Στα τελικά στάδια πριν την παραγωγή
Με V4 στα 1.200cc, περιφερειακά από Brembo και Öhlins, η νέα μοτοσυκλέτα της Norton ετοιμάζεται, με πιθανή ημερομηνία παρουσίασης την EICMA
Η Norton ετοιμάζει ένα νέο Superbike, με V4 κινητήρα 1.200cc, το οποίο βρίσκεται στα τελικά στάδια παραγωγής και στοχεύει να επαναφέρει την εταιρία στο προσκήνιο μετά τα δύσκολα χρόνια που πέρασε.
Υπενθυμίζουμε ότι το 2020 αποκαλύφθηκε ένα σκάνδαλο γύρω από τον προηγούμενο C.E.O, Stuart Garner, που αφορούσε την διαχείριση των οικονομικών της εταιρίας.
Τότε η TVS (μια από τις μεγαλύτερες κατασκευάστριες εταιρίες μοτοσυκλέτων, η οποία όμως προς το παρόν δεν έρχεται στην Ευρώπη – τουλάχιστον επίσημα καθώς κατασκευάζει μοτοσυκλέτες για την BMW) επενέβη και αγόρασε την Norton, η οποία βρίσκει πλέον τα πατήματά της εκ νέου.
Αν και η επίσημη παρουσίαση προγραμματίζεται για την EICMA του 2025, η Norton έχει ήδη αρχίσει να δημιουργεί “θόρυβο” για το νέο μοντέλο, κοινοποιώντας «κατασκοπικές» φωτογραφίες του πρωτοτύπου στα τεστ – φωτογραφίες που, κατά πάσα πιθανότητα έχουν διαρρεύσει από την ίδια την εταιρία και μάλιστα δείχνουν τον Sudarshan Venu, C.E.O. της TVS Motor Company Group, να συμμετέχει στις δοκιμές στο Mallory Park.
Αυτή η ενεργή συμμετοχή της ινδικής μητρικής εταιρίας στο project υπογραμμίζει τη σημασία που αποδίδεται στο μοντέλο από τα δύο διοικητικά κέντρα της Norton και της TVS.
Ακόμα δεν υπάρχουν επίσημες τεχνικές λεπτομέρειες, αλλά η Norton υπόσχεται πως η νέα V4 1200cc έχει σχεδιαστεί για να επιτύχει «τα υψηλότερα πρότυπα μηχανικής, σχεδίασης, λεπτομέρειας και δυναμισμού», πράγμα που δείχνει τις φιλοδοξίες της εταιρίας.
Από τις εικόνες είναι εμφανές ότι η σχεδίαση και η αεροδυναμική έχουν αλλάξει σημαντικά σε σχέση με τη V4 SV: τα LED φωτιστικά σώματα έχουν πιο επιθετική σχεδίαση και γενικά η όλη μορφή εκπέμπει ένα νέο, δυναμικό χαρακτήρα στο μπροστινό τμήμα – κάτι που αναμένεται να επεκταθεί και στην υπόλοιπη μοτοσυκλέτα.
Σε αντίθεση με την V4 SV, η οποία είχε τον ίδιο κινητήρα V4 1200 cc απόδοσης περίπου 185 ίππων και 125 Nm ροπής, η νέα μοτοσυκλέτα της Norton, με τα περιφερειακά να προέρχονται από τις Öhlins και Brembo και πλαίσιο από αλουμίνιο και carbon, φαίνεται να διαθέτει υψηλότερα στάνταρ.
Η παρουσία του Venu στις δοκιμές στο Mallory Park και η απευθείας επικοινωνία του με τον CTO, Brian Gillen, φανερώνουν ότι οι μηχανικοί της Norton λαμβάνουν κατευθύνσεις από την κορυφή της διοικητικής αλυσίδας, ώστε η τελική έκδοση να πληροί τις απαιτήσεις της TVS, αλλά και να δικαιώσει το όνομα Norton μετά από τα δύσκολα χρόνια που έχει περάσει η ιστορική βρετανική εταιρία.
Το μόνο σίγουρο είναι ότι περισσότερο περιεχόμενο τεχνολογίας, αυξημένος δυναμισμός και πιο premium αισθητική αναμένονται στην τελική αποκάλυψη κατά την EICMA 2025— και είναι βέβαιο ότι ως τότε η μάρκα θα συνεχίσει να μας απασχολεί έντονα.
Μέχρι την τελική δοκιμή και την αποκάλυψη των τεχνικών χαρακτηριστικών (ιπποδύναμη, βάρος, ηλεκτρονικά, αναρτήσεις, φρένα κ.λπ.), η νέα Norton V4 1200cc φαίνεται να έχει όλα τα φόντα να σταθεί απέναντι στις κλασικές δυνάμεις του χώρου και στην επέλαση των όλο και πιο ανεπτυγμένων κινέζικων Superbikes.
Τουλάχιστον αυτός θα είναι ο στόχος της.