MotorBike.gr

Fantic: Πάνος Κουζής Πρωταθλητής ΜΧ1 Μοτοκρος 2023 με Fantic!

10/11/2023

Κουζής Πανελλήνιος τίτλος Νο17, Fantic Πανελλήνιος τίτλος Νο1!

Στον τελευταίο αγώνα του Πανελληνίου Πρωταθλήματος Μοτοκρός στέφθηκε θριαμβευτικά πρωταθλητής ο Πάνος Κουζής για 17η φορά στην καριέρα του, και για πρώτη φορά στην ιστορία του ελληνικού μοτοκρός πάνω σε μια μοτοσυκλέτα της ιταλικής Fantic!

Στην πίστα Μότο Κρος Πρίνου «Μάκης Κωφός», ο ΜΑΣΤ (Μοτοσυκλετιστικός Αθλητικός Σύλλογος Τρικάλων), με τον Δήμο Τρικκαίων και την Περιφέρεια Θεσσαλίας, διοργάνωσαν τον 7ο και τελευταίο αγώνα του Πανελληνίου Πρωταθλήματος Motocross 2023, που έκλεισε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για την ομάδα της Fantic και μάλιστα από  την πρώτη μόλις χρονιά πλήρους εμπλοκής της με τους αγώνες!

Το αγωνιστικό Σαββατοκύριακο ξεκίνησε με ένα δυνατό άνεμο, το απόγευμα της Παρασκευής, να διαλύει τα paddocks των περισσοτέρων ομάδων, που ήταν ήδη στημένα.

 

 

Με τεράστια προσπάθεια όλων των εμπλεκομένων, το Σάββατο το πρωί, ήταν όλα και πάλι στη θέση τους, με μόνο σημάδι της καταστροφής της προηγούμενης μέρας τους σωρούς από σπασμένες αγωνιστικές τέντες που είχαν συγκεντρωθεί σε κάποια σημεία.

Το Σάββατο ξεκίνησε με πολλή βροχή που όμως χάρη στην καλή προετοιμασία της πίστας δεν εμπόδισε τη διεξαγωγή των χρονομετρημένων και των πρώτων σκελών κατηγοριών, καθώς και των αγώνων κατάταξης MX1 και MX2.

 

Ο Πάνος Κουζής, με Fantic XXF450 τερματίζει 1ος γράφοντας και τον ταχύτερο χρόνο, ενώ ο Δημήτρης Βαγγελάκος τερματίζει 7ος στους αγώνες κατάταξης της MX1 και MX2 αντίστοιχα.

Ο Χρήστος Κοτούλας τερματίζει 6ος στο 1ο σκέλος της MX OPEN ενώ δεν αγωνίστηκαν ο Ηλίας Καραγιάννης και ο Παναγιώτης Κεραμιδάς.

Η Κυριακή ξημέρωσε ηλιόλουστη. Στο 1ο σκέλος της MX1 ο Πάνος Κουζής τερμάτισε 2ος με το XXF450, κι έτσι ο αναβάτης της Fantic εξασφάλισε τον τίτλο του πρωταθλητή της μεγάλης κατηγορίες MX1, μετά από μερικές συναρπαστικές μάχες με τον Ανέστη Ράδο.

 

Με τον τίτλο στα χέρια του ο 17 φορές (!) πρωταθλητής, αποφάσισε να κάνει ένα δώρο στους λάτρεις των δίχρονων κινητήρων και να συμμετέχει στο δεύτερο σκέλος ακριβώς όπως ξεκίνησε στο φετινό πρωτάθλημα: με ένα δίχρονο Fantic ΧΧ250!

Μπορεί ο τερματισμός στον αγώνα να ήταν πλέον αδιάφορη υπόθεση σε σχέση με την κατάκτηση του πρωταθλήματος, αλλά ο Κουζής φρόντισε από την εκκίνηση ήδη του 2ου σκέλους να κάνει τα πράγματα συναρπαστικά.

Το δίχρονο Fantic ξεκίνησε δυνατά και έστριψε 3ο στην πρώτη στροφή, ενώ μετά από 2 γύρους είχε περάσει στη δεύτερη θέση πλησιάζοντας τον Ανέστη Ράδο που ήταν πρώτος.

 

 

Παρόλο που ο Ράδος οδηγούσε εξαιρετικά το 450 και φαινόταν δύσκολο να χάσει την πρωτιά, ο Κουζής με το δίχρονο Fantic είχαν άλλη γνώμη. Μετά από λίγους γύρους ο Πάνος με μια θεαματική προσπέραση περνά στην 1η θέση, την οποία κρατά μέχρι το τέλος του αγώνα, ανοίγοντας μάλιστα μια διαφορά 16 δευτερολέπτων!

Σε μεγάλη και σημαντική μέρα εξελίχθηκε λοιπόν το δεύτερο σκέλος για του λάτρεις των δίχρονων κινητήρων.

Μετά τους Πανευρωπαϊκούς τίτλους με την Fantic, οι δίχρονοι κινητήρες έδειξαν και στην Ελλάδα πως με τη σωστή ανάπτυξη και στα σωστά χέρια δεν έχουν ακόμα τραγουδήσει το κύκνειο άσμα τους απέναντι στους τετράχρονους. Αξίζει επίσης να σημειωθεί πως το XX250 του Πάνου αγωνίστηκε ακριβώς όπως βγαίνει από το εργοστάσιο, με τις απαραίτητες ρυθμίσεις του αναβάτη σε αναρτήσεις και jetting. Κάπως έτσι χτίζονται οι θρύλοι.

 

Στην MX2 τα πράγματα ήταν και εκεί συναρπαστικά για τη Fantic και τον Δημήτρη Βαγγελάκο. Ο παλαίμαχος πρωταθλητής μετά από μια κακή εκκίνηση στο 1ο σκέλος, που τον ανάγκασε να τερματίσει 7ος, ετοιμάστηκε ν’ αποδείξει πως μερικά χρόνια απουσίας στη πλάτη και μερικά παραπανίσια κιλά, δεν καταβάλλουν ένα γνήσιο μαχητικό πνεύμα και μια σπουδαία προσωπικότητα.

Έτσι μετά την εκκίνηση του δεύτερου σκέλους ο Δημήτρης έστριψε 3ος και γρήγορα πέρασε στη δεύτερη θέση.

Για ολόκληρο τον υπόλοιπο αγώνα άντεξε στις επιθέσεις του επίσης εξαιρετικού Φωτάκη, τερματίζοντας τελικά δεύτερος στο σκέλος. Αυτό το αποτέλεσμα χάρισε στον Βαγγελάκο και το Fantic XXF250 την 3η θέση της MX2 στο Πανελλήνιο πρωτάθλημα και απέδειξε για άλλη μια φορά πως στους αγώνες, όπως και στη ζωή, τίποτα δεν τελειώνει μέχρι να πέσει η καρό σημαία.

Όμως τα καλά αποτελέσματα για την Fantic στο Motocross για το 2023 δεν είχαν τελειώσει ακόμα.

Στην MX Open ο Χρήστος Κοτούλας μετά από μια πτώση στην εκκίνηση του 1ου σκέλους που τον αφήνει τελευταίο, σχεδόν ένα λεπτό πίσω από τους υπόλοιπους οδηγούς, καταφέρνει να αναρριχηθεί στην 6η θέση.

Έχοντας εξασφαλίσει σχεδόν την 3η θέση της κατηγορίας στο πρωτάθλημα μπαίνει στο δεύτερο σκέλος αποφασισμένος πως η τρίτη θέση στο πρωτάθλημα δεν είναι αρκετή.

Μετά την εκκίνηση στρίβει δεύτερος, λίγο μετά την χάνει προσωρινά, για να την ξανακερδίζει μετά από λίγες στροφές. Την θέση αυτή κρατά σχεδόν μέχρι το τέλος του αγώνα, κάνοντας εξαιρετικούς χρόνους, με το XXF450 να δουλεύει υποδειγματικά!

Τελικά τερματίζει τέταρτος, αφού χάνει δύο θέσεις στις προσπεράσεις των αργών οδηγών προς το τέλος του αγώνα. Το αποτέλεσμα όμως αυτό είναι αρκετό για να τον κατατάξει 2ο στην τελική βαθμολογία της κατηγορίας!

Στα αποτελέσματα αυτά, που οφείλονται πάνω από όλα στους οδηγούς, συνέβαλαν ωστόσο οι χορηγοί της αγωνιστικής ομάδας της Fantic Motor Hellas.

Τα λιπαντικά Motorex απο την MotoMarket επέτρεψαν την αψεγάδιαστη λειτουργία των ιδιαίτερα απαιτητικών κινητήρων της Fantic που έρχονται από το εργοστάσιο με πολύ «επιθετικές ρυθμίσεις», καθώς επίσης και την υποδειγματική προετοιμασία των αγωνιστικών μοτοσυκλετών. Η εταιρία Drakos Engineering προσέφερε όλο τον κομψό, λειτουργικό εξοπλισμό της FXR των αναβατών στην MX2 και την MX Open.

Last but not least τίποτα δεν θα ήταν δυνατό χωρίς τους μηχανικούς της ομάδας, Γιώργο Πανδή και Μενέλαο Κοντογιάννη που εκτός από την άκοπη προσπάθεια και κορυφαία τεχνική υποστήριξη, προσέφεραν στην ομάδα μια αίσθηση οικογένειας και έδωσαν ουσία στο μότο: One Goal, One team, One Family.

Έτσι λοιπόν άλλη μια αγωνιστική χρονιά Μotocross ανήκει πια στην ιστορία με κυριαρχία της Fantic στη μεγάλη κατηγορία και πρωταθληματικά βάθρα στην MX2 και την MX Open.

Μετά από λίγες εβδομάδες ξεκούραση κι ένα μεγάλο εορταστικό πάρτυ που θα ανακοινωθεί σύντομα, η ομάδα της Fantic θα ξεκινήσει την προετοιμασία για το πρωτάθλημα του 2024.

 

Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε!