MotorBike.gr

MOTOGP GURU 2018, Νο1: Μετά τον αγώνα του Κατάρ

03/04/2018

Πάλι τα ίδια ο Ντοβιτζιόζο!

Από σήμερα εγκαινιάζεται στο Motorbike.gr η στήλη άποψης “MotoGP Guru”, που ασχολείται με τα περίεργα, τα μέσα και τα έξω του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Ταχύτητας, που τελευταία έχουμε συνηθίσει να λέμε MotoGP. Σήμερα σχολιάζουμε τον πρώτο αγώνα της χρονιάς που έγινε πριν από δυο βδομάδες στο Κατάρ.

Η είδηση έκανε το γύρο του κόσμου, πέρασε στην πρώτη σελίδα εκατοντάδων χιλιάδων μέσων, κυρίως με τον τίτλο “Dovizioso beats Marquez” κάτι που σε ελεύθερη μετάφραση θα μπορούσε να μοιάζει με “τον έδειρε, του έριξε ξύλο”, αλλά το “beats” κυρίως μεταφράζεται σαν “τον νίκησε”.

Και δεν είναι η πρώτη φορά που ο αναβάτης της Ducati ο Andrea Dovizioso παίρνει νίκη με αυτόν τον τρόπο περνώντας τον Marquez στην τελευταία στροφή. Είχε κάνει ακριβώς το ίδιο, καρμπόν, άλλες δυο φορές πέρσι, μία εκ των οποίων μάλιστα μέσα στην Ιαπωνία.

Andrea Dovizioso και Ducati, νίκη στον πρώτο αγώνα του ΠΠΤ στο Κατάρ

Πάει για πρωτάθλημα ο Dovizioso; Φυσικά και πηγαίνει για τον πρώτο του παγκόσμιο τίτλο στη μεγάλη κατηγορία, τον οποίο πέρσι έχασε στον τελευταίο μόλις αγώνα, αλλά για να το πετύχει πρέπει να πάνε μαζί του τα εξής: οι συγκυρίες, η τύχη, ο συναγωνισμός, οι μοτοσυκλέτες και οι ζημιές τους, οι λάθος ρυθμίσεις τους, τα κέφια των γρήγορων αντιπάλων, τα κέφια των αργών αντιπάλων, η πρόσφυση του κάθε μέτρου μέσα στην πίστα μέχρι να τελειώσει ο αγώνας… ένα σωρό παράγοντες που γίνονται ένα σώμα τελικά και κρίνουν το αποτέλεσμα του αγώνα και του πρωταθλήματος.

Είναι ο Dovizioso, όπως τον αποκαλούν, ένας “αιώνιος δεύτερος”, που δεν είναι φτιαγμένος νικητής; Όπως λέει και η στατιστική επιστήμη (διαβάστε εδώ), ναι είναι. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να παίρνει νίκες – δείτε τι έκανε πέρσι και ξετίναξε τη βαθμολογία – ενώ μέχρι εκείνη τη στιγμή οι επιτυχίες του ήταν μικρές. Δείτε τι προσπαθούσε να κάνει το 2016, που είχε βαλθεί ο ομόσταυλός του Iannone να τον πετάει κάτω, λες και ήταν ο χειρότερος εχθρός του, εμποδίζοντάς τον όσο μπορούσε.

Andrea Dovizioso νικητής για 9η φορά στη μεγάλη κατηγορία

Ο Αντρέα Ντοβιτζιόζο όπως προφέρεται το όνομά του (κι όχι “Ανδρέα” όπως επιμένουν κάποιοι να τον αποκαλούν λανθασμένα) δείχνει να έχει αποτινάξει από πάνω του το ίματζ του… “όχι νικητή” για να το πούμε ευγενικά. Ο χαρακτηρισμός αυτός που “σερνόταν” στα πιτς του Παγκοσμίου είχε δημιουργηθεί γιατί η τελευταία φορά που κέρδισε ο Dovizioso – ή Desmo-Dovi όπως είναι το πρόσφατο αγωνιστικό του ψευδώνυμο – παγκόσμιο τίτλο ήταν πριν από 14 χρόνια!

Ο γεννημένος το 1986 με κλεισμένα πλέον τα 32 του χρόνια, ήταν μόλις 18 χρονών όταν κέρδισε το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στα 125. Φέρελπις, γρήγορος, συνετός και πάντοτε συμπαθής, αναβάτης χαμηλών τόνων, όχι φαντεζί και έξαλων πανηγυρισμών, ένας “Αγγλοσάξωνας-Ιταλός”. Συγκρατημένος πάντα και σεμνός, ακόμα κι όταν πλησίαζε πέρσι και φέτος προς το μικρόφωνο για να μιλήσει μετά τη νίκη του. Ο Αντρέα όταν τον επαινούν κοιτάζει χαμηλά πριν μιλήσει και δεν κορδώνεται, τα χαμόγελά του είναι λίγα και μετρημένα και πάντοτε πίσω από το βλέμμα του διακρίνεις μια συγκράτηση.

Η καλύτερη χρονιά του στη μεγάλη κατηγορία, ήταν το 2011 που τερμάτισε τρίτος στο πρωτάθλημα. Η μόνη του νίκη σε GP της μεγάλης κατηγορίας είχε έρθει το 2009 στο βρεγμένο Donington με Honda.

Έκανε επτά ολόκληρα χρόνια για να δει το ψηλότερο σκαλί του βάθρου, στον αγώνα της Μαλαισίας το 2016, κι όλα έδειχναν ότι… ορθά του δόθηκε ο χαρακτηρισμός “αιώνιος δεύτερος”. Αλλά. Αλλά όταν ήρθε το 2017 στην ομάδα της Ducati ο Ισπανός πολυπρωταθλητής Jorge Lorenzo o Dovizioso μεταμορφώθηκε μέσα από κόπο και νίκες σε Νο1, κάνοντας το 2017 την καλύτερη χρονιά της ζωής του, οδηγώντας το Ducati του όπως κανείς άλλος, κερδίζοντας 6 αγώνες, δηλαδή τρεις φορές περισσότερες μέσα σε ένα χρόνο, απ’ ότι είχε κερδίσει στα εννέα ολόκληρα προηγούμενα χρόνια! Αν αυτό δεν λέγεται μεταμόρφωση, τότε πως λέγεται;

Jorge Lorenzo

Το αστείο είναι ότι για φέτος και του χρόνου που η Ducati προσπαθεί να τον κλείσει σαν εργοστασιακό αναβάτη του προσφέρει (λένε οι φήμες, δεν είναι επιβεβαιωμένο) 6 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο, άρα στα δύο χρόνια δώδεκα. Δώδεκα είχε δώσει η κόκκινη ομάδα στον Jorge Lorenzo το χρόνο για να έρθει στην αγκάλη της. Αν συγκρίνουμε τις επιδόσεις των δυο αναβατών, ειδικά πέρσι, παρότι οδηγούν την ίδια μοτοσυκλέτα θα δούμε ότι η ζυγαριά να γέρνει μακράν υπέρ του Dovizioso. Όχι έξι, αλλά δεκαέξι εκατομμύρια έπρεπε να του δίνουν για να μείνει στην ομάδα. Κι αυτό το απέδειξε από την πρώτη στιγμή φέτος, από τον πρώτο κιόλας αγώνα του νυχτερινού Κατάρ, με τα αναμμένα φώτα και τους ελάχιστους θεατές…

Το μέλλον του Andrea Dovizioso προβλέπεται λαμπρό, ειδικά αν υπολογίσουμε τις επιδόσεις του πέρσι και φέτος. Θα μπορούσε να είναι πρωταθλητής το 2018; Ναι, θα μπορούσε, αρκεί όλες οι συγκυρίες να ευθυγραμμιστούν υπέρ του, κι αυτό είναι κάτι που θα γνωρίζουμε μετά τα μέσα Νοεμβρίου, μετά τον 19ο αγώνα του φετινού Πρωταθλήματος. Γιατί όπως λένε οι άνθρωποι των αγώνων: αν δεν τελειώσει ο αγώνας και πέσει η σημαία τίποτε δεν είναι σίγουρο.

MotoGP Guru

Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε!