MotorBike.gr

MotoGP 2025: Νο4, Κατάρ: Επεισοδιακή νίκη Marc Márquez

14/04/2025

Επιτέλους θέαμα!

Μετά από τρεις αγώνες που δεν είχαν να επιδείξουν και πολλά από πλευράς θεάματος, ήρθε ο νυχτερινός αγώνας του Κατάρ για να μας κρατήσει σε αγωνία για αρκετούς γύρους. “Ένοχος” για τις ανατροπές που είδαμε και για το ενδιαφέρον που δημιουργήθηκε, ήταν κυρίως ο Alex Márquez, που αυτή τη φορά χτύπησε πρώτον απ’ όλους… τον αδελφό του Marc, ο οποίος τελικά επιβλήθηκε και πάλι με άνεση του ανταγωνισμού. Κείμενο: MGP Guru

Επίδειξη δύναμης έκανε ο Marc Márquez (Ducati) στο Κατάρ, αφού κατάφερε να επικρατήσει ενός εξαιρετικού Maverick Viñales (ΚΤΜ), ο οποίος αργότερα τιμωρήθηκε για πιέσεις ελαστικών κάτω από τις προβλεπόμενες. Έτσι, ο Pecco Bagnaia (Ducati) κληρονόμησε τη δεύτερη θέση και ο Morbidelli (Ducati) την τρίτη.

Marc Márquez

Marc Márquez

Ο αγώνας της Κυριακής ξεκίνησε για άλλη μια φορά με τον Marc Márquez να ξεκινάει ως συνήθως πρώτος (όπως ακριβώς συνέβη και στον Σαββατιάτικο αγώνα Sprint), αλλά με τον αδελφό του Alex να τον χτυπάει από πίσω, στην πρώτη στροφή! Ένα μικρό αεροδυναμικό φτερό ήταν η ζημιά, ενώ από την εσωτερική πέρασε στην πρώτη θέση ο ανανεωμένος φέτος Franco Morbidelli επίσης – όπως και οι άλλοι δύο – με Ducati.

Ο Marc Márquez έδειχνε να αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα (για αστάθεια στις υψηλές ταχύτητες μιλούσαν οι σχολιαστές), ενώ ο Morbidelli άνοιγε το προβάδισμά του και φαινόταν πως πάει για νίκη, αλλά στην πραγματικότητα ο Marc έκανε αγώνα τακτικής.

Franco Morbidelli

Στο μεταξύ, ο συχνά-πυκνά επιθετικός και επικίνδυνος στις προσπεράσεις του Álex Márquez δεν αρκέστηκε στον αδελφό του, και λίγο μετά, στον τρίτο γύρο, συγκρούστηκε και με τον Di Giannantonio (Ducati), στέλνοντάς τον εκτός πίστας. Οι αλυτάρχες τον τιμώρησαν με ποινή μεγάλου γύρου, κι έτσι έπεσε στην 12η θέση.

Ο Marc Márquez βάσει σχεδίου (απ’ ό,τι φάνηκε) δεν ήθελε να πιέσει από την αρχή, αλλά όταν ο ομόσταυλός του Pecco Bagnaia κόλλησε δυναμικά πίσω του, αποφάσισε ότι είχε έρθει η ώρα να περάσει μπροστά.

Álex Márquez

Μετά από μια μικρο-μονομαχία με τον Pecco στον 5ο και 6ο γύρο, o Marc τον ξαναπέρασε, αλλά 16 γύρους πριν το τέλος του αγώνα, ξαφνικά εμφανίστηκε κάποιος που κανείς δεν περίμενε: ο Maverick Viñales με την πορτοκαλί ΚΤΜ του, ο οποίος αφού πέρασε τον Bagnaia, πέρασε και τον Marc και κυρίως μάζεψε και τον πρωτοπόρο Morbidelli με 12 γύρους να απομένουν. Ο Viñales έμεινε στην κεφαλή του αγώνα από τον 11ο μέχρι τον 15ο γύρο.

Ο Marc, αφού πρώτα κόλλησε πίσω από τον Maverick, εκμεταλλεύτηκε ένα λάθος του (έχασε την αγωνιστική γραμμή και ανοίχτηκε), με επτά γύρους να απομένουν, αφού ο Viñales είχε αρχίσει να έχει προβλήματα από την από φθορά ελαστικών του.

Maverick Viñales

Ο αναβάτης της εργοστασιακής Ducati και οκτώ φορές παγκόσμιος πρωταθλητής με το #93, ο Marc Márquez, έκανε δύο διαδοχικούς ταχύτερους γύρους αγώνα για να ξεφύγει μπροστά!

Με αυτή την πολύ έξυπνη διαχείριση, ο Marc Márquez κατέκτησε την έβδομη νίκη του από τις οκτώ της φετινής σεζόν, με έναν καταπληκτικό Viñales δεύτερο… μέχρι να έρθει η ποινή.

Pecco Bagnaia, Marc Márquez

Pecco Bagnaia, Marc Márquez

Ο Maverick, που είχε σπάσει το σερί νικών της Ducati με την ΚΤΜ του, πρόλαβε μεν να πανηγυρίσει το βάθρο του, αλλά μετά δέχτηκε το σκληρό χτύπημα: ποινή 16 δευτερολέπτων, για μη συμμόρφωση με τον κανόνα ελάχιστης πίεσης ελαστικών. Η τιμωρία τον έστειλε από τη 2η στη 14η θέση, με τον Bagnaia να κληρονομεί τη δεύτερη θέση και τον Morbidelli την τρίτη, με έναν υπέροχο Zarco (Honda) στην τέταρτη θέση.

Ο “πρωτάρης” στα MotoGP νεαρός Ισπανός Fermin Aldeguer, μετά από έναν ακόμα πολύ καλό αγώνα (ξεκίνησε από την 9η θέση) σκαρφάλωσε στην πρώτη πεντάδα, ενώ ο Álex Márquez ελαχιστοποίησε τη ζημιά του long lap, τερματίζοντας έβδομος (έκτος μετά την ποινή του Viñales).

Fermin Aldeguer

Ο Marc Márquez προηγείται πλέον με 17 βαθμούς έναντι του αδελφού του Álex και με 26 έναντι του Bagnaia.

Η πιο στενάχωρη στιγμή του αγώνα ήταν χωρίς αμφιβολία η πτώση του Jorge Martín (Aprilia).

Ο Παγκόσμιος Πρωταθλητής του 2024, που έκανε την επώδυνη επιστροφή του στο Κατάρ (έχοντας χάσει ήδη τρεις αγώνες, μετά τους τραυματισμούς του πριν ξεκινήσει η σεζόν) βρισκόταν 17ος, όταν έπεσε στη 13η στροφή (κι άλλη γρουσουζιά;) αφού χτύπησε πάνω στο κέρμπ (εξωτερικό κράσπεδο).

Jorge Martín

Ο Di Giannantonio που ερχόταν από πίσω δεν μπόρεσε να τον αποφύγει και τον χτύπησε στο κεφάλι! Ο Martín έμεινε ξαπλωμένος στην άσφαλτο και μεταφέρθηκε στο ιατρικό κέντρο, με την αρχική επίσημη διάγνωση να μιλάει για πνευμοθώρακα (!) οπότε και οδηγήθηκε εσπευσμένα στο νοσοκομείο.

Ο επόμενος, πέμπτος αγώνας της χρονιάς και πρώτος στην Ευρώπη, γίνεται στην Ισπανία, 25 με 27 Απριλίου.

Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε!