MotorBike.gr

Montesa – Ισπανία: Βραβεύεται για μια ιστορία 79 ετών

29/08/2024

Άλλο ένα βραβείο για μια εταιρία που έχει παράξει 1.3 εκ. μοτοσυκλέτες!

Η ισπανική εταιρία Montesa – η οποία ανήκει στη Honda λαμβάνει ένα σημαντικό βραβείο για την επιχειρηματική της πορεία, κι αναγνωρίζεται έτσι η μεγάλη της συμβολή στο χώρο της μοτοσυκλέτας.

Είναι πολύ ενδιαφέρουσα η περίπτωση της Montesa – μιας  πολύ δημοφιλούς μάρκας μοτοσυκλετών στην Ευρώπη και την Ισπανία φυσικά, τις δεκαετίες του ’60-’80 – η οποία παράγει μοτοσυκλέτες συνεχώς εδώ και 79 χρόνια!

Montesa Impala

Η διαδρομή αυτή της χάρισε το διάσημο ευρωπαϊκό βραβείο από την Ένωση Βιομηχανικού Σχεδιασμού για την Προώθηση των Τεχνών και του Σχεδίου (ADI-FAD), αν και για εμάς η αξία της Montesa ήταν γνωστή εδώ και χρόνια.

Υπενθυμίζουμε πως η Montesa, με έτος ίδρυσης το 1944, είναι μια θυγατρική της Honda από το 1981 και μετά, παράγοντας και συναρμολογώντας μοτοσυκλέτες στη Βαρκελώνη.

Ένα πολύ αγαπητό μοντέλο της Honda για τους Έλληνες μοτοσυκλετιστές, που παραγόταν στις εγκαταστάσεις της Montesa, ήταν το Honda Transalp 650. Ρίξτε λοιπόν μια ματιά στο ταμπελάκι του πλαισίου σας και αν γράφει “Montesa-Honda” τότε έχετε ισπανικό Transalp.

Montesa Model A-45

Tο βραβείο που έλαβε η Montesa αναγνωρίζει το τεράστιο έργο και τη συνεχή αφοσίωση της εταιρίας στον τομέα του βιομηχανικού σχεδιασμού.

Από αυτή την άποψη, η Montesa παρήγαγε στα διάφορα εργοστάσιά της κατά τη διάρκεια αυτών των οκτώ δεκαετιών περισσότερες από 1,3 εκατομμύρια μονάδες (!), από τις οποίες οι 500.000 ήταν μοντέλα της Montesa και οι υπόλοιπες της Honda.

Όλα αυτά τα χρόνια, η Montesa διακρίθηκε με εμβληματικά μοντέλα, όπως ας πούμε οι τράιαλ μοτοσυκλέτες της οικογένειας Cota, που κυκλοφορούν αδιάκοπα από το 1968.

Ulf Karlson (Montesa)

Υπό αυτή την έννοια, αξίζει να επισημανθεί το έργο που επιτελεί το εργοστάσιο της Montesa Honda, που βρίσκεται στη Santa Perpètua de Mogoda, όπου το Cota 4RT260, το 4RIDE και το Cota 301RR (μοντέλα που διατίθενται και στην ελληνική αγορά) κατασκευάζονται αποκλειστικά για ολόκληρο τον κόσμο.

Ας σημειωθεί ότι όλες οι διαδικασίες παραγωγής πραγματοποιούνται στο εργοστάσιο, συμπεριλαμβανομένων: συναρμολόγηση κινητήρα, έγχυση πλαστικών τμημάτων, κατασκευή αλουμινένιου πλαισίου, ρεζερβουάρ καυσίμου και ψαλιδιου, διαδικασίες που εγγυώνται τα υψηλά επίπεδα ποιότητας της μάρκας.

Montesa Cota 247

Η ιστορία της Montesa είναι γεμάτη νίκες σε αγώνες, με Παγκόσμια Πρωταθλήματα και βραβεία αφού ήδη από το 1962 το μοντέλο Impala είχε βραβευτεί για τον σχεδιασμό του, όπως και το Cota 247 το 1968.

Βραβείο κατέκτησε και η Cota 301RR το 2020, αποδεικνύοντας τη δέσμευση της καταλανικής εταιρίας στο βιομηχανικό σχέδιο.

Πρόκειται για μια εταιρία την οποία απαρτίζουν άνθρωποι που είναι παθιασμένοι με τη δουλειά τους και τον κλάδο και που αποτελούν μέρος μιας μακρόχρονης σπουδαίας ιστορίας, χάρη στην αγάπη και τον θαυμασμό πολλών γενεών, της μοτοσυκλετιστικής ισπανικής κληρονομιάς.

Toni Bou (Montesa)

 

Χωρίς αμφιβολία, η μεγάλη αγωνιστική ιστορία της μάρκας συνέβαλε επίσης στη διάδοση της Montesa, η οποία έχει στη διάθεσή της 80 παγκόσμιους τίτλους, ένα ρεκόρ που δεν μπορούν να φτάσουν παρά ελάχιστοι κατασκευαστές παγκοσμίως!

Ειδική μνεία πρέπει να γίνει βέβαια στον μεγαλύτερο αναβάτη όλων των εποχών, τον Ισπανό αγωνιζόμενο στο Trial Toni Bou (για τον οποίο γράψαμε πρόσφατα) ο οποίος έχει στο ενεργητικό του 35 Παγκόσμιους Τίτλους και πάει και για ακόμη περισσότερους.

Montesa Cota 301

Στην Ισπανία και πιο συγκεκριμένα στο “σπίτι της Montesa” στη Βαρκελώνη, υπήρξε και μία έκθεση μέχρι πρόσφατα αποκλειστικά αφιερωμένη στην Montesa Cota 301, που αποτελεί εξαιρετικό δείγμα μιας από τις πιο καλοσχεδιασμένες μοτοσυκλέτες στον κόσμο.

Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε!