MotorBike.gr

Kymco RevoΝΕΧ, SuperΝΕΧ: Kαινοτομικά ηλεκτρικά πρωτότυπα

08/12/2022

Ηλεκτρισμός, πρωτοπορία και επιδόσεις

Τα ηλεκτρικά πρωτότυπα Kymco SuperNEX και RevoNEX αποκτούν νέα μορφή και καταδεικνύουν τις τάσεις της αγοράς για ηλεκτρικές μοτοσυκλέτες υπερεπιδόσεων με τεχνολογικές πρωτοτυπίες.

Η Kymco συνεχίζει την εξέλιξη των 100% ηλεκτρικών μοτοσυκλετών της σε μια προσπάθεια να ανιχνεύσει και στη συνέχεια να προσφέρει αυτά που επιθυμούν οι σημερινοί μοτοσυκλετιστές: Ήχος “κινητήρα”, επιδόσεις, κιβώτιο ταχυτήτων, οδηγικά προγράμματα και ηλεκτρονικά βοηθήματα, στοιχεία δηλαδή που χαρακτηρίζουν μια πραγματική μοτοσυκλέτα και τα οποία εγγυώνται οδηγική ευχαρίστηση και απόλυτη ασφάλεια.

Kymco RevoNex

Kymco RevoNex

Οι αναβαθμισμένες εκδόσεις του ηλεκτρικών supersport SuperNEX και του γυμνού RevoNEX αποκαλύφθηκαν με κάθε επισημότητα κατά τη διάρκεια της μεγαλύτερης έκθεσης μοτοσυκλέτας στον κόσμο (EICMA) και παρουσιάστηκαν στο κοινό από τον ίδιο τον πρόεδρο της Kymco.

Πρόκειται για δύο Concept Bikes υψηλών προδιαγραφών και κορυφαίων επιδόσεων, που μας δίνουν μια πρώτη γεύση για το τι θα ακολουθήσει στο άμεσο μέλλον. SuperNEX και RevoNEX θα μοιράζονται την ίδια κατασκευαστική πλατφόρμα όσον αφορά σε ηλεκτρικό κινητήρα, σύστημα μπαταριών, πλαίσιο και ανάρτηση, με τις διαφορές μεταξύ τους να εντοπίζονται στους τομείς που τις διαχωρίζουν ανάλογα με τον προορισμό τους.

Kymco SuperNex

Σκυφτή” θέση οδήγησης, χώρος μόνο για τον οδηγό, full αεροδυναμική προστασία και τελική μετάδοση με αλυσίδα το SuperNEX, “όρθια” θέση οδήγησης, χώρος για συνεπιβάτη, πλήρης απουσία αεροδυναμικών πλαστικών και τελική μετάδοση με ιμάντα το RevoNEX.

 

Oι μοτοσυκλέτες εξελίχθηκαν πάνω στη φιλοσοφία που λέει πως οι αλλαγές ταχυτήτων είναι η τέχνη στην οδήγηση μοτοσυκλέτας. Ως εκ τούτου, είναι εξοπλισμένες με μηχανικό κιβώτιο ταχυτήτων 6 σχέσεων!

Kymco SuperNex

Ο αναβάτης μπορεί με αυτό τον τρόπο να εκμεταλλευτεί στο έπακρο τις δυνατότητες του κινητήρα και να έχει διαρκώς την αίσθηση ότι οδηγεί έτσι όπως έχει μάθει τόσα χρόνια με τις βενζινοκίνητες μοτοσυκλέτες.

Επιπλέον οι ηλεκτροκινητήρες της Kymco διαθέτουν και πλήρως αυτόματη λειτουργία, κάτι απόλυτα ευεργετικό για τη μετακίνηση μέσα σε αστικό περιβάλλον, όπου ο αναβάτης δεν θα έχει να ασχοληθεί με αλλαγές ταχυτήτων και χρήση του συμπλέκτη.

Kymco RevoNex

Kymco RevoNex

Το Electric Full-range Acceleration (EFA) είναι το σύστημα της Kymco για να επιταχύνουν οι μοτοσυκλέτες με απόλυτη ασφάλεια, καθώς ο ηλεκτροκινητήρας είναι σχεδιασμένος έτσι ώστε να αποδίδει τη δύναμή του γραμμικά και χωρίς απώλειες για όσο ο αναβάτης ανοίγει το γκάζι.

Σε συνδυασμό με το 6άρι κιβώτιο ταχυτήτων ο αναβάτης έχει ένα μεγάλο εύρος επιλογών στο πώς θα διαχειριστεί τη ροπή και τη δύναμη ενός συνόλου που επιτρέπει το 0-100 σε 3,9’’ και το 0-205 σε μόλις 11,8’’!

Kymco SuperNex

Kymco SuperNex

Το σύστημα FEP (Full Engagement Performance) διαθέτει μονάδα αδρανειακής μέτρησης (IMU), προσφέρoντας -μεταξύ άλλων- Cornering ABS και λειτουργία Launch Control, έτσι ώστε να αποφεύγεται η ανύψωση του μπροστινού τροχού (σούζες) όσο απότομα κι αν ανοίξει το γκάζι ο οδηγός. Ακόμα και στην περίπτωση της οδικής κακοτεχνίας ή των φρένων πανικού η πρόσφυση θα είναι εκεί και κανένας τροχός δεν θα εγκαταλείψει την άσφαλτο.

Τι θα ήταν οι μοτοσυκλέτες δίχως ήχο; Είναι μια ερώτηση πολλών, την οποία η Kymco έρχεται να απαντήσει με το AAM, δηλαδή το Active Acoustic Motor, ένα σύστημα που προσφέρει στον ηλεκτρικό κινητήρα ηχητική υπόσταση.

Kymco RevoNex

 

Kymco RevoNex

Σε συνδυασμό με το κιβώτιο ταχυτήτων το αποτέλεσμα ηχεί στα αυτιά του αναβάτη με τρόπο όμοιο ενός κινητήρα εσωτερικής καύσης, καθώς αντιλαμβάνεται τις στροφές να ανεβαίνουν, χωρίς όμως να υπάρχει περίπτωση να “στολάρει”. Το παραπάνω συντελεί στο “δέσιμο” αναβάτη και μοτοσυκλέτας, εξασφαλίζοντας ακόμα μεγαλύτερη οδηγική ευχαρίστηση.

Η καθημερινότητα αλλάζει συνεχώς τις συνθήκες της και όλες οι σύγχρονες μοτοσυκλέτες έχουν προσαρμοστεί σε αυτό το δυναμικό περιβάλλον μέσω των ποικίλλων οδηγικών τους επιλογών (Riding Modes).

Kymco SuperNex

Kymco SuperNex

Έτσι, στις ρυθμίσεις του AMP (Adaptive Machine Personality) η ηλεκτρική μοτοσυκλέτα αποκτά διαφορετικές προσωπικότητες, αναλόγως της περίστασης: “Poised” για να μην ενοχληθεί κανείς τις ώρες κοινής ησυχίας, “Assertive” για όταν τα πράγματα ζωηρέψουν με πολιτισμένο τρόπο, “Bold” για το κάτι ακόμα παραπάνω και τέλος “Extreme”, με τη λέξη να προδίδει και τον τρόπο λειτουργίας και απόκρισης του RevoNEX.

Kymco RevoNex

Και όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο πρόεδρος της Kymco, κ. Allen Ko:

Τα RevoNEX και SuperNEX είναι ένα βήμα πιο κοντά στις ιδανικές μοτοσυκλέτες που ονειρεύονται όλοι οι σύγχρονοι αναβάτες. Συνδυάσαμε πάνω από δύο δεκαετίες εξειδίκευσης στα ηλεκτροκίνητα οχήματα και την πιο προοδευτική σχεδιαστική φιλοσοφία για να επαναπροσδιορίσουμε τις προσδοκίες των μοτοσυκλετιστών του είδους στην επόμενη περίοδο των μοτοσυκλετών δρόμου υψηλών επιδόσεων”.

Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε!