MotorBike.gr

Η KTM, η MV Agusta… και ο αμερικάνικος Δούρειος Ίππος

29/09/2022

Επέκταση τύπου ΚΤΜ

Τι σχέση έχουν η KTM και η MV Agusta με τον Δούρειο Ίππο και την Τροία; Έχουν σχέση, έστω και συμβολικά, αφού η ανακοίνωση των δυο ευρωπαϊκών εταιριών για συνεργασία στην Αμερική μπορεί να κρύβει ένα ευρύτερο πλάνο συγχώνευσης που θα φέρει αλλαγές στην αγορά της μοτοσυκλέτας.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση, η KTM θα αναλάβει τη διανομή και προώθηση της MV Agusta στη Βόρεια Αμερική.

Η γνωστή για τις σπορ μοτοσυκλέτες της MV Agusta θα διοικείται εμπορικά στη Βόρεια Αμερική από την τοπική αντιπρόσωπο της KTM, σύμφωνα με το δελτίο τύπου της KTM AG με ημερομηνία 21 Σεπτεμβρίου 2022.

Το δελτίο τύπου περιγράφει πώς η αυστριακή εταιρία θα προωθήσει και θα διανείμει τις μοτοσυκλέτες MV Agusta και θα διαχειριστεί την εξυπηρέτηση πελατών της ιταλικής εταιρίας στις ΗΠΑ, τον Καναδά, αλλά και το Μεξικό.

Η πολυετής συμφωνία αναφέρει ότι η βορειοαμερικανική θυγατρική της KTM θα είναι υπεύθυνη για τη διαχείριση της σχέσης με την MV Agusta, ενώ δεν υπάρχει καμία αναφορά για άλλες παρόμοιες συνεργασίες εκτός της αγοράς της Βόρειας Αμερικής.

Στόχος είναι να προωθηθούν οι πωλήσεις της MV Agusta μέσα στα επόμενα χρόνια, γεγονός που δημιουργεί ερωτήματα αν μη τι άλλο.

Για ποιο λόγο, για παράδειγμα, η KTM να συμβάλει στην ενδυνάμωση μιας θεωρητικά ανταγωνιστικής εταιρίας;

Οι απαντήσεις, βέβαια, μπορούν να είναι υποθετικές και μόνο.

Πρώτα απ’ όλα η ΚΤΜ επιδεικνύει τα τελευταία χρόνια μια έντονα “επεκτατική” εμπορική πολιτική, από την απόκτηση θρυλικών ευρωπαϊκών ονομάτων όπως οι Husqvarna, GasGas, WP Suspension και διάφορες  άλλες εταιρίες, αλλά και συνεργασίες με την Bajaj Ινδίας (μέτοχος με 49% στην ΚΤΜ) μέχρι την CFMoto Κίνας, όπως και άλλες κινεζικές κατασκευάστριες στις οποίες θα προμηθεύει κινητήρες.

Η ΚΤΜ – να μην ξεχνάμε ότι είναι πλέον ο μεγαλύτερος Ευρωπαίος κατασκευαστής – δεν διαθέτει προς το παρόν supersport μοτοσυκλέτες (όπως η MV) άρα δεν έχει κάποιο μοντέλο που θα χάσει πωλήσεις έναντι των MV Agusta.

Είναι γεγονός πως τα μεσαία και μεγάλα supersport είναι μια κατηγορία την οποία η ΚΤΜ δεν έχει προσεγγίσει με την κατάλληλη γραμμή ώστε να γίνουν πετυχημένα, τη στιγμή μάλιστα που – προσέξτε την ειρωνεία -διαθέτει μια αξιόμαχη αγωνιστική μοτοσυκλέτα στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα MotoGP!

Μάλιστα οι εργοστασιακοί της αναβάτες πετυχαίνουν όχι μόνο βάθρα, αλλά και νίκες σε GP!

Πόσο καλύτερη λοιπόν συγκυρία για να λανσάρει η ΚΤΜ μια αξιόλογη superbike μοτοσυκλέτα που θα χρησιμοποιεί και θα εκμεταλλεύεται τα πολλά εκατομμύρια ευρώ επένδυσης που έχουν σπαταληθεί στα MotoGP – ένα καλό εργαλείο προώθησης μοτοσυκλετών.

Τέλος υπάρχει η υπόνοια ότι η ΚΤΜ προλειαίνει το έδαφος για εξαγορά της – πολύπαθης από αυτή την άποψη – MV Agusta, η οποία από τότε που επανήλθε στο προσκήνιο το 1991 από την Cagiva, αλλάζει ιδιοκτησίες… ε, συχνά.

Ο CEO της MV Agusta Motor S.p.A. Timur Sardarov δήλωσε μετά την ανακοίνωση: «Είμαι βέβαιος ότι η εκτεταμένη και επαγγελματική οργάνωση πωλήσεων της KTM σε συνδυασμό με την ισχυρή απήχηση του ονόματός μας στην περιοχή θα αποφέρει μεγάλα οφέλη και στις δύο εταιρίες. Χάρη στη συνεργασία μας θα δημιουργήσουμε συνέργειες που θα μας επιτρέψουν να επιταχύνουμε τη στρατηγική ανάπτυξης στη Βόρεια Αμερική».

«Είμαστε εξαιρετικά ενθουσιασμένοι που ξεκινάμε μια νέα συνεργασία με μια τόσο ιστορική μάρκα μοτοσυκλετών», πρόσθεσε το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της KTM, Hubert Trunkenpolz. “Οι μάρκες μας δυναμώνουν παντού στον κόσμο, ιδιαίτερα στη Βόρεια Αμερική, όπου θα ξεπεράσουμε τις 100.000 πωλήσεις το 2022 με τις μάρκες μοτοσυκλετών KTM, Husqvarna και GasGas”.

“Η ανάληψη της διανομής της μάρκας MV Agusta θα συμπληρώσει την εκτεταμένη premium γκάμα μοτοσυκλετών μας. Με την προσθήκη της πιο εμβληματικής ιταλικής μάρκας πολυτελών μοτοσυκλετών στις δραστηριότητές μας της KTM στις ΗΠΑ, είμαστε σε θέση να εξασφαλίσουμε υποστήριξη σε όλους τους λάτρεις των μοτοσυκλετών της Βόρειας Αμερικής, καθώς και να φέρουμε συναρπαστικές νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες σε υπάρχοντες και νέους αντιπροσώπους”, ολοκλήρωσε ο κ. Trunkenpoltz.

Όπως σχολίασαν ξένοι συνάδελφοι δημοσιογράφοι διαβάζοντας ανάμεσα στις γραμμές, αυτή η ανακοίνωση φαίνεται να είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου.

Μπορούμε να υποθέσουμε ότι αυτή η νέα σχέση, εάν είναι επιτυχής, θα μπορούσε να οδηγήσει σε πλήρη εξαγορά της MV από την KTM στο όχι και τόσο μακρινό μέλλον.

 

Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε!