MotorBike.gr

MOTOGP, 2018: Έτοιμοι για τον 5ο αγώνα του Παγκοσμίου στο Le Mans

18/05/2018

Η ώρα της Γαλλίας

Μετά τον αγώνα του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Ταχύτητας Νο4 που έγινε στο Jerez της Ισπανίας στις 6 Μαΐου το καραβάνι του MotoGP πετάγεται “δίπλα” στη Γαλλία και την πίστα του θρυλικού Le Mans. Και τα μαχαίρια είναι ακονισμένα… Φωτογραφίες: Μichelin, Red Bull

Ο πέμπτος γύρος του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος MotoGP ονομάζεται HJC Helmets Grand Prix de France στην πίστα του Le Mans που είναι μία από τις πιο διάσημες πίστες στον κόσμο, έχοντας μια ιστορία που ξεκινάει από το 1920, όταν το Circuit de la Sarthe χρησιμοποιούνταν αρχικά για τους αγώνες αυτοκινήτων.

Λόγω της ξεχωριστής σχεδίασής του άρχισε να φιλοξενεί και αγώνες του Παγκοσμίου Ταχύτητας, ξεκινώντας από την πίστα Le Mans Bugatti Grand Prix Circuit, που άνοιξε τις πόρτες της το 1965.

Περιλαμβάνει τμήματα της πίστας που χρησιμοποιούνται για τον αγώνα των 24 Ωρών του Le Mans με το μήκος της να φθάνει τα 4.185 μ. και τα κλειστά της κομμάτια να περιέχουν εννέα δεξιές και πέντε αριστερές στροφές.

Αρκετές από τις τελευταίες είναι στροφές που χρειάζεται να στρίψουν οι μοτοσυκλέτες με πρώτη ταχύτητα, γεγονός που απαιτεί ιδιαίτερη έμφαση στην επιβράδυνση και δυνατή επιτάχυνση στην έξοδο. Όλα αυτά την χαρακτηρίζουν ως μία πίστα τύπου “σταμάτα-ξεκίνα”, με λιγότερες απαιτήσεις όσον αφορά τα ελαστικά.

Marc Marquez (Honda), Red Bull

Στη βαθμολογία των MotoGP πρώτος είναι ο Marc Marquez (Honda) με 70 βαθμούς, δεύτερος ο Johan Zarco (Yamaha) με 58 και τρίτος ο Maveric Vinales (Yamaha) με 50 βαθμούς.

Και οι τρεις έχουν λόγους να κερδίσουν στη Γαλλία: ο πρώτος για να συνεχίσει το σερί των νικών, αφού αν τα καταφέρει θα είναι η τρίτη. Ο δεύτερος γιατί είναι Γάλλος και θέλει μετά από δεκαετίες να κερδίσει Γάλλος σε γαλλική πίστε, ενώ αν συμβεί κάτι τέτοιο θα είναι η πρώτη του. Ο τρίτος γιατί δεν έχει ανέβει φέτος στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου και επειδή οι Yamaha στο Le Mans πηγαίνουν καλά όπως έχει δείξει η ιστορία.

Η Michelin που προμηθεύει τα ελαστικά των αναβάτών πηγαίνει στον αγώνα της Γαλλίας με τονισμένο το ηθικό της έπειτα από τις καλές επιδόσεις των ελαστικών της στις τρεις πίστες με καινούρια άσφαλτο. Στον προηγούμενο αγώνα, στην Ισπανία, η γαλλική εταιρία έφτασε τις 400 νίκες σε Grand Prix μοτοσυκλέτας.

Michelin 400 νίκες σε GP του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Ταχύτητας

Το ίδιο πρόβλημα, δηλαδή η καινούρια άσφαλτος ήταν το πρόβλημα που είχε να αντιμετωπίσει πέρυσι στο Le Man, παρόλα αυτά οι δοκιμές που είχαν διεξαχθεί πριν από τον αγώνα σε συνδυασμό με την εντυπωσιακή γκάμα των ελαστικών που είχε διαθέσιμα, επέτρεψαν στη Michelin να σημειώσει νέο ρεκόρ ταχύτερου γύρου, καθώς επίσης και ταχύτερο χρόνο στη συνολική διάρκεια του αγώνα, ένα στόχο που έχει θέσει και φέτος.

Η πίστα του Le Mans βρίσκεται στο Sarthe στην περιοχή Pays de la Loire σε απόσταση περίπου 200χλμ. νοτιοδυτικά από το Παρίσι. Η πίστα μπορεί να φιλοξενήσει περισσότερους από 100.000 επισκέπτες και αναμένεται να την επισκεφτούν πολλοί θεατές και φέτος. Λόγω της περιοχής που βρίσκεται, οι βρόχινες καιρικές συνθήκες είναι αρκετά πιθανές.

Maveric Vinales, Movistar Yamaha

Για να ανταπεξέλθουν οι οδηγοί σε αυτές τις συνθήκες, θα είναι διαθέσιμη η γκάμα Michelin Power Rain σε μαλακό και μεσαίο μείγμα γόμας για εμπρός και πίσω, όπου τα τελευταία θα είναι ασύμμετρης σχεδίασης με πιο σκληρό μείγμα γόμας στη δεξιά πλευρά του πέλματος.

Οι ελεύθερες δοκιμές θα ξεκινήσουν την Παρασκευή 18 Μαΐου με δύο σκέλη. Οι κατατακτήριες δοκιμές θα πραγματοποιηθούν το απόγευμα του Σαββάτου και τα αποτελέσματα αυτών θα καθορίσουν τη σειρά των αναβατών για τον αγώνα των 27 γύρων της Κυριακής – όπου το Le Mans είναι ένας από τους αγώνες που του μειώθηκε η συνολική διάρκεια κατά ένα γύρο αυτή τη χρονιά.

Η έναρξη του αγώνα είναι προγραμματισμένη στις 14:30 το μεσημέρι, την Κυριακή 20 Μαΐου.

Πρόγραμμα αναμεταδόσεων της Cosmote TV

Πέμπτος αγώνας της χρονιάς (Γαλλία – Le Mans), στο κανάλι Cosmote Sport 5HD

Παρασκευή 18 Μαΐου

09:55 – Μoto3, Ελεύθερες Δοκιμές 1

10:50 – MotoGP, Ελεύθερες Δοκιμές 1

11:50 – Μoto2, Ελεύθερες Δοκιμές 1

14:05 – Μoto3, Ελεύθερες Δοκιμές 2

15:00 – MotoGP, Ελεύθερες Δοκιμές 2

16:00 – Μoto2, Ελεύθερες Δοκιμές 2

Σάββατο 19 Μαΐου

09:55 – Μoto3, Ελεύθερες Δοκιμές 3

10:50 – MotoGP, Ελεύθερες Δοκιμές 3

11:50 – Μoto2, Ελεύθερες Δοκιμές 3

13:30 – Μoto3, Κατατακτήριες

14:25 – MotoGP, Ελεύθερες Δοκιμές 4

15:05 – MotoGP, Κατατακτήριες 1+2

16:00 – Μoto2, Κατατακτήριες

Κυριακή 20 Μαΐου

09:35 – Μoto3, Ζέσταμα

10:05 – Μoto2, Ζέσταμα

10:35 – MotoGP, Ζέσταμα

11:45 – Μoto3, Αγώνας

13:05 – Μoto2, Αγώνας

14:30 – MotoGP, Αγώνας

Στο βίντεο που ακολουθεί θυμόμαστε το τι συνέβη πέρσι στην κατηγορία των MotoGP στον γαλλικό αγώνα

Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε!