MotorBike.gr

Σημεία -και τέρατα– των Καιρών: Ιούλιος 2025

16/07/2025

Κράνη εναντίον κινητών: ποιος κερδίζει;

Kείμενο: Βασίλης Αντζουλάτος

Αυτό το μήνα μιλάμε για τις μαγικές ιδιότητες της ελληνικής ασφάλτου, τις νέες πινακίδες κυκλοφορίας, το ξεμάτιασμα στα σέρβις και τον τεράστιο αριθμό κλήσεων που δίνονται για μη χρήση κράνους, σε σύγκριση με τις κλήσεις που (δεν) δίνονται για χρήση κινητού στους αυτοκινητιστές!

Η μαγική φόρμουλα της ελληνικής ασφάλτου

Είναι μαγική η ελληνική άσφαλτος. Ο Έλληνας δεν πιάνεται ποτέ και πουθενά. Κάποιος πρέπει λοιπόν να αποκωδικοποιήσει αυτή την παγκόσμια πατέντα ασφαλτόστρωσης των ελληνικών δρόμων, που θα έπρεπε να λέγεται “ άσφαλτος διαρκώς μεταβαλλόμενης πρόσφυσης” και εμφανίζει μοναδικά, μαγικά χαρακτηριστικά.

Βλέπεις να στρώνεται καινούργια άσφαλτος και είναι κατάμαυρη και προσφέρει απλόχερα πρόσφυση. Εμείς οι μοτοσυκλετιστές/σκουτερίστες αισθανόμαστε περίφημα: “Κοίτα να δεις που μπορεί να υπάρχει και πρόοδος σε αυτή τη χώρα”, “Επιτέλους θα μπορώ να φρενάρω χωρίς να δουλεύει υπερωρίες το ABS” σκεφτόμαστε, αλλά…

Αλλά η χαρά αυτή είναι σαν το ψέμα… έχει κοντά ποδάρια και σύντομη ημερομηνία λήξης. Μερικούς, μήνες αργότερα, η ίδια ακριβώς άσφαλτος, ωπ, ξαφνικά αρχίζει να γυαλίζει και να γλιστράει, θυμίζοντας μάρμαρο! Καληνύχτα πρόσφυση, καλημέρα καλλιτεχνικό πατινάζ! Απίθανο; Όχι, μαγικό…

Μήπως μόνο στην Αθήνα συναντάμε τη “μαγική άσφαλτο”;

Μέρος δεύτερο της παραπάνω τοποθέτησης: Μωρέ μήπως τελικά είναι συγκεκριμένα η Αθηναϊκή άσφαλτος (το μεγάλο χωνευτήρι…) που εμφανίζει τέτοια χαρακτηριστικά;

Γιατί ξέρουμε κάτι επαρχιακούς, κάτι ορεινούς δρόμους, στο δευτερεύον οδικό δίκτυο, που επί χρόνια κρατάνε άψογα την πρόσφυσή τους. Κάτι βουνά, κάτι λαγκάδια, κάτι επαρχίες. Άλλο και τούτο!

Η ειρωνεία της πινακίδας

Μόλις κυκλοφόρησαν οι νέες πινακίδες κυκλοφορίας για δίτροχα και τα γράμματα ανακοινώνουν φαρδιά πλατιά πάνω τους “ΜΑΟ”. Από κάτω ακολουθούν τα νούμερα.

Δεν είναι φοβερή ειρωνεία της τύχης να έχεις πινακίδα “ΜΑΟ” (αυτόν που ξεκίνησε τη μεταμόρφωση της Κίνας που βλέπουμε σήμερα), η οποία να αφορά σκουτεράκι, μοτοσυκλέτα ή παπάκι που είναι Made in China”; Απλώς ρωτάμε…

Θυμίζει πάντως τις παλαιότερες πινακίδες μοτοσυκλετών που έγραφαν “ΚΚΕ” και “ΚΝΕ”. Η ιστορία επαναλαμβάνεται;

Πελάτης εναντίον εξουσιοδοτημένου συνεργείου

Ατάκα πελάτη στο τηλέφωνο που θέλει να κλείσει ραντεβού για το πρώτο σέρβις σε εξουσιοδοτημένο συνεργείο:

Πελάτης: Καλημέρα. Θέλω να φέρω το μηχανάκι μου για το πρώτο σέρβις

Μηχανικός: Kαλημέρα. Μάλιστα, τι μοντέλο είναι;

Πελάτης: Δεν ξέρω. Ένα κόκκινο!

Μηχανικός: Ναι, κόκκινο, αλλά ποιο μοντέλο;

Πελάτης: Δεν ξέρω. Από εσάς το έχω πάρει…

Μηχανικός εναντίον πελάτη

Ατάκα παλιού μηχανικού – που σαφώς αστειεύεται.

Πελάτης: Και δε μου λες μάστορα, στο πρώτο σέρβις τι ακριβώς κάνετε;

Μηχανικός: Βασικά το ξεματιάζουμε…

Κουίζ μοτοσυκλετιστικής αργκό

Κουίζ για τους νεότερους μοτοσυκλετιστές: Τι σημαίνει “Μπαζάνι”;

“Μπαζάνια” λέγονταν οι παλαιότερες εξατμίσεις δίχρονων (πριν από καμιά 50αριά χρόνια) με μεγάλους θαλάμους διαστολής.

Παρότι μοιάζει με ντοπιολαλιά, πρόκειται για μοτο-ελληνοποιημένη λέξη που προέρχεται από το όνομα Αμερικανού κατασκευαστή σπέσιαλ εξατμίσεων.

Για να διευρύνουμε τις γνώσεις μας μέσα από αυτή τη στήλη, ο Darryl Bassani ξεκίνησε την κατασκευή εξατμίσεων (και όχι μόνο, αλλά και κιτ βελτίωσης) το 1969 και σήμερα μοστράρει σαν βετεράνος γκουρού βελτιωτής, με μια τεράστια λευκή “μουστάκα”.

Είστε σίγουροι για αυτό που αναπαράγετε;

Πόσος καιρός άραγε πρέπει να περάσει για να καταλάβουν όσοι αναπαράγουν τα στοιχεία  του μηνιαίου δελτίου τύπου της ΕΛ. ΑΣ.  – που αναφέρεται στις κλήσεις που έχουν δοθεί σε αυτοκινητιστές και μοτοσυκλετιστές – ότι είναι “εκτός πραγματικότητας”;

Δεν είμαστε από άλλο πλανήτη. Κυκλοφορούμε στο δρόμο καθημερινά, κινούμαστε και ζούμε στον πραγματικό κόσμο και έχουμε τα μάτια μας ανοικτά και βλέπουμε ξανά και ξανά το φαινόμενο: τουλάχιστον ένας στους τέσσερις οδηγούς αυτοκινήτων μιλάει ταυτόχρονα στο κινητό!

Κι όμως οι κλήσεις (οι παραβάσεις) που δημοσιοποιούνται και ανακοινώνονται στο κοινό και τον Τύπο για μη χρήση κράνους δικυκλιστών, είναι σχεδόν οκτώ φορές περισσότερες από τις κλήσεις για χρήση κινητού τηλεφώνου! Μας κοροϊδεύετε;

Οκτώ προς ένα;

Το να μην φοράς κράνος (εννοείται ότι το θεωρούμε απαράδεκτο, ούτε κουβέντα για αυτό το θέμα) στο δρόμο είναι κάτι που φαίνεται, άρα είναι εύκολο να δώσεις κλήση.

Το να είσαι σε αυτοκίνητο και να μιλάς στο κινητό με το ένα χέρι, ενώ οδηγείς με το άλλο, δεν είναι τόσο εμφανές.

4.000 περίπου κλήσεις κόπηκαν για κράνος τον Ιούνιο του ’25 όπως λένε τα περίφημα δελτία τύπου και μόλις 500 για χρήση κινητού! Οκτώ περίπου φορές περισσότερες κλήσεις για κράνη; Αλήθεια τώρα; Λες και τα μηχανάκια, τα σκούτερ και οι μοτοσυκλέτες είναι η συντριπτικά μεγάλη πλειοψηφία οχημάτων των ελληνικών δρόμων! Γελάει ο κόσμος…

Έχουμε πόλεμο δηλαδή; Βεβαίως έχουμε!

Ο πόλεμος της πολιτείας απέναντι στα δίτροχα και τις μοτοσυκλέτες είναι μια ιστορία που ξεκινάει σχεδόν από την στιγμή που πάτησε ρόδα η πρώτη μοτοσυκλέτα σε αυτή τη χώρα.

Μπορεί τα τελευταία χρόνια ο πόλεμος αυτός να δείχνει πως έχει μαλακώσει λίγο, αλλά – μην γελιέστε καθόλου – δεν σταμάτησε ποτέ. Έχουμε να συζητήσουμε πολλά γι’ αυτό το διαρκές πρόβλημα, μείνετε συντονισμένοι.

Τα ξαναλέμε τον άλλο μήνα!

Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε!