MotorBike.gr

HARLEY-DAVIDSON: Ετοιμάζεται για εργοστάσιο στην Ευρώπη;

29/05/2019

Έρχονται “ευρωπαϊκές” Harley;

Αυτό ξέφυγε από τα χείλη του διευθύνοντος συμβούλου της Harley-Davidson, του Matt Levatich, που δήλωσε ότι η μεγάλη αμερικανική εταιρία θα εξετάσει το ενδεχόμενο να κατασκευάζει στο μέλλον μοτοσυκλέτες στην Ευρώπη, εάν ο εμπορικός πόλεμος των ΗΠΑ εναντίον της ΕΕ δεν κοπάσει.

Όπως είχαμε πρόσφατα δημοσιεύσει (διαβάστε εδώ) τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί επί προεδρίας Ντόναλντ Τραμπ δεν έχουν τελειωμό για τη φημισμένη εταιρία μοτοσυκλετών του Μιλγουόκι. Και οι συγκυρίες αυτές έρχονται να συνδυαστούν με τις διαρκώς μειούμενες πωλήσεις των τελευταίων πέντε χρόνων.

Μιλώντας στο CNBC, ο Levatich παραδέχτηκε πως η απόφαση της Harley Davidson να διατηρήσει τις υπάρχουσες τιμές και να απορροφήσει το πρόσφατα αυξημένο κόστος των μοτοσυκλετών της κοστίζει πολύ σκληρά την επιχείρηση.

“Περίπου 100 εκατομμύρια δολάρια ετησίως είναι αυτά που καλύπτουμε για να προστατεύσουμε τις επιχειρήσεις μας στην Ευρώπη”, δήλωσε ο Levatich. Είπε επίσης ότι η απόφαση για απορρόφηση αυτών των δαπανών είναι απαραίτητη ώστε να διατηρηθεί η θέση της H-D εν όψει της επικείμενης εμφάνισης της ηλεκτρικής μοτοσυκλέτας της LiveWire.

Η Harley-Davidson έχει εμπλακεί σε έναν κλιμακούμενο εμπορικό πόλεμο μεταξύ της Ευρώπης και ΗΠΑ, ο οποίος σημείωσε αύξηση των δασμών εισαγωγής κατά 31%.

Αν δεν υπάρξει ευνοϊκή εξέλιξη, οι τιμές των μοτοσυκλετών της θα αυξηθούν κατά 56% σε δύο χρόνια, γεγονός που δεν θα έδινε στην αμερικανική επιχείρηση άλλη επιλογή παρά να εξετάσει μια εναλλακτική προσέγγιση.

Ο Levatich δήλωσε ότι αυτή τη στιγμή διερευνάται η εισαγωγή μοτοσυκλετών στην Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω του εργοστασίου στην Ταϊλάνδη – που φτιάχτηκε πέρσι, εν μέσω διαμαρτυριών των εργατικών σωματείων της εταιρίας στις ΗΠΑ – αλλά αν αυτό αποτύχει, είπε ότι θα εξεταστεί το ενδεχόμενο να “προχωρήσουμε σε μια άλλη επένδυση, ενδεχομένως εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης”.

Έτσι, μετά την Ινδία, τη Βραζιλία, την Αυστραλία και την Ταϊλάνδη όπου υπάρχουν εργοστάσια της Harley Davidson που είτε κατασκευάζουν και συναρμολογούν (Ινδία), είτε απλώς συναρμολογούν μοτοσυκλέτες, είναι πολύ πιθανό να δούμε εργοστάσιο με τον αμερικανικό θυρεό να ξεφυτρώνει σε χώρα της Ευρώπης.

Κι όλα αυτά συμβαίνουν ενόσω η εταιρία έκλεισε πριν από λίγες μέρες το εργοστάσιο συναρμολόγησης του Kansas City, στο Missouri που είχε ιδρυθεί το 1997, απολύοντας 800 εργαζόμενους. Το εργοστάσιο στην Columbia του , είχε βάλει λουκέτο από στις 24 Μαΐου. Η συναρμολόγηση του Kansas City θα μεταφερθεί στο εργοστάσιο του York στην Pennsylvania, όπου θα μεταφερθούν 450 εργαζόμενοι και θα γίνει επένδυση 150 εκατομμυρίων δολαρίων.

Εννοείται ότι ένα εργοστάσιο σε χώρες της κεντρικής Ευρώπης δεν θα ήταν τόσο “γοητευτικό επενδυτικά” για την Harley Davidson, άρα υπολογίστε ότι μπορεί να φτιαχτεί σε χώρες όπως η Πολωνία και η Τσεχία, παραδείγματος χάρη… λέμε εμείς.

Φωτογραφίες: Harley-Davidson

(το βίντεο που ακολουθεί έρχεται από άλλες” εποχές της εταιρίας [2012], τότε που τα αμερικάνικα εργοστάσια δούλευαν υπερωρίες)

Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε!