MotorBike.gr

Γερμανία: Το παλιό εργοστάσιο της ΜΖ έγινε μουσείο Enduro

17/05/2022

Ιστορικός χώρος για ιστορικές μοτοσυκλέτες στο μουσείο εντούρο του Zschopau

Το παλιό εργοστάσιο της MZ στην πόλη Zschopau (Τσόπαου) της Σαξονίας (στην πρώην Ανατολική Γερμανία) αποκτάει καινούριο, διαφορετικό ρόλο και γίνεται το πρώτο μουσείο στον κόσμο για μοτοσυκλέτες Enduro, αλλά και Motocross.

Στο εργοστάσιο όπου επί δεκαετίες κατασκευάζονταν οι μοτοσυκλέτες της δημοφιλούς πρώην ανατολικογερμανικής ΜΖ, τώρα εκτίθενται σημαντικές μοτοσυκλέτες εκτός δρόμου απ’ όλο τον κόσμο.

Στο Zschopau, σ’ αυτή την μικρή πόλη, είχε την έδρα της μια ιστορική φίρμα και μια από τις τις πιο γνωστές μάρκες στην Ανατολική Ευρώπη και όχι μόνο, όπως και στην Ελλάδα: η MZ.

Κάποτε εκεί δούλευαν 3.200 εργαζόμενοι, οι εξαγωγές γίνονταν σε περίπου 100 χώρες – αλλά μετά την επανένωση της Γερμανίας ήρθε η παρακμή. Όλες οι προσπάθειες διάσωσης απέτυχαν, αν και τα δίτροχα της ΜΖ εξακολουθούν να παραμένουν θρυλικά μέχρι σήμερα.

Περισσότερες από 97.800 ιστορικές μοτοσυκλέτες της MZ εξακολουθούν να είναι καταγεγραμμένες και εγκεκριμένες (!) στη Γερμανία, παρότι η παραγωγή έχει πάψει προ πολλού. Τώρα το παλιό εργοστάσιο έχει μετατραπεί μουσείο.

Το εργοστάσιο της MZ στο Zschopau ήταν ένα από τα πιο σημαντικά εργοστάσια μοτοσυκλετών στον κόσμο και οι λάτρεις του μηχανοκίνητου αθλητισμού δημιούργησαν εκεί ένα μουσείο μοτοσυκλετών Εnduro και Motocross και μάλιστα με δικά τους έξοδα.

Περίπου 150 μοτοσυκλέτες εκτίθενται σε 1.500 τετραγωνικά μέτρα και κανείς από τους συμμετέχοντες δεν έχει οικονομικό όφελος από το μουσείο, αντίθετα πολλοί έχουν βάλει χρήματα από την τσέπη τους και τις οικονομίες τους ώστε να δημιουργηθεί.

Τα εγκαίνια έγιναν την Κυριακή που μας πέρασε (15 Μαΐου) και εκτός από τις δεκάδες σπάνιες μοτοσυκλέτες παραγωγής, 30 οδηγοί αγώνων (συμπεριλαμβανομένων πρωταθλητών κόσμου και Ευρώπης) πρόσφεραν στο μουσείο τις μοτοσυκλέτες τους – 15 διαφορετικές μάρκες.

Η παλαιότερη μοτοσυκλέτα για αγώνες στο χώμα του μουσείου, το οποίο ονομάζεται Deutsches Enduro Museum (Γερμανικό Μουσείο Εντούρο) κατασκευάστηκε το 1926, με τη νεότερη να έχει κατακτήσει το γερμανικό πρωτάθλημα πριν από εννέα χρόνια.

Πάνω από όλα, ο χώρος του μουσείου είναι ιστορικός, αν και λειτουργεί στο πιο εκσυγχρονισμένο τμήμα του εργοστασίου της MZ, το οποίο  είχε χρησιμοποιηθεί για τελευταία φορά, πριν από μερικά χρόνια, σαν ντισκοτέκ.

Φωτογραφία του εγκαταλειμμένου τότε εργοστασίου της ΜΖ, από μια παλαιότερη (πολύ παλαιότερη…) επίσκεψή μας. Στη μέση τα σπορ 1000άρια της ΜΖ, που ήταν από τις τελευταίες μοτοσυκλέτες παραγωγής

Το μουσείο σύντομα θα λειτουργεί κανονικά, θα δέχεται το κοινό Παρασκευή με Κυριακή, καθώς τις επίσημες αργίες, από τις 10 π.μ. έως τις 6 μ.μ., και η είσοδος κοστίζει 10 ευρώ.

Πρόκειται για μια “υποχρεωτική” επίσκεψη, και “προσκύνημα” αν θέλετε, ένα must για τους φίλους της οδήγησης και των μοτοσυκλετών εκτός δρόμου, που θέλουν να δουν θρυλικές μοτοσυκλέτες από κοντά.

Περισσότερες πληροφορίες: www.deutschesenduromuseum.de

Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε!