MotorBike.gr

J.SHIA: Customizer θηλυκού γένους

17/08/2021

Με διαφορετική αντίληψη

Σε έναν τόσο κορεσμένο χώρο όπως αυτός του customizing μοτοσυκλετών, η ανάγκη για να ξεχωρίσει κάποιος είναι το ζητούμενο. Αυτό γίνεται ευκολότερο όταν o μηχανικός δεν είναι γένος αρσενικού, αλλά θηλυκού.

Για να διακριθεί κανείς στην εξαιρετικά απαιτητική σκηνή των customizers, χρειάζεται σίγουρα διαφορετική προσέγγιση που θα τον κάνει να ξεχωρίζει, αλλά και ειλικρίνεια, όπως λέει η customizer J.Shia, ιδιοκτήτρια του οίκου Madhouse Motors, με έδρα την Βοστώνη των ΗΠΑ.

“Μεγάλωσα μέσα στις μοτοσυκλέτες, αλλά ποτέ δεν έβρισκα κάτι ξεχωριστό σε αυτές” μας λέει με αφοπλιστική αμεσότητα η J.Shia, της οποίας ο πατέρας αλλά και οι στενοί συγγενείς, ασχολούνταν με την επισκευή μοτοσυκλετών και την μεταλλουργία.

Όντας μέσα σε αυτό το περιβάλλον από μικρή, η J.Shia (αραβικής καταγωγής) ασχολήθηκε με τις μοτοσυκλέτες σαν μια φυσική εξέλιξη, κάνοντας τις πρώτες της μικροεπισκευές σε πολύ μικρή ηλικία.

 

Κατά την εφηβεία, άλλαζε λάστιχα και λάδια σε μοτοσυκλέτες γειτόνων και φίλων, εξασφαλίζοντας ένα χαρτζιλίκι, ωστόσο το καταλυτικό σημείο στη ζωή της, ήταν όταν ο πατέρας της ξεκίνησε να μαζεύει παροπλισμένες μοτοσυκλέτες για να χρησιμοποιηθούν ως scrap και ανταλλακτικά.

“Όταν κατάφερα να βάλω μπροστά τον κινητήρα μιας μοτοσυκλέτας που πήγαινε προς απόσυρση, αυτό ήταν το σημείο κλειδί για εμένα, το γεγονός που άνοιξε μια εντελώς νέα διάσταση μπροστά μου”, εξηγεί η Shia.

Έχοντας πλέον έναν σαφή προσανατολισμό στη σχέση της με τα δίτροχα, η Shia ξεκίνησε επίσης να κάνει τις πρώτες της μετατροπές και κάπως έτσι αποκρυσταλλώθηκε πλήρως αυτό με το οποίο ήθελε να ασχοληθεί: αναπαλαιώσεις και customizing. Ξεχωριστά ή σε συνδυασμό.

 


Με αυτό το εφόδιο στην τσέπη, η
Shia ρίχτηκε με τα μούτρα που λένε στη δουλειά, όμως ακόμα και τότε δεν είχε άμεση σχέση με την μοτοσυκλετιστική κουλτούρα και τον χώρο του customizing γενικότερα και αυτό ίσως ήταν τελικά και καλό, γιατί διαμόρφωσε το δικό της στυλ και ύφος χωρίς να επηρεάζεται από νόρμες και από άλλους συναδέλφους της.

Όταν προσκλήθηκε στο φεστιβάλ του Sturgis, το 2017, ήταν η πρώτη φορά που η Shia ήρθε σε επαφή με έναν μαγικό κόσμο του οποίου την ύπαρξη αγνοούσε, έδειξε τη δουλειά της και εισέπραξε θετικότατα σχόλια. Τα πράγματα πλέον είχαν δρομολογηθεί.

Η J.Shia, διατηρεί πλέον την επιχείρησή της, η οποία τα πηγαίνει εξαιρετικά καλά, έχοντας ως αντικείμενο επισκευές, αναπαλαιώσεις και customizing αλλά πάντα για λογαριασμό πελατών. Πολύ σπάνια η Shia έχει ελεύθερο χρόνο για να φτιάξει κάτι δικό της, ωστόσο όταν συμβαίνει αυτό, το αποτέλεσμα είναι μοναδικές δημιουργίες με συγκεκριμένη άποψη και αισθητική.

Από το σύνολο της δουλειάς της, ξεχωρίσαμε δύο Harley-Davidson Aermacchi SS350, τα οποία δημιουργήθηκαν ταυτόχρονα σαν δυο παραλλαγές στο ίδιο θέμα. Είναι πολύ δύσκολο και ίσως άσκοπο να καθορίσουμε σε ποια κατηγορία ανήκουν οι δύο αυτές μοτοσυκλέτες, αφού διακρίνεται ξεκάθαρα πάνω τους το πολύ προσωπικό στίγμα της Shia.

To σίγουρο είναι ότι απέχουν έτη φωτός από την αρχική τους υπόσταση ως cruiser/custom με ατελείωτες ώρες δουλειάς να έχει γίνει πάνω τους. Διαφορετικές αλλά και συγγενικές, αφού ανήκουν σε μια σειρά “έργων” που ονομάζεται “παρειδωλία”. Η προσέγγιση της Shia είναι εντελώς διαφορετική, το είπαμε αυτό, δεν δίστασε να πετσοκόψει πλαίσια και υποπλαίσια για να δημιουργήσει το αισθητικό αποτέλεσμα που ήθελε.

Η ουρά από το λευκό μοντέλο, το οποίο έχει και υπερτροφοδότηση, είναι η καρίνα του μαύρου μοντέλου, ενώ αμφότερες οι μοτοσυκλέτες φέρουν επιμηκυμένο μονόνομπρατσο ψαλίδι. Ουσιαστικά, όπως εξηγεί και η Shia, το ένα μοντέλο είναι το αρνητικό ή το συμπλήρωμα του άλλου, αλλά όχι ακριβώς. Μπορεί να ακούγεται μπερδεμένο αλλά στην τελική κανένας καλλιτέχνης δεν χρειάζεται να “εξηγήσει” το έργο του. Απλά το δημιουργεί.

 

Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε!