεις σούζας.

Τελικά είναι τρελό το γεγονός ότι η παλιά καλή σούζα, μια “αντικοινωνική” ακροβασία που  εξακολουθεί να προκαλεί το δημόσιο αίσθημα (ποιο άραγε;), καταλήγει να γίνει αποδεκτή σε επίπεδο ικανότητας, άσκησης επίδειξης και αντικείμενο μιας  επίσημης, καθ’  όλα νόμιμης σχολής!

Μάθε παιδί μου σούζα. Μπορεί να σου χρειαστεί…

Περισσότερες πληροφορίες: extremewheelie.co.uk

Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε!