MotorBike.gr

Daytona V350 by Zontes: Modern Cruising

20/07/2022

H αξία της χαλαρής βόλτας

Με τον ιδιαίτερο σχεδιασμό της και τα δυναμικά γεωμετρικά χαρακτηριστικά της, που συνδυάζονται με τις επιδόσεις από τον ολοκαίνουργιο κινητήρα, η Daytona V350 by Zontes προσθέτει μέσα από το συνολικό της στυλ έναν ιδιαίτερο χαρακτήρα σε κάθε βόλτα του αναβάτη

Στα “σπλάχνα” της V350 βρίσκεται ο εντελώς νέος σχεδιαστικά μονοκύλινδρος, τετραβάλβιδος, με δύο εκκεντροφόρους επικεφαλής, υγρόψυκτος κινητήρας (ίδιος με του 350Τ2), ο οποίος αποδίδει 39,5 ίππους στις 9.500 στροφές και μέγιστη ροπή 32,8Nm στις 7.500 στροφές αντίστοιχα, χάρη και στην υψηλή σχέση συμπίεσης με λόγο 12,3:1.

 

Πρόκειται για έναν κινητήρα σχεδιασμένο από λευκό χαρτί, με υπερτετράγωνες διαστάσεις 84,5mm x 62mm και σύστημα λίπανσης υγρού κάρτερ.

Ο ψεκασμός προέρχεται από την τελευταία γενιά ψεκασμών της Bosch, διασφαλίζοντας τη σωστή διαχείριση καυσίμου, ενώ έχει αυξηθεί και η απόδοση της γεννήτριας με ταυτόχρονη μείωση της θερμοκρασίας λειτουργίας και των απαραίτητων διαστημάτων συντήρησης.

Mαζί με την συγγενή 350 Τ2

Παράλληλα συνδυάζει και τη χαμηλή κατανάλωση, επιστρατεύοντας τις πιο σύγχρονες τεχνολογίες μηχανουργικών κατεργασιών, επεξεργασίας μετάλλων και μεθόδους χύτευσης.

Για παράδειγμα, ο χωρίς επίστρωση εσωτερικά κύλινδρος διαθέτει λεπτά τοιχώματα, χάρη στη μέθοδο χύτευσης του αλουμινίου που εξέλιξε το εργοστάσιο, με αποτέλεσμα να υπάρξει δυνατότητα για πιο φαρδιές διόδους ψυκτικού και κατ’ επέκταση καλύτερη απαγωγή της θερμότητας.

Το κιβώτιο είναι έξι σχέσεων, ενώ ο συμπλέκτης είναι μονόδρομος, συμβάλλοντας στην προβλέψιμη σπορ συμπεριφορά της μοτοσυκλέτας στα κατεβάσματα των σχέσεων.

Δύο power modes

Η κεντρική μονάδα διαχείρισης του κινητήρα (ECU) προσφέρει δύο ξεχωριστές χαρτογραφήσεις για την απόδοση (ECO και SPORT), δίνοντας στον αναβάτη να επιλέξει ανάλογα με το στυλ και το ρυθμό οδήγησης που επιθυμεί. Το ECO Power Mode έχει πιο ήπια απόκριση και μειώνει την κατανάλωση καυσίμου, ενώ το SPORT Power Mode με την πιο άμεση απόκριση και εκρηκτικότητα, ταιριάζει σε πιο σπορ ρυθμούς οδήγησης ανταποκρινόμενο πλήρως στο όνομά του.

Μία σημαντική ρύθμιση του συστήματος είναι πως όταν έχει γίνει η επιλογή του ECO mode, η ECU παρεμβαίνει και μεταβάλλει προσωρινά την χαρτογράφηση σε SPORT, όταν οι στροφές ξεπεράσουν τις 7.000, προσφέροντας έτσι τη δυνατότητα στον αναβάτη να έχει στη διάθεσή του τον πιο ζωηρό χαρακτήρα του κινητήρα, όταν για παράδειγμα θέλει να κάνει μια προσπέραση ή σε κάποια έκτακτη συνθήκη που μπορεί να προκύψει.

Σύστημα ψύξης

Η V350 διαθέτει ένα ψυγείο με μεγάλη επιφάνεια, με αντίστοιχα μεγάλη απαγωγική ικανότητα και ένα αντίστοιχα μεγάλο βεντιλατέρ διαμέτρου 140mm, έτσι ώστε ακόμη και σε πολύ μικρές ταχύτητες να διατηρείται η θερμοκρασία εντός του πλαισίου των προδιαγραφών. Παράλληλα, λειτουργεί επικουρικά και ένα μικρότερο ψυγείο λαδιού.

Έγχρωμη TFT οθόνη

Η έγχρωμη οθόνη υψηλής ανάλυσης και φωτεινότητας (HDHB), είναι κατασκευασμένη με τεχνολογία που επιτρέπει μεγαλύτερη γωνία θέασης και διαθέτει αυτόματη ρύθμιση επιπέδου φωτεινότητας, ανάλογα με τις συνθήκες φωτισμού στο περιβάλλον. Επιπρόσθετα, διαθέτει τέσσερα διαφορετικά interfaces για να επιλέξει ο αναβάτης αυτό που προτιμά, με ξεχωριστή θεματική προσέγγιση το καθένα.

Πέρα από τις στάνταρ πληροφορίες που παρέχει, συμπεριλαμβάνονται επίσης η ένδειξη θερμοκρασίας και πίεσης των ελαστικών, χάρη στους αισθητήρες του TPMS, καθώς και πλήρης καταγραφή των δεδομένων της μοτοσυκλέτας –ακόμη και βλαβών- για να κρατάει ενήμερο τον αναβάτη για την κατάσταση του οχήματός του σε πραγματικό χρόνο.

Φωτιζόμενοι διακόπτες

Η V350 διαθέτει τους ποιοτικούς διακόπτες με τον οπίσθιο φωτισμό, που ελέγχουν ηλεκτρικά το κάλυμμα της τάπας βενζίνης, το κλείδωμα / ξεκλείδωμα του τιμονιού, και το άνοιγμα της σέλας, ενώ έχουν και αυτοί την πιστοποίηση IP67 για το επίπεδο της αδιαβροχοποίησης τους. Στον στάνταρ εξοπλισμό συμπεριλαμβάνεται επίσης και διπλή θύρα USB QC3.0 για ταχεία φόρτιση δύο συσκευών ταυτόχρονα, με την κάθε θύρα να έχει δυνατότητα φόρτισης ισχύος 18W.

Σύστημα Keyless Gen 2.5

Η νέα γενιά του ασύρματου keyless συστήματος GEN 2.5, προσφέρει υψηλότερο επίπεδο αντικλεπτικής ασφάλειας, χάρη στην εξελιγμένη κρυπτογράφησή του. Η ενσωματωμένη κεραία HF λειτουργεί ενισχυτικά στο σήμα του πομπού, το οποίο αναγνωρίζεται από τη μοτοσυκλέτα όταν βρεθεί σε απόσταση 1,5 μέτρου από αυτήν.

Παράλληλα, το σύστημα διαθέτει τη διεθνή πιστοποίηση IP67 για την αδιαβροχοποίησή του, διασφαλίζοντας την απρόσκοπτη λειτουργία του κάτω από όλες τις συνθήκες, ενώ ο ενσωματωμένος αισθητήρας επιτρέπει τη λειτουργία και την αναγνώρισή του, ακόμη και όταν η στάθμη της μπαταρίας είναι χαμηλή. Το κεντρικό ηλεκτρικό κλείδωμα ελέγχει τόσο τον κεντρικό διακόπτη, όσο και τη σέλα και το καπάκι της τάπας βενζίνης, με τις παραπάνω λειτουργίες να γίνονται πανεύκολα και με το πάτημα ενός κουμπιού.

Τεχνολογία LED

Όλα τα φωτιστικά σώματα της V350 είναι τεχνολογίας LED, με το χαρακτηριστικό σχήμα του προβολέα να δίνει ακόμη περισσότερη έμφαση στο σπορ χαρακτήρα της μοτοσυκλέτας, ενώ ταυτόχρονα προσφέρει μια ευρεία και φυσική δέσμη φωτός σε όλο το οπτικό πεδίο του αναβάτη.

Δικάναλο ABS της Bosch

Σε ό,τι αφορά τα φρένα, αυτά αποτελούνται μπροστά από μία ακτινική δαγκάνα της ισπανικής J.Juan, που ανήκει πλέον στην εταιρία Brembo μετά την εξαγορά της, με τέσσερα έμβολα που συνεργάζονται με ένα δίσκο 320mm και πίσω από μία δαγκάνα και έναν ακόμη δίσκο 265mm. Το πακέτο των φρένων συμπληρώνεται από το δικάναλο ABS της Bosch, ανεβάζοντας ακόμη υψηλότερα τα επίπεδα ασφάλειας που προσφέρει.

Τροχοί από ελαφρύ κράμα αλουμινίου

Εντυπωσιακές είναι και οι χυτές ζάντες από ένα ελαφρύ κράμα αλουμινίου, αλλά αυτό που εντυπωσιάζει ακόμη περισσότερο είναι η σχεδίασή τους, ενισχύοντας ακόμη πιο πολύ το στυλιστικό προφίλ της μοτοσυκλέτας.

Ρυθμιζόμενα λεβιέ – αναδιπλούμενα μαρσπιέ συνεπιβάτη

Τα λεβιέ του πίσω φρένου και του κιβωτίου είναι ρυθμιζόμενα σε τρεις θέσεις (εμπρός-πίσω), έτσι ώστε ο αναβάτης να μπορεί να προσαρμόσει απόλυτα τη θέση οδήγησης στα μέτρα του, ανάλογα με τον σωματότυπο και τις προτιμήσεις του.

Αντίστοιχη προσοχή έχει δοθεί και στα πολύ όμορφα αναδιπλούμενα μαρσπιέ του συνεπιβάτη, τα οποία “φωλιάζουν” στα πλαϊνά πλαστικά, δημιουργώντας μια ενιαία αισθητική.

Επανασχεδιασμένη εξάτμιση

Το τελικό της εξάτμισης που βγαίνει χαμηλά από τη δεξιά πλευρά της μοτοσυκλέτας, είναι καλυμμένο πίσω από ένα όμορφο κάλυμμα που ταιριάζει στο στιλ της V350, διατηρώντας την εικόνα της “καθαρή”.

Οι σωλήνες εξαγωγής και το τελικό έχουν επανασχεδιαστεί και είναι πλέον μεγαλύτερα σε μέγεθος, με καλύτερη ροή αέρα αλλά και μειωμένο ήχο προκειμένου να πληρούνται οι νέες προδιαγραφές, με ταυτόχρονα οφέλη στην κατανομή της ροής στις χαμηλές στροφές.

Επίσης, πέρα από το εντυπωσιακό οπτικό αποτέλεσμα, η κατασκευή από ανοξείδωτο ατσάλι επιτρέπει τη διατήρηση της θερμοκρασίας χαμηλά, συμβάλλοντας στη μεγάλη διάρκεια ζωής της εξάτμισης.

Αλουμινένιο μονόμπρατσο ψαλίδι

Το εντυπωσιακό σε εμφάνιση και στιβαρό σε αίσθηση μονόμπρατσο ψαλίδι, έχει κατασκευαστεί με την πιο εξελιγμένη μέθοδο χύτευσης του εργοστασίου. Χάρη στο συνδυασμό εξειδικευμένων υλικών και της συγκεκριμένης τεχνολογίας, το αλουμινένιο ψαλίδι αποκτά την ακαμψία και τις μελετημένες ελαστικότητες ενός αντίστοιχου ατσάλινου, με σημαντικά όμως μειωμένο βάρος και τα αντίστοιχα οφέλη στη δυναμική συμπεριφορά της μοτοσυκλέτας.

 

Το πολύ όμορφης σχεδίασης ψαλίδι συνδυάζεται και με ένα φαρδύ πίσω ελαστικό διάστασης 180/55-17, που τονίζει τον power cruiser χαρακτήρα της V350.

Αναβαθμισμένες αναρτήσεις

Η V350 είναι εξοπλισμένη με περιφερειακά εξαρτήματα υψηλού επιπέδου, όπως το ανεστραμμένο πιρούνι με διάμετρο 43mm και το πίσω αμορτισέρ αζώτου-λαδιού με διάμετρο στα 52mm.

Το πακέτο των αναρτήσεων διαθέτει τις ιδανικές ρυθμίσεις για τις αποσβέσεις της συμπίεσης και της επαναφοράς, ισορροπώντας ιδανικά ανάμεσα στην άνεση και τη σπορ συμπεριφορά, ακόμη και όταν υπάρχει φορτίο στη μοτοσυκλέτα.

Χαμηλό ύψος σέλας

Προσηλωμένη στο χαρακτήρα των cruiser μοτοσυκλετών η V350 προσφέρει ένα χαμηλό ύψος σέλας στα 765mm, έτσι ώστε να είναι προσιτή σε μια μεγάλη γκάμα αναβατών, συμπεριλαμβανομένου και του γυναικείου κοινού.

Αναβάτες με ύψος μέχρι και 1,60, μπορούν να πατούν με ευκολία και τα δύο πόδια τους στο έδαφος, όταν η μοτοσυκλέτα είναι σταματημένη.

Νέο φιλτροκούτι και φίλτρο αέρα

Το φίλτρο και ο χώρος που φιλοξενείται (το φιλτροκούτι) έχουν επανασχεδιαστεί, με 30% μεγαλύτερη επιφάνεια και μία νέα σύνδεση προς όφελος και εδώ της ροπής, αλλά και του μειωμένου θορύβου που παράγει η μοτοσυκλέτα.

Η Daytona V350 θα πωλείται στην ανταγωνιστική τιμή των 4.595€ και θα διατίθεται μέσα από το δίκτυο συνεργατών της Γκοργκόλης Α.Ε.

Μάθετε περισσότερα για την Daytona V350

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ Τετράχρονος, Υγρόψυκτος
ΚΥΛΙΝΔΡΟΙ/ΒΑΛΒΙΔΕΣ 1 – DOHC / 4
ΔΙΑΜΕΤΡΟΣ x ΔΙΑΔΡΟΜΗ 84.5 x 62
ΤΡΟΦΟΔΟΣΙΑ EFI (BOSCH)
ΣΥΣΤΗΜΑ ΛΙΠΑΝΣΗΣ Υγρό Κάρτερ
ΚΙΒΩΤΙΟ 6 Ταχύτητες
ΙΣΧΥΣ 39,5ps / 9500rpm
ΡΟΠΗ 32,8Nm /7.500rpm
ΣΧΕΣΗ ΤΕΛΙΚΗΣ ΜΕΤΑΔΟΣΗΣ 3,071
ΕΚΚΙΝΗΣΗ Μίζα
ΡΕΖΕΡΒΟΥΑΡ 14 L
ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ 4 L/ 100km (WMTC3)
ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ (ΜxΠxΥ) 2080 x 860 x 1150
ΜΕΤΑΞΟΝΙΟ 1430mm
ΑΠΟΣΤΑΣΗ ΑΠΟ ΕΔΑΦΟΣ 179mm
ΓΩΝΙΑ ΚΑΣΤΕΡ 30°
ΥΨΟΣ ΣΕΛΑΣ 765mm
ΒΑΡΟΣ (ΠΛΗΡΕΣ ΥΓΡΩΝ) 188 kg
ΦΡΕΝΑ ΕΜΠΡΟΣ Δίσκος 320mm
με 4πίστονη, πλευστή δαγκάνα
ΦΡΕΝΑ ΠΙΣΩ Δίσκος 265mm
με πλευστή δαγκάνα
ABS Δικάναλο
ΕΜΠΡΟΣΘΙΑ ΑΝΑΡΤΗΣΗ
(ΔΙΑΔΡΟΜΗ/ΔΙΑΜΕΤΡΟΣ)
Ανεστραμμένο πιρούνι
(134mm/43mm)
ΟΠΙΣΘΙΑ ΑΝΑΡΤΗΣΗ Ένα αμορτισέρ
ΕΜΠΡΟΣΘΙΟ ΕΛΑΣΤ. 120/70ΖR17
ΟΠΙΣΘΙΟ ΕΛΑΣΤ. 180/55ZR17

Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε!