Εξέλιξη πάνω σε συστήματα ασφαλείας
Η Honda προχωρά ένα βήμα παραπέρα στον τομέα της ασφάλειας και ετοιμάζει ένα νέο σύστημα μπροστινής κάμερας
Οι μοτοσικλέτες εξοπλισμένες με ραντάρ είναι ήδη πραγματικότητα για πολλές μάρκες, αλλά η Honda αποφάσισε να κάνει ένα βήμα παραπέρα με μια διαφορετική τεχνολογία: ένα σύστημα κάμερας για τη βελτίωση της υποβοήθησης του οδηγού σε θέματα ενεργητικής ασφάλειας.
Ο πρώτος “πάγκος δοκιμών” της, όπως μπορείτε να δείτε, είναι το Africa Twin. Μέχρι τώρα, η Honda ήταν απούσα από τα προηγμένα συστήματα υποβοήθησης μοτοσυκλετών.
Μάρκες όπως η BMW, η KTM, η Ducati, η Triumph, η Kawasaki, η Yamaha και η Indian εδώ και καιρό επενδύουν σε ραντάρ για τη βελτίωση της ασφάλειας, με χαρακτηριστικά όπως το adaptive (προσαρμοστικό) cruise control και την προειδοποίηση τυφλών σημείων.
Η Honda, από την άλλη, είχε προτιμήσει προς το παρόν να πάει συντηρητικά, ενώ τώρα αποφάσισε να ξεπεράσει τους αντιπάλους της με μια διαφορετική προσέγγιση: ένα σύστημα κάμερας που υπόσχεται να πάει την ασφάλεια στο επόμενο επίπεδο.
Η Honda ήταν ανέκαθεν συνώνυμη με την τεχνολογία και τις πρωτοποριακές εξελίξεις, και σε αυτή την περίπτωση, το Africa Twin επιλέχθηκε ως “πειραματόζωο” για να το εφαρμόσει στην πράξη.
Παρόλο που είναι ο μεγαλύτερος κατασκευαστής μοτοσυκλετών στον κόσμο, η Honda δεν έχει ακόμη ενσωματώσει τα συστήματα ARAS (Advanced Rider Assistance System), όπως έχουν κάνει άλλοι κατασκευαστές.
Ούτε καν το Gold Wing, που έχει ακόμη και αερόσακο, δεν έχει τέτοιου είδους υποβοήθηση, αλλά αυτό είναι κάτι που μπορεί να αλλάξει σύντομα.
Η Honda είναι μέλος της Astemo, ενός ομίλου ιαπωνικών εταιρειών τεχνολογίας που ειδικεύονται στα συστήματα οχημάτων, ο οποίος περιλαμβάνει τις Nissin, Keihin και Showa, όλες τις θυγατρικές της Honda.
Τώρα, μέσω του Astemo, η Honda παρουσιάζει ένα Africa Twin εξοπλισμένο όχι μόνο με ραντάρ, αλλά και με σύστημα κάμερας που υπόσχεται να βελτιώσει σημαντικά την υποβοήθηση του αναβάτη.
Οι κατασκευαστές συμφωνούν ότι το ραντάρ από μόνο του είναι ένα πρώτο βήμα, αλλά ότι πρέπει να συμπληρωθεί με ένα οπτικό σύστημα για να αξιοποιήσει πλήρως τις δυνατότητές του.
Το ραντάρ έχει το πλεονέκτημα ότι λειτουργεί σε όλες τις συνθήκες φωτισμού, τόσο την ημέρα όσο και τη νύχτα, αλλά μπορεί να είναι λιγότερο ακριβές σε δυνατή βροχή επειδή δέχεται πολλές παρεμβολές.
Η κάμερα, από την άλλη, προσφέρει πιο λεπτομερή αναγνώριση αντικειμένων και είναι λιγότερο ευαίσθητη σε αντίξοες καιρικές συνθήκες. Ο συνδυασμός και των δύο συστημάτων ανοίγει την πόρτα σε νέες δυνατότητες και βελτιώσεις σε τομείς ασφάλειας.
Επιπλέον, οι κάμερες είναι πιο οικονομικές από τα ραντάρ, αν και έχουν μειονεκτήματα όπως μεγαλύτερο βάρος και απαίτηση για περισσότερο χώρο.
Επί του παρόντος, τα συστήματα ραντάρ μπορούν να ανιχνεύσουν αντικείμενα και να υπολογίσουν τη σχετική ταχύτητά τους, έτσι ώστε να ενεργοποιήσουν ειδοποιήσεις ή να βοηθήσουν το φρενάρισμα.
Η ενσωμάτωση των καμερών, μαζί με προηγμένο λογισμικό, θα διεύρυνε πολύ τις δυνατότητες αυτών των συστημάτων. Μια από τις πιο άμεσες εξελίξεις θα είναι η αναγνώριση σημάτων κυκλοφορίας, κάτι που έχει ήδη δει στον κόσμο της αυτοκινητοβιομηχανίας.
Ωστόσο, ο συνδυασμός ραντάρ και καμερών θα μπορούσε να οδηγήσει την τεχνολογία ακόμη πιο μακριά, βελτιώνοντας την ακρίβεια των συστημάτων υποβοήθησης.
Μία από τις πιο ελπιδοφόρες εξελίξεις είναι η χρήση καμερών για τη σάρωση του δρόμου για ανωμαλίες, κάτι που θα επέτρεπε την εκ των προτέρων προσαρμογή των αναρτήσεων της μοτοσυκλέτας.
Αν και υπάρχουν ήδη σήμερα ημι-ενεργές αναρτήσεις που αντιδρούν σε αλλαγές στο οδόστρωμα σχεδόν ακαριαία, αυτό το νέο σύστημα θα επέτρεπε την προσαρμογή τους σε πραγματικό χρόνο, βελτιώνοντας τη σταθερότητα και την άνεση.