MotorBike.gr

DAYTONA X310, R 310 2018: Έκπληξη στα 300 κυβικά

24/04/2018

Αστεράκια

Δυο ολοκαίνουργιες μικρές μοτοσυκλέτες έκαναν πρόσφατα την επίσημη πρώτη παρουσία τους στην Ελλάδα. Με μονοκύλινδρους κινητήρες 312 κυβικών, το όνομα της Daytona στα κουστούμια τους, πολύ ενδιαφέρουσες εμφανίσεις και τιμές κάτω από 4.000 ευρώ.

Από το ενδιαφέρον και μόνο του κοινού, μέσα στην έκθεση μοτοσυκλέτας στην Αθήνα, για τα δυο 300άρια της Daytona αντιλαμβανόταν κάποιος ότι… υπάρχει ενδιαφέρον για τα συγκεκριμένα μοντέλα. Τα ονόματά τους Daytona X 310 και Daytona R 310.

Πολύς κόσμος βρισκόταν γύρω τους, τα άγγιζε, ανέβαινε πάνω στις σέλες τους, τα περιεργαζόταν, χωρίς να λείπουν – πέρα από την περιέργεια – και τα σχόλια θαυμασμού. Πως μπόρεσαν οι Κινέζοι να φτιάξουν τέτοιες μοτοσυκλέτες, πως είχαν πετύχει τέτοια εμφάνιση, πως τα είχαν καταφέρει.

Το έχουμε πει επανειλλημένα επί χρόνια, θα το ξαναπούμε για ακόμα μια φορά. Η βιομηχανία μοτοσυκλέτας της Κίνας δεν έχει άλλη επιλογή στους στόχους της, παρά προς την εξέλιξη και τη βελτίωση. Τελεία και παύλα. Κι εμείς πρόκειται να ζήσουμε όλη αυτή τη διαδικασία τα επόμενα χρόνια από κοντά. Οι εκπλήξεις δεν θα πάψουν να έρχονται η μία πίσω από την άλλη.

Daytona X 310

Daytona X 310

Όταν είχαμε οδηγήσει στο πρόσφατο παρελθόν το παρόμοιο Daytona R 250 για μια σύντομη δοκιμή (διαβάστε εδώ) είχαμε γράψει ότι είχε πολλά θετικά σημεία και μερικά που χρειάζονταν βελτίωση. Λίγο καιρό μετά οδηγήσαμε το επόμενο μοντέλο R 250 προδιαγραφών Euro4 γράψαμε ότι ο συγκεκριμένος κατασκευαστής (Zontes) έχει μια καλή συνήθεια: “ακούει” τους δοκιμαστές και τους καταναλωτές και βελτιώνει τις μοτοσυκλέτες του εκεί που πρέπει.

Όπως και να έχει τα δυο αυτά νέα μοντέλα, τα Daytona X 310 και Daytona R 310 με την πρώτη τους εμφάνιση στο Πανελλήνιο κατάφεραν να δημιουργήσουν προσμονή όσον αφορά στη δοκιμή τους. Θα τα δούμε και στο δρόμο λοιπόν, εκτός από τα σαλόνια και μέχρι τότε ας δούμε λίγα από τα τεχνικά τους χαρακτηριστικά.

Daytona R 310

Daytona R 310

Ο καλής εμφάνισης και φινιρίσματος μονοκύλινδρος κινητήρας είναι υγρόψυκτος, τετράχρονος, 4βάλβιδος με δυο εκκεντροφόρους και 4 βαλβίδες. Η τροφοδοσία γίνεται με ψεκασμό και ο κυβισμός φτάνει τα 312 cc. Η ιπποδύναμη του φτάνει τους 34,5 ίππους στις 9.500 rpm και η ροπή τα 3,0 kgm στις 7.500 rpm.

Το κιβώτιο ταχυτήτων είναι 6 σχέσεων και τα φρένα είναι ένα δισκόφρενο μπροστά (260 mm) και ένα πίσω (200 mm) με ABS. Οι τροχοί είναι 17 ιντσών, μπροστά υπάρχει ανεστραμμένο πιρούνι και πίσω μονό αμορτισέρ. Το βάρος φτάνει τα 159 κιλά και το ντεπόζιτο χωράει 15,5 λίτρα.

Κι αφού καλύψαμε τα κοινά τεχνικά χαρακτηριστικά των δυο μοτοσυκλετών πάμε στα ενδιαφέροντα. Το στήσιμό τους και την εμφάνισή τους.

Daytona R 310

Daytona R 310

Το Daytona R 310 είναι το γυμνό μοντέλο, αυτό με τα λιγότερα “ρούχα”, και η σχεδίασή του θυμίζει από ευρωπαϊκή μοτοσυκλέτα, μέχρι όχημα υπερ-ηρώων, με “κοφτερή” θωριά και ενδιαφέροντες συνδυασμούς πλαστικών τμημάτων, αλλά και χρωμάτων: από γκρι-γραφίτη ματ, μέχρι πιο γυαλιστερό ασημί και ένα μπλε ελεκτρίκ που είναι της μόδας τελευταία.

Το Daytona X310 είναι το “πιο ντυμένο” μοντέλο, με πλήρες φέρινγκ και πιο ψηλό τιμόνι, για πιο όρθια θέση οδήγησης. Επειδή διαθέτει πολλά περισσότερα πλαστικά κομμάτια και θέλει να καλύψει όλο το μπροστινό του τμήμα, θα μπορούσε να υποπέσει εύκολα σε αισθητική ατασθαλία, αλλά κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει τελικά. Κι έτσι το Daytona X310 καταφέρνει να γίνεται αυθεντικό, με design ξεχωριστό.

Daytona R 310

Ενδιαφέροντα κοινά σημεία των δυο μοτοσυκλετών της Daytona είναι η εκκίνηση κινητήρα χωρίς κλειδί, η διπλή χαρτογράφηση eco/sport κινητήρα για αντίστοιχη οδήγηση (και οικονομία καυσίμου), το ηλεκτρικό κλείδωμα του τιμονιού (!) η ύπαρξη θύρας USB, ενώ το μοντέλο “Χ” διαθέτει και ηλεκτρικά ρυθμιζόμενη ζελατίνα φέρινγκ!

Πλούσιος λοιπόν και o εξοπλισμός των δύο Daytona, κι έτσι το μόνο που μένει είναι να ακούσουμε και τις τιμές τους. Ας τις ακούσουμε λοιπόν: Daytona X 310 στα 3.995 ευρώ, και Daytona R 310 στα 3.695 ευρώ.

Οι μοτοσυκλέτες έρχονται στην Ελλάδα τον Ιούλιο του 2018.

Περισσότερες πληροφορίες:  Γκοργκόλης Α.Ε. Αθήνα : Θησέως 309, τηλ. 210 9403880 , Υπόλ. Ελλάδα : τηλ. 24310 56101,  www.daytonamotors.gr

Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε!