MotorBike.gr

Ευρώπη: Υποχρεωτικός αερόσακος για τους δικυκλιστές

14/03/2023

Υπό διερεύνηση σαν μέτρο ασφαλείας των δικυκλιστών

Η Ευρωπαϊκή επιτροπή για την οδική ασφάλεια, Euro NCAP, ενδιαφέρεται όλο και περισσότερο για την ασφάλεια των αναβατών μηχανοκίνητων δίτροχων. Μεταξύ άλλων, το ευρωπαϊκό θεσμικό όργανο επιθυμεί να ανοίξει τη συζήτηση σχετικά με την υποχρέωση χρήσης αερόσακου (εσωτερικού, μέσα από το μπουφάν) για τους χρήστες δικύκλων.

Παρά το υψηλό του κόστος (κι εκεί ακριβώς είναι το πρόβλημα προς το παρόν), ο αερόσακος γίνεται ολοένα και πιο διαδεδομένος στο πέρασμα του χρόνου, στους χρήστες μοτοσυκλετών και σκούτερ.

Ενώ οι πρόσφατες τεχνολογίες ασφάλειας έχουν πια εγκαθιδρυθεί στις σύγχρονες μοτοσυκλέτες και σκούτερ, είτε πρόκειται για ABS, πλέον υποχρεωτικό στην Ευρώπη σε όλα τα μηχανοκίνητα δίτροχα άνω των 125cc, είτε για traction control, κ.λπ., ο εξοπλισμός των μοτοσικλετιστών εκμεταλλεύεται επίσης τις νέες τεχνολογίες για να εξελίσσεται χρόνο με το χρόνο.

Ο ειδικός στην οδική ασφάλεια οργανισμός Euro NCAP, προτείνει τώρα να ανοίξει η συζήτηση στην Ευρώπη σχετικά με την υποχρέωση χρήσης αερόσακων για τους χρήστες αυτών των τύπων οχημάτων, οι οποίοι είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένοι σε περίπτωση πτώσης ή ατυχήματος.

Να θυμήσουμε πως η Ισπανία ήταν η πρώτη χώρα που εξέτασε αυτό το ενδεχόμενο. Το ισπανικό Υπουργείο Μεταφορών θέλησε μάλιστα να καταστήσει αυτόν τον εξοπλισμό υποχρεωτικό για όλους τους μοτοσυκλετιστές, πριν ανακαλέσει τελικά την απόφασή του.

Ωστόσο, το ζήτημα των υποχρεωτικών αερόσακων εξακολουθεί να συζητείται, μιας και αυτός ο τρόπος προστασίας γίνεται πιο δημοφιλής, χάρη στην ολοένα αποδοτικότερη τεχνολογία και τις ολοένα και πιο προσιτές τιμές.

Ο οργανισμός Euro NCAP επιθυμεί επομένως να γενικευτεί η υποχρέωση χρήσης γαντιών και άλλων προστατευτικών (μπουφάν και μπότες), όλα εντός προδιαγραφών ασφαλείας και να αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης στις ευρωπαϊκές χώρες η υποχρέωση χρήσης του αερόσακου.

Συνολικά 3.921 αναβάτες έχασαν τη ζωή τους πέρσι σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ελβετία. Στοιχεία που φέρνουν ανησυχία, γιατί πέρα από το ότι είναι υψηλό το νούμερο, αυξάνεται χρόνο με το χρόνο.

 

Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε!