MotorBike.gr

Abus Victory X-Plus 68: Δοκιμή διαρκείας κλειδαριάς

15/03/2024

Η αντικλεπτική ασφάλεια παίρνει 16 με τόνο!

Μια κλειδαριά δισκόφρενου είναι πάντοτε η πιο βολική και πρακτική αντικλεπτική λύση για τη μοτοσυκλέτα μας. Μια από τις καλύτερες κλειδαριές που έχουμε δοκιμάσει σε πραγματικές, καθημερινές συνθήκες είναι σίγουρα η Αbus 68 Granit Victory X-Plus Rollup, με υψηλό δείκτη αντικλεπτικής ασφαλείας, αλλά και πρακτικότητας. Κείμενο, φωτογραφίες: Motorbike

Γιατί όμως προτιμά πλέον πολύς κόσμος τις κλειδαριές δισκόφρενου έναντι των πετάλων;

Παρόλο που τα πέταλα παρέχουν σαφώς υψηλότερη αντικλεπτική προστασία, είναι ο όγκος και το βάρος που δυσχεραίνουν κυρίως τη μεταφορά τους, παρά η πρακτικότητα στη χρήση τους.

Αντίθετα οι κλειδαριές δισκόφρενου έχουν βολικό μικρό μέγεθος, κι έτσι μπορούν να μεταφέρονται εύκολα, αν και είναι μια τακτική που δεν την προτείνουμε.

Η μεταφορά τους μπορεί να γίνει ακόμα και μέσα στην τσέπη του μπουφάν… κάτι που πιάσαμε τον εαυτό μας να κάνει σε καμιά-δυο περιπτώσεις… και είπαμε να μην το ξανακάνουμε, γιατί ακόμη και το δικό τους βάρος είναι αρκετό για την τσέπη, ενώ υπάρχει πιθανότητα τραυματισμού σε περίπτωση πτώσης.

 

 

Φυσικά στην περίπτωση των σκούτερ και των μεγάλων αποθηκευτικών χώρων τους, το πρόβλημα της μεταφοράς της κλειδαριάς εξαφανίζεται.

Κατασκευασμένη στη Γερμανία, η Αbus 68 Granit Victory Xplus Rollup (που είναι το πλήρες όνομά της) έχει λοιπόν τις διαστάσεις που βολεύουν, πράγμα που είδαμε και στην πράξη, αφού καταφέραμε να την στριμώξουμε κάτω από σέλα, σε μοτοσυκλέτα που παρείχε ελάχιστο χώρο για κάτι τέτοιο.

Μαζί με την κλειδαριά προσφέρεται και μια ανθεκτική θήκη από συνθετικό ύφασμα που έχει λουράκια με velcro για να σταθεροποιηθεί πιθανά σε κάποιο σημείο του πλαισίου (πάντα κάτω από τη σέλα), ώστε να διευκολυνθεί η μεταφορά της

Το σχήμα της κλειδαριάς είναι στρογγυλεμένο και οι διαστάσεις περιορισμένες, δυσκολεύοντας έτσι την παραβίασή της, ενώ για να κλειδωθεί πάνω στο δισκόφρενο ο χρήστης πρέπει να κρατάει και τα δύο τμήματά της σταθερά, όταν κλειδώνει-ξεκλειδώνει, αφού το μεγαλύτερο τμήμα της περιστρέφεται, έτσι ώστε να δυσκολεύει ακόμα περισσότερο τον δυνητικό κλέφτη.

Ο πείρος ασφάλισης έχει διάμετρο 14 χιλιοστά και ταιριάζει σε πολλές δισκόπλακες μοτοσυκλετών, ενώ όπως πάντα πρέπει να βεβαιωθείτε πρώτα ότι ταιριάζει στη δική σας δισκόπλακα – εφόσον είναι δυνατό κάτι τέτοιο – δηλαδή αν και κατά πόσο ο συγκεκριμένος πείρος χωράει στις τρύπες της δισκόπλακας όπου θέλετε να εφαρμόσετε την κλειδαριά.

Ο υψηλός δείκτης αντικλεπτικής ασφάλειας ( Νο16 του Maximum Protection Level της Abus από μια κλίμακα που φτάνει μέχρι το 20) και η συνολική κατασκευή της Αbus 68 Granit Victory Xplus Rollup, δηλαδή πείρος και τα δύο σώματα είναι φτιαγμένα από ειδικό σκληρυμένο ατσάλι, όπως και ο εξελιγμένος μηχανισμός κλειδώματος, κι όλα αυτά εγγυώνται μεγάλη σιγουριά όσον αφορά στην θραύση, κόψιμο, ψεκασμό και την παραβίαση της κλειδαριάς.

Το σχήμα της κλειδαριάς είναι μελετημένο έτσι ώστε να δυσχεραίνει την εφαρμογή διαφόρων εργαλείων των κλεφτώ

 

Ο μηχανισμός της κλειδαριάς δέχεται κλειδί “τετράγωνου” σχήματος με εγκοπές, που ανοίγει και παραβιάζεται δύσκολα, ενώ μέσα στη συσκευασία περιλαμβάνεται και δεύτερο κλειδί, αλλά και μια κάρτα της Abus, με τον μοναδικό κωδικό για την αναπαραγωγή νέων κλειδιών σε περίπτωση που τα χάσουμε.

Μόλις η κλειδαριά εφαρμοστεί πάνω στο δισκόφρενο, τραβάμε τον λαστιχένιο δακτύλιο μέχρι το γκριπ του γκαζιού (η Abus διαθέτει μακρύ, ανθεκτικό καλώδιο για να φτάσει μέχρι αυτό το σημείο).

Περιφερειακά του μεγάλου κύλινδρου της κλειδαριάς (αυτός που στέκεται στο εξωτερικό της δικόπλακας) διαθέτει κίτρινο λάστιχο, για να είναι πιο ορατός και να προστατεύει κλειδαριά και εξαρτήματα του φρένου από τα χτυπήματα μεταξύ τους.

Κίτρινο είναι και το χρώμα (για να είναι κι αυτός ορατός) του ελαστικού δακτυλίου υπενθύμισης, που ενώνεται με το καλώδιο, με σύστημα roll up (ώστε να τυλίγεται αυτόματα) μέσα στο μικρότερο τμήμα της κλειδαριάς για λόγους χώρου.

Στην κλειδαριά Αbus 68 Victory Xplus Rollup δίνεται και εγγύηση επίσημης αντιπροσωπείας.

Βάρος: 740 gr

Τιμή: 109,95 ευρώ

Περισσότερες πληροφορίες: www.bikealert.gr

Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε!