MotorBike.gr

Daytona 350X2 by Zontes: Μέχρι το τέλος του ορίζοντα

07/07/2022

Συναρπαστικοί τουριστικοί προορισμοί

Προικισμένη με πλούσιο ταξιδιωτικό εξοπλισμό η νέα Daytona 350X2 by Zontes χρησιμοποιεί τον ολοκαίνουργιο κινητήρα των 348 κυβικών εκατοστών και αεροδυναμικά μελετημένο ολόσωμο φαίρινγκ, αλλά και επιδόσεις που διευρύνουν τις τουριστικές της δυνατότητες

Μέσα στο ατσάλινο σωληνωτό πλαίσιο φιλοξενείται ο εντελώς νέος μονοκύλινδρος, τετραβάβιδος, με δύο επικεφαλής εκκεντροφόρους, υγρόψυκτος κινητήρας (ίδιος με των 350T2, V350 και 350R1), ο οποίος αποδίδει 39,5 ίππους στις 9.500 στροφές και μέγιστη ροπή 32,8Nm στις 7.500 στροφές αντίστοιχα, χάρη και στην υψηλή σχέση συμπίεσης με λόγο 12,3:1.

Πρόκειται για έναν κινητήρα σχεδιασμένο από λευκό χαρτί, με υπερτετράγωνες διαστάσεις 84,5mm x 62mm και σύστημα λίπανσης υγρού κάρτερ.

Ο ψεκασμός προέρχεται από την τελευταία γενιά ψεκασμών της Bosch, διασφαλίζοντας τη σωστή διαχείριση καυσίμου, ενώ έχει αυξηθεί και η απόδοση της γεννήτριας με ταυτόχρονη μείωση της θερμοκρασίας λειτουργίας και των απαραίτητων διαστημάτων συντήρησης.

Παράλληλα συνδυάζει και τη χαμηλή κατανάλωση, επιστρατεύοντας τις πιο σύγχρονες τεχνολογίες μηχανουργικών κατεργασιών, επεξεργασίας μετάλλων και μεθόδους χύτευσης.

Για παράδειγμα, ο χωρίς επίστρωση εσωτερικά κύλινδρος διαθέτει λεπτά τοιχώματα, χάρη στη μέθοδο χύτευσης του αλουμινίου που εξέλιξε το εργοστάσιο, με αποτέλεσμα να υπάρξει δυνατότητα για πιο φαρδιές διόδους ψυκτικού και κατ’ επέκταση καλύτερη απαγωγή της θερμότητας. Το κιβώτιο είναι έξι σχέσεων, ενώ ο συμπλέκτης είναι μονόδρομος συμβάλλοντας στην προβλέψιμη συμπεριφορά της μοτοσυκλέτας στα κατεβάσματα των σχέσεων.

Η νέα γενιά του ασύρματου keyless συστήματος GEN 2.5, προσφέρει υψηλότερο επίπεδο αντικλεπτικής ασφάλειας, χάρη στην εξελιγμένη κρυπτογράφησή του.

Η ενσωματωμένη κεραία HF λειτουργεί ενισχυτικά στο σήμα του πομπού, το οποίο αναγνωρίζεται από τη μοτοσυκλέτα όταν βρεθεί σε απόσταση 1,5 μέτρου από αυτήν.

Παράλληλα, το σύστημα διαθέτει τη διεθνή πιστοποίηση IP67 για την αδιαβροχοποίησή του, διασφαλίζοντας την απρόσκοπτη λειτουργία του κάτω από όλες τις συνθήκες, ενώ ο ενσωματωμένος αισθητήρας επιτρέπει τη λειτουργία και την αναγνώρισή του, ακόμη και όταν η στάθμη της μπαταρίας είναι χαμηλή ή και όταν έχει αφαιρεθεί ολοκληρωτικά η μπαταρία, αρκεί να πλησιάσει το κλειδί στο χαμηλότερο σημείο της σέλας από την δεξιά πλευρά.

Το κεντρικό ηλεκτρικό κλείδωμα ελέγχει τόσο τον κεντρικό διακόπτη, όσο και τη σέλα και το καπάκι της τάπας βενζίνης, με τις παραπάνω λειτουργίες να γίνονται πανεύκολα και με το πάτημα ενός κουμπιού.

Η κεντρική μονάδα διαχείρισης του κινητήρα (ECU) προσφέρει δύο ξεχωριστές χαρτογραφήσεις για την απόδοση (ECO και SPORT), δίνοντας στον αναβάτη να επιλέξει ανάλογα με το στυλ και το ρυθμό οδήγησης που επιθυμεί.

Το ECO Power Mode έχει πιο ήπια απόκριση και μειώνει την κατανάλωση καυσίμου, ενώ το SPORT Power Mode με την πιο άμεση απόκριση και την εκρηκτικότητα ταιριάζει σε πιο σπορ ρυθμούς οδήγησης ανταποκρινόμενο πλήρως στο όνομά του.

Μία σημαντική ρύθμιση του συστήματος είναι πως όταν έχει γίνει η επιλογή του ECO mode, η ECU παρεμβαίνει και μεταβάλλει προσωρινά τη χαρτογράφηση σε SPORT, όταν οι στροφές ξεπεράσουν τις 7.000, προσφέροντας έτσι τη δυνατότητα στον αναβάτη να έχει στη διάθεσή του τον πιο ζωηρό χαρακτήρα του κινητήρα, όταν για παράδειγμα θέλει να κάνει μια προσπέραση ή σε κάποια έκτακτη συνθήκη που μπορεί να προκύψει.

Η 350X2 διαθέτει ένα ψυγείο με μεγάλη επιφάνεια, με αντίστοιχα μεγάλη απαγωγική ικανότητα και ένα αντίστοιχα μεγάλο βεντιλατέρ διαμέτρου 140mm, έτσι ώστε ακόμη και σε πολύ μικρές ταχύτητες να διατηρείται η θερμοκρασία εντός του πλαισίου των προδιαγραφών. Παράλληλα, λειτουργεί επικουρικά και ένα μικρότερο ψυγείο λαδιού.

Το φίλτρο και ο χώρος που φιλοξενείται (το φιλτροκούτι) έχουν επανασχεδιαστεί, με 30% μεγαλύτερo όγκο και με μία νέα σύνδεση προς όφελος και εδώ της ροπής, αλλά και του μειωμένου θορύβου που παράγει η μοτοσυκλέτα.

Το ανοξείδωτο περίβλημα και η νέα εσωτερική επίστρωση του τελικού της εξάτμισης διατηρούν χαμηλά τη θερμοκρασία, με στόχο όχι μόνο την απόδοση, αλλά και την άνεση του συνεπιβάτη, λόγω της θέσης του ποδιού κοντά στην περιοχή.

Οι σωλήνες εξαγωγής και το τελικό έχουν επανασχεδιαστεί και είναι πλέον μεγαλύτερα σε μέγεθος, με καλύτερη ροή αέρα αλλά και μειωμένο ήχο προκειμένου να πληρούνται οι νέες προδιαγραφές, με ταυτόχρονα οφέλη στην κατανομή της ροπής στις χαμηλές στροφές. Επίσης, πέρα από το εντυπωσιακό οπτικό αποτέλεσμα, η κατασκευή από ανοξείδωτο ατσάλι επιτρέπει τη διατήρηση της θερμοκρασίας χαμηλά, συμβάλλοντας στη μεγάλη διάρκεια ζωής της εξάτμισης.

Η 350Χ2 είναι εξοπλισμένη με περιφερειακά εξαρτήματα υψηλού επιπέδου, όπως το ανεστραμμένο πιρούνι με διάμετρο 43mm και το πίσω αμορτισέρ αζώτου-λαδιού με διάμετρο στα 52mm.

Το πακέτο των αναρτήσεων διαθέτει τις ιδανικές ρυθμίσεις για τις αποσβέσεις της συμπίεσης και της επαναφοράς, ισορροπώντας ιδανικά ανάμεσα στην άνεση και τη σπορ συμπεριφορά, ακόμη και όταν υπάρχει φορτίο στην μοτοσυκλέτα, όπως επιτάσσει ο τουριστικός χαρακτήρας της 350Χ2.

Η έγχρωμη οθόνη υψηλής ανάλυσης και φωτεινότητας (HDHB), είναι κατασκευασμένη με τεχνολογία που επιτρέπει μεγαλύτερη γωνία θέασης και διαθέτει αυτόματη ρύθμιση επιπέδου φωτεινότητας, ανάλογα με τις συνθήκες φωτισμού στο περιβάλλον. Επιπρόσθετα, διαθέτει τέσσερα διαφορετικά interfaces (Recreation, Race, Street, Simplicity) για να προσωποποιήσει ο αναβάτης την εμφάνιση ανάλογα με την προτίμησή του, με ξεχωριστή θεματική προσέγγιση το καθένα.

Πέρα από τις στάνταρ πληροφορίες που διαθέτει, συμπεριλαμβάνονται επίσης η ένδειξη θερμοκρασίας και πίεσης των ελαστικών, χάρη στους γερμανικής τεχνολογίας αισθητήρες του TPMS, καθώς και πλήρη καταγραφή των δεδομένων της μοτοσυκλέτας –ακόμη και βλαβών- για να κρατάει ενήμερο τον αναβάτη για την κατάσταση του οχήματός του σε πραγματικό χρόνο. Φυσικά δεν θα μπορούσε να λείπει η δυνατότητα διασύνδεσης μέσω πρωτοκόλλου Bluetooth με το κινητό του αναβάτη.

Όλα τα φωτιστικά σώματα της 350Χ2 είναι τεχνολογίας LED, με τους προβολείς στο μπροστινό μέρος του φαίρινγκ να προσδίδουν μια ιδιαίτερη εμφάνιση στη μοτοσυκλέτα, καθιστώντας την άμεσα αναγνωρίσιμη και ξεχωριστή, ενώ ταυτόχρονα προσφέρουν μια ευρεία και φυσική δέσμη φωτός σε όλο το οπτικό πεδίο του αναβάτη.

Σε ό,τι αφορά στα φρένα, αυτά αποτελούνται μπροστά από μία ακτινική δαγκάνα της ισπανικής J.Juan, που ανήκει πλέον στην εταιρία Brembo μετά την εξαγορά της, με τέσσερα έμβολα που συνεργάζονται με ένα δίσκο 320mm εμπρός και πίσω από μία δαγκάνα και έναν ακόμη δίσκο 265mm.

Το πακέτο των φρένων συμπληρώνεται από το δικάναλο ABS της Bosch, ανεβάζοντας ακόμη ψηλότερα τα επίπεδα ασφάλειας που προσφέρει.

Το αφρώδες της σέλας είναι διαφορετικό και κατασκευασμένο με την τελευταία λέξη της τεχνολογίας ώστε να παρέχει άνεση χωρίς να παραμορφώνεται σημαντικά. Αυτό συνδυάζεται και με το ολοκληρωτικά επανασχεδιασμένο κάλυμμα, το οποίο διαθέτει καλύτερα αντιολισθητικά χαρακτηριστικά, ώστε να παραμένει σταθερό το σώμα του αναβάτη κατά την επιτάχυνση και την επιβράδυνση. Το μοτίβο πάνω στο κάλυμμα της σέλας έχει μελετηθεί ειδικά για να συμβάλλει στο σκοπό αυτό και η πολύωρη παραμονή πάνω της χαρακτηρίζεται από μεγάλη άνεση.

Ιδιαίτερα όμορφες είναι και οι χυτές ζάντες από ένα ελαφρύ κράμα αλουμινίου, αλλά αυτό που εντυπωσιάζει ακόμη περισσότερο είναι η σχεδίασή τους και η βαφή με την ανοδίωση που μαγνητίζει τα βλέμματα.

Τα λεβιέ του πίσω φρένου και του κιβωτίου είναι ρυθμιζόμενα σε τρεις θέσεις (εμπρός-πίσω), έτσι ώστε ο αναβάτης να μπορεί να προσαρμόσει απόλυτα τη θέση οδήγησης στα μέτρα του, ανάλογα με το σωματότυπο και τις προτιμήσεις του.

Όπως και σε όλα τα μοντέλα στην γκάμα του εργοστασίου, έτσι και η 350Χ2 διαθέτει τους ποιοτικούς διακόπτες με τον οπίσθιο φωτισμό, που ελέγχουν ηλεκτρικά το κάλυμμα της τάπας βενζίνης, το κλείδωμα / ξεκλείδωμα του τιμονιού, το άνοιγμα της σέλας και τη ρύθμιση του ύψους της ζελατίνας, ενώ διαθέτουν και αυτοί την πιστοποίηση IP67 για το επίπεδο της αδιαβροχοποίησης τους.

Στον στάνταρ εξοπλισμό συμπεριλαμβάνεται επίσης και διπλή θύρα USB QC3.0 για ταχεία φόρτιση δύο συσκευών ταυτόχρονα, με την κάθε θύρα να έχει δυνατότητα φόρτισης ισχύος 18W.

Η Daytona 350X2 θα πωλείται στην ανταγωνιστική τιμή των €4.695 και θα διατίθεται από αρχές Ιουλίου μέσα από το δίκτυο συνεργατών της ΓΚΟΡΓΚΟΛΗΣ Α.Ε.

Επισκεφτείτε το site www.daytonamotors.gr και δείτε περισσότερα για την Daytona 350X2

 

Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε!