MotorBike.gr

YAMAHA TRACER 900, TRACER 900 GT: Aποστολή στην Ισπανία

23/04/2018 Yamaha Νίκος Βιτσιλάκης

Η εξέλιξη δείχνει το δρόμο

Διατηρώντας τα πετυχημένα χαρακτηριστικά τoυ μοντέλου που αντικαθιστά, αποβάλλοντας τα όσα “ελαττώματά” του και αναπτύσσοντας νέες δεξιότητες, το Tracer 900 αποκτά αδερφάκι ονόματι GT και μαζί διαθέτουν ότι ακριβώς χρειάζεται για να κυριαρχήσουν σε μια κατηγορία… ζούγκλα! Οδηγούμε τα νέα Tracer 900 στην Ισπανία. Κείμενο: Νίκος Βιτσιλάκης, Φωτογραφίες: Yamaha

To 2015 είχαμε ταξιδέψει μέχρι τη Μάλαγα προκειμένου να οδηγήσουμε το πρωτοεμφανιζόμενο Yamaha Tracer 900, μια μοτοσυκλέτα που είχε το δύσκολο ρόλο να αντικαταστήσει έναν πραγματικό ηγέτη των πωλήσεων, κοινώς το μοσχοπουλημένο Yamaha TDM 900.

Τελικά αποδείχθηκε ότι ο Ιάπωνας σκηνοθέτης δεν του έδωσε ένα δύσκολο χαρακτήρα να υποδυθεί, αφού είχαν φροντίσει οι τεχνικοί της Iwata να πάρουν τη θέση του υποβολέα και να τον καθοδηγήσουν σε στρωτό έδαφος.

Γιατί απλά το Τracer 900 του 2015 δεν είχε καμία σχέση με το ΤDM 900 του παρελθόντος, βελτιωμένο δραματικά σε καίριους τομείς και όντας μια πρόταση για αναβάτες με περισσότερες απαιτήσεις, ειδικά στον τομέα της οδικής συμπεριφοράς.

Αυτή τη φορά βρεθήκαμε στη Γρανάδα της Ισπανίας, περίπου 150 χιλιόμετρα από τη Μάλαγα στους πρόποδες της Σιέρα Νεβάδα, για να κάνουμε πάνω από 240 χιλιόμετρα στη σέλα του νέου βελτιωμένου Tracer 900 και της πρωτοεμφανιζόμενης GT έκδοσής του.

Η Yamaha αφουγκράστηκε περισσότερους από 1.000 ιδιοκτήτες Tracer μοντέλων από το 2015 μέχρι το 2017 και ακολουθώντας τις παρατηρήσεις και τις προτροπές τους προχώρησε σε ουσιαστικές αναβαθμίσεις με τις οποίες ευελπιστεί ότι θα την κρατήσουν στην κορυφή των πωλήσεων.

Μέσα σε τρία χρόνια το μοντέλο έχει κάνει περισσότερες από 30.000 ταξινομήσεις και αυτό από μόνο του ήταν παράγοντας που απαιτούσε προσεκτικές και σίγουρες κινήσεις εκ μέρους του εργοστασίου. Όπερ και εγένετο.

Τι αλλάζει

Όταν έχεις ένα best seller στα χέρια σου προσέχεις πολύ τι θα του αλλάξεις και σε ποια σημεία θα επέμβεις. Και όταν θέλεις αυτό το μοντέλο να αποκτήσει μια έκδοση με πλουσιότερο εξοπλισμό για ένα πιο στοχευμένο και απαιτητικό κοινό, τότε η προσοχή σου πρέπει να είναι ακόμα μεγαλύτερη.

Με τη νέα σειρά Tracer 900 του 2018 η Yamaha θα προσπαθήσει να αποδείξει ότι όντως ήταν πολύ προσεκτική στις επιλογές αναβάθμισης και πως μέλημά της ήταν η ουσία και όχι ο εντυπωσιασμός.

Αρχικά φρόντισε να δώσει στη μοτοσυκλέτα καλύτερη αεροδυναμική προστασία τοποθετώντας μεγαλύτερο ανεμοθώρακα, ο οποίος μάλιστα ρυθμίζεται χειροκίνητα και με το ένα χέρι, έστω και κάπως δύσκολα, ως προς το ύψος του (έως 15 cm πάνω-κάτω). Φρόντισε επίσης για την άνεση του συνεπιβάτη, με ανασχεδιασμένα μαρσπιέ και χειρολαβές, καθώς και νέα σέλα.

Σχεδιαστικά τώρα, γιατί αυτός είναι ένας παράγοντας που πάντα μετράει, αναθεώρησε την περιοχή εισαγωγής αέρα στο φέρινγκ, όπως επίσης και τα πλευρικά πτερύγια και καλύμματα του ρεζερβουάρ.

Για να ταξιδεύει η Yamaha Tracer 900 με μεγαλύτερη σταθερότητα μεγάλωσε κατά 60mm το μεταξόνιο, αλλάζοντας το ψαλίδι με ένα μακρύτερο και άλλαξαν οι ρυθμίσεις του αμορτισέρ (όλως περιέργως, όλα τα υπόλοιπα γεωμετρικά χαρακτηριστικά παρέμειναν ίδια).

Και για να μην κουράζεται ο οδηγός, ειδικά στην οδήγηση σε αστικό κύκλο, μίκρυναν το πλάτος του τιμονιού κατά 10 ολόκληρα εκατοστά και επανασχεδίασαν και τη σέλα του, η οποία εξακολουθεί να ρυθμίζεται εύκολα και σε δύο θέσεις, πλην όμως προσφέροντας και ψηλότερη θέση οδήγησης κατά 5mm (αυτό μάλλον οφείλεται και στη νέα -ποιοτικότερη- επένδυση της διώροφης σέλας).

Όλες οι παραπάνω αλλαγές αφορούν και στα δύο μοντέλα, και τώρα πάμε να δούμε τι παραπάνω έχει γίνει στην έκδοση GT.

Αρχικά, παρατηρούμε σκληρές πλαϊνές βαλίτσες 22 λίτρων σε απόχρωση ασορτί με τη μοτοσυκλέτα και πίνακα οργάνων με οθόνη TFT, που παρέχει ένα ολοκληρωμένο σύνολο πληροφοριών όπως ένδειξη σχέσης κιβωτίου, θερμοκρασία περιβάλλοντος και ψυκτικού υγρού, τρέχουσα χαρτογράφηση, μετρητή στάθμης καυσίμου και καταναλώσεις.

Παράλληλα, έχει τοποθετηθεί νέο πιρούνι σε χρυσή απόχρωση και πλήρεις ρυθμίσεις (στη στάνταρ έκδοση διαθέτει μόνο προφόρτιση), ένας τηλεχειριζόμενος ρυθμιστής προφόρτισης για το ελατήριο του αμορτισέρ, αλλά και σύστημα quickshifter στο κιβώτιο για να ανεβάζει ταχύτητες προς τα πάνω χωρίς τη χρήση του συμπλέκτη.

Οι προσθήκες, πάντα σε σχέση με την απλή έκδοση, συνεχίζονται με την ύπαρξη cruise control, πανομοιότυπο με αυτό του MT-10, που μπορεί να ρυθμιστεί για τον έλεγχο της ταχύτητας κίνησης σε 4η, 5η και 6η σχέση και μεταξύ 50 έως 180 χλμ/ώρα. Και τέλος, σε μια μοτοσυκλέτα που προορίζεται για κάλυψη μεγάλων αποστάσεων, δεν θα μπορούσαν να λείπουν καλούδια όπως τα θερμαινόμενα γκριπ.

Πάμε να οδηγήσουμε

Ακόμα και ένας μετρίου αναστήματος αναβάτης (1,78m) μπορεί να πατήσει καλά και με τα δύο πόδια στο έδαφος. Προτιμήσαμε τη σέλα στην ψηλότερή της θέση, που δίνει πιο «καθαρόαιμη» και αρχοντική αίσθηση. Σε αυτό συμβάλλει και το ρεζερβουάρ, που δεν ενοχλεί με τον όγκο του και βοηθά τη μοτοσυκλέτα να δείχνει ιδιαίτερα φιλική και εύκολη, ακόμα και στους επιτόπιους ελιγμούς.

Τα μαρσπιέ βρίσκονται πιο πίσω τοποθετημένα από αυτό που περιμένεις, αλλά τελικά η συγκεκριμένη τοποθέτησή τους αποδεικνύεται μελετημένη.

Η θέση οδήγησης είναι άνετη, όσο όρθια χρειάζεται, ενώ υπάρχει η δυνατότητα μετατόπισης του τιμονιού πιο μπροστά ώστε όλοι να βολευτούν.

Ανοίγεις το γκάζι και ο τρικύλινδρος σε σειρά κινητήρας των 847cc και 115 ίππων συνεχίζει να κάνει αυτό που έκανε, δηλαδή να εντυπωσιάζει.

Δεν έχει καθόλου υστέρηση στην απόκριση χαμηλά και ψηλά στροφάρει ακαριαία. Ο συμπλέκτης είναι ακριβής, το κιβώτιο λίγο σκληρό αλλά χωρίς ασάφεια και ήδη από τα πρώτα μέτρα νιώθεις “ένα” με τη μοτοσυκλέτα. Καμία παραξενιά, “κανένα χούι”, που λέμε.

Η ύπαρξη ABS και traction control αφήνουν τον αναβάτη να παραμείνει χαλαρός, ενώ στις μικρές ταχύτητες το χαμηλό κέντρο βάρους έχει ιδιαίτερα ευεργετικά αποτελέσματα στην ευελιξία, επιτρέποντας εύκολους ελιγμούς χωρίς τη βαριά αίσθηση που χαρακτηρίζει τις περισσότερες “ψηλοτίμονες” μοτοσυκλέτες μεγάλου κυβισμού.

Το Tracer κάνει σαφές πως θα κινηθεί απροβλημάτιστα μέσα στην κίνηση, χαρακτηριστικό που είναι απαραίτητο για μια πραγματική all around μοτοσυκλέτα.

Κατά την παρουσίαση στην Ισπανία, ο ρυθμός της βόλτας του γκρουπ μας δεν ήταν αυτό που θα λέγαμε “τουριστικός” και το πρώτο που διαπιστώσαμε είναι ότι ξαναθυμηθήκαμε πως το Tracer φορτώνει χιλιόμετρα για πλάκα!

Αρχικά οδηγήσαμε την έκδοση GT και δεν ήταν λίγες οι φορές που είδαμε 200 km/h σε μικρές ευθείες πριν καν το καταλάβουμε. Η σταθερότητα της μοτοσυκλέτας σε αυτά τα χιλιόμετρα είναι υποδειγματική και σε συνδυασμό με τα πανίσχυρα φρένα η ασφάλεια που αποπνέει είναι κορυφαία.

Το νέο πιρούνι αποδεικνύει ότι δεν μπήκε τυχαία εκεί, μπορεί να στερείται της απόλυτης αίσθησης πλην όμως κάνει καλά τη δουλειά του και προσφέρει την απαιτούμενη σιγουριά στα “πολλά” χιλιόμετρα.

Αφήνουμε μια μικρή υποψία για «αισιοδοξία» του κοντέρ, καθώς αρκετές φορές μας ξάφνιασε, αλλά αν αυτό μας διαψεύσει τότε μιλάμε για μια μοτοσυκλέτα με εντυπωσιακές δυνατότητες.

Φυσικά μην περιμένετε να ταξιδεύετε σε ταχύτητες κοντά στην τελική, προστατευμένοι πίσω από κάποια τεράστια ζελατίνα-παρμπρίζ.

Η τελευταία μπορεί να είναι ρυθμιζόμενη σε ύψος, αλλά το πλάτος της έχει κρατηθεί στα πλαίσια του “στενού” και η κάλυψη είναι οριακά αποδεκτή. Αν στον κατάλογο αξεσουάρ της Yamaha υπάρχουν προσθήκες για μεγάλωμα της μετωπικής της επιφάνειας, τότε μάλλον θα είναι το πρώτο πράγμα που θα προμηθευτούν οι χιλιομετροφάγοι αναβάτες.

Eυχάριστα πράγματα

Υπήρχαν κομμάτια στη διαδρομή που μας ξύπνησαν, βγάζοντάς μας άγρια οδηγικά ένστικτα. Το Tracer όχι μόνο δεν αρνήθηκε, αλλά αντίθετα έδειχνε να το απολαμβάνει. Η γραμμική απόδοση του crossplane κινητήρα και το μεγάλο εύρος εκρηκτικής απόδοσης προσφέρουν αδιάκοπη παροχή ισχύος, κάνοντας τον αναβάτη να ανυπομονεί για την επόμενη στιγμή ανοίγματος του γκαζιού.

Το traction control σκοτώνει τις αναστολές και όσο σφιχτό και να είναι το στροφιλίκι έχεις την ευκαιρία να τη δεις “αδικημένο οδηγικό ταλέντο”, πιέζοντας όλο και περισσότερο.

Η ύπαρξη του quick shifter μετατρέπει τη γρήγορη οδήγηση σε απολαυστική διαδικασία, είναι ωραίο το συναίσθημα να κρατάς το γκάζι full open και χωρίς τη χρήση του συμπλέκτη απλά να σπρώχνεις το λεβιέ προς τα πάνω. Οι αλλαγές άμεσες και σίγουρες, σε καμία περίπτωση δεν υπήρξε υποψία δυσλειτουργίας.

Σε ανελέητο κυνηγητό σε στροφιλίκι είναι αυτό που σε κάνει να φτάνεις στην επόμενη στροφή πιο γρήγορα και επικεντρωμένος στην έξοδο να στρίβεις με περισσότερα χιλιόμετρα στο ταχύμετρο.

Τα περιθώρια κρατήματος δεν εξαντλούνται σχεδόν ποτέ και η ευκολία με την οποία το Tracer παίρνει μεγάλη κλίση αποτυπώνεται στο 180αρι πίσω ελαστικό και τη φθορά στις άκρες του πέλματός του.

Ακόμα και στην υπερβολή όμως, τα εντυπωσιακά φρένα (δύο τετραέμβολες δαγκάνες μπροστά) θα φροντίσουν να επαναφέρουν την τάξη και έχοντας ως σύμμαχο το ABS δε θα αφήσουν τον αναβάτη ούτε να τρομάξει.

Φυσικά υπήρχαν πολλά σημεία στη διαδρομή που προτιμήσαμε απλώς να μετακινηθούμε ακολουθώντας τους προπορευόμενους και τον πλοηγό μας. Εκεί ήταν που το Yamaha Tracer 900 έδειξε άλλη μια πτυχή του χαρακτήρα του. Δε λέει όχι σε χαλαρές μετακινήσεις, παρέχοντας ικανοποιητική άνεση και με τον κινητήρα να δουλεύει «ράθυμα» στην περιοχή των μεσαίων.

Σε συνδυασμό με τη σωστή θέση οδήγησης δείχνει πως μπορεί να αποτελέσει ιδανικό σύντροφο για ασφάλτινες εκδρομικές αναζητήσεις και ταξίδια στα οποία η διατήρηση υψηλής μέσης ωριαίας ταχύτητας δεν είναι αυτοσκοπός.

Στην επιστροφή βρεθήκαμε στη σέλα της “απλής” έκδοσης και είναι γεγονός ότι μας έλειψε το quick shifter. Κατά τα λοιπά, η οδηγική συμπεριφορά είναι πανομοιότυπη και μόνο σε οριακή οδήγηση το πιρούνι θα αποδειχθεί περισσότερο μαλακό από αυτό που θα θέλαμε.

Στο διά ταύτα

Όταν έχεις οδηγήσει μέσα σε λίγες ώρες δύο μοτοσυκλέτες σχεδόν πανομοιότυπες και σε συνθήκες “βάζω φτερό στο κράνος και ορμάω μπροστά”, στο τέλος της ημέρας αυτό που μέτρησε είναι πως όλα έγιναν χαλαρά και αβίαστα.

Η διαδρομή είχε πολλά να δούμε αλλά, ως συνήθως, εμείς μόνο την επόμενη στροφή είχαμε κεντραρισμένη στο οπτικό μας πεδίο. Κάπου στο βάθος βλέπαμε λίμνες, ποτάμια, αλπικό τοπίο και… χιόνια, αλλά η ποιότητα της ασφάλτου ήταν αυτή που μας απασχολούσε.

Μας είχαν πει ότι σε κάποια σημεία υπήρχαν κακοτεχνίες ή/και χώματα, κι εμείς θέλαμε να δούμε αν μας έλεγαν αλήθεια. Κοινώς, χαρήκαμε οδήγηση πάνω στο Yamaha Tracer 900.

Συνδυάζοντας μια σύγχρονη θέση οδήγησης με κορυφαίο κινητήρα και πολύ καλά περιφερειακά, η Yamaha καταφέρνει και προσφέρει μια μοτοσυκλέτα ικανή να θέσει νέα στάνταρ στην κατηγορία.

Εξάλλου, δεν υπάρχουν σε αυτή την κατηγορία τιμής πολλές μοτοσυκλέτες που να ξεπερνούν τους 115 ίππους, να ζυγίζουν λιγότερα από 215kg (γεμάτες) και να μπορούν να ικανοποιούν τις ανάγκες του αναβάτη τους επτά μέρες τη βδομάδα.

Και μια που μιλήσαμε για τιμή, αυτή της ετοιμοπαράδοτης στάνταρ έκδοσης έχει ήδη οριστεί στα 11.150 ευρώ, ενώ παραμένει άγνωστη η τιμή της Yamaha Tracer 900 GT, που αναμένεται στη χώρα μας μέσα στο Μάιο.

YAMAHA Tracer 900, ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

Γενικά
Τύπος Tracer 900
Κατηγορία ADVENTURE
Έτος 2018 -2020
Τιμή (Δεν διατίθεται πλέον)
Κατασκευαστής Yamaha Motor Corporation
Αντιπρόσωπος Μοτοδυναμική ΑΕ, Ασπρόπυργος, Θέση Κύριλλος, τηλ. 801- 11 – 926242
Κινητήρας
Τύπος Τετράχρονος, Τρικύλινδρος, Υγρόψυκτος
Διάταξη / Κυβισμός Εν σειρά / 847 cc
Διάμετρος επί διαδρομή 78 mm x 59.1 mm
Εκκεντροφόροι / Βαλβίδες στον κύλινδρο DOHC / 4 βαλβίδες στον κύλινδρο
Ιπποδύναμη 115 ίπποι, στις 10.000 rpm
Ροπή 87.5 Nm στις 8.500 rpm
Τροφοδοσία Ηλεκτρονικός ψεκασμός
Σχέσεις ταχυτήτων 6
  • 1η: 2,667 (40/15)
  • 2α: 2,000 (38/19)
  • 3η: 1,619 (34/21)
  • 4η: 1,381 (29/21)
  • 5η: 1,190 (25/21)
  • 6η: 1,037 (28/27)
Συμπλέκτης / Λειτουργία Υγρός Πολύδισκος / Συρματόσχοινο
Πρωτεύουσα μετάδοση Με γρανάζια
Τελική μετάδοση Με αλυσίδα
Πλαίσιο
Τύπος πλαισίου Περιμετρικό από ατσάλι
Αναρτήσεις
Μπροστά (Τύπος - Διαδρομή) Ανάποδο τηλεσκοπικό πιρούνι - 137 mm
Ρυθμίσεις Επαναφορά
Πίσω (Τύπος - Διαδρομή) Ένα Αμορτισέρ - 130 mm
Ρυθμίσεις Προφόρτιση – Επαναφορά
Φρένα
Μπροστά (Τύπος - Διάμετρος) Δύο δίσκοι - 298 mm
Δαγκάνα Ακτινική με 4 έμβολα
Πίσω (Τύπος - Διάμετρος) Δίσκος - 245 mm
Δαγκάνα Ακτινική με 4 έμβολα
Τροχοί
Μπροστά (Διάμετρος - Ελαστικό) 17 - 120/70-ZR17 (58W)
Πίσω (Διάμετρος - Ελαστικό) 17 - 180/55-ZR17 (73W)
Διαστάσεις - Βάρος
Μήκος 2.160 mm
Πλάτος 950 mm
Ύψος 1.345 mm
Μεταξόνιο 1.440 mm
Ύψος Σέλας 845 mm
Ρεζερβουάρ 18 l.
Βάρος 210 Kg

Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε!