MotorBike.gr

MotoGP 2024, 12oς Αγώνας, Ισπανία: Διπλό Márquez – Bagnaia κάτω!

02/09/2024

Μετά από 1.000+ ημέρες… νίκη για τον Μarc Márquez

Μετά από ένα άριστο Σαββατοκύριακο, ο Marc Márquez φεύγει από την Ισπανία με δύο νίκες, μια στο Sprint και μια στον κανονικό αγώνα, χωρίς να τον απειλήσει κανείς. Δραματικός ο αγώνας της Κυριακής για τον Francesco Bagnaia, που έπεσε ύστερα από εμβολισμό από τον αδελφό του Marc, τον Alex. Kείμενο: ΜοtoGP Guru

Ο Marc Márquez (Ducati) κατάφερε να κερδίσει τον αγώνα της Κυριακής μετά από 1.043 άγονες ημέρες χωρίς νίκη στα MotoGP, σε μια πίστα που γνωρίζει καλά (Motorland στην Aragon) μιας και προπονείται συχνά εκεί.

Κατακτώντας τη δεύτερη θέση, αλλά και χάρη στην πτώση του Pecco Bagnaia, ο Jorge Martín (Ducati) έφυγε από τον 12ο αγώνα της χρονιάς με μια αξιόλογη διαφορά βαθμών από τον Ιταλό πρωταθλητή, όντας πρωτοπόρος στη βαθμολογία.

Όπως και στον αγώνα Sprint του Σαββάτου, έτσι ακριβώς και την Κυριακή στον μεγάλο, κανονικό αγώνα ο Marc Márquez έμεινε πρώτος από την εκκίνηση μέχρι την καρό σημαία.

Επίσης, όπως ακριβώς έγινε το Σάββατο, έτσι και την Κυριακή ο Pecco Bagnaia (Ducati) έχασε ξανά στην εκκίνηση αρκετές θέσεις όταν η μοτοσυκλέτα του γλίστρησε στη βρώμικη περιοχή του grid!

Ο πρωταθλητής ΄22 και ’23, μετά την κακή του εκκίνηση την Κυριακή, έμεινε έβδομος πίσω από τον Miguel Oliveira (Aprilia). Ο Martín σύντομα προσπέρασε τον Álex Márquez (Ducati) για να προλάβει τον Pedro Acosta (GasGas), ενώ ο πρώτος Marc Márquez αποκτούσε ήδη ένα πλεονέκτημα σχεδόν δύο δευτερολέπτων.

Ο Martín εκμεταλλεύτηκε την ευθεία για να περάσει τον Acosta και να πάρει τη δεύτερη θέση, ανοίγοντας γρήγορα μια διαφορά, ενώ κοντά στον Acosta που τον ακολουθούσε, ήταν οι Álex Márquez, Morbidelli, Bagnaia και Brad Binder.

Ο Acosta φαινόταν να καθυστερεί όλη αυτή την ομάδα αναβατών, παλεύοντας να κρατήσει την τρίτη θέση του βάθρου, ενώ ένα λάθος του Morbidelli του κόστισε δύο θέσεις υπέρ των Bagnaia και Binder.

Ο Morbidelli έδειχνε να έχει προβλήματα κι έτσι τον προσπέρασε επίσης κι ο Marco Bezzecchi.

Στο μεταξύ ο Pedro Acosta είχε αρχίσει να κάνει λάθη, τα οποία ο Bagnaia εκμεταλλεύτηκε για να του κλέψει την τέταρτη θέση και να βάλει πλώρη για τον Álex Márquez, ο οποίος είχε περάσει τον Pedro και βρισκόταν δύο δευτερόλεπτα μπροστά του, στην 3η θέση, με δώδεκα γύρους να απομένουν από το τέλος του αγώνα.

Σιγά σιγά ο Bagnaia μείωσε τη διαφορά μέχρι να φτάσει στον τροχό του Álex, με επτά γύρους να απομένουν.

Τότε συνέβη η πιο αξιομνημόνευτη φάση (ενός ομολογουμένως βαρετού αγώνα) όταν ο Álex Márquez έκανε ένα μικρό λάθος χάνοντας μια στροφή και ο Pecco Bagnaia προσπάθησε να το αξιοποιήσει, περνώντας τον από την εσωτερική.

Ο Álex Márquez επέστρεψε στη στροφή όπως-όπως, χωρίς να υπολογίζει τίποτε, μα και χωρίς να κλείνει το γκάζι, με αποτέλεσμα να εμβολίσει βίαια από πίσω τον Ιταλό αναβάτη, ρίχνοντάς τον στην άσφαλτο και πέφτοντας και ο ίδιος, με τη μοτοσυκλέτα του να πλακώνει και να σέρνει τον Bagnaia που κινδύνεψε να τραυματιστεί σοβαρά!

Παρά την αλόγιστη και παρακινδυνευμένη αυτή κίνηση του Álex Márquez, οι αγωνοδίκες δεν τον τιμώρησαν (ενώ έχουν τιμωρήσει επανειλημμένα άλλους αναβάτες για πολύ μικρότερα παραπτώματα), κι έτσι φούντωσαν πάλι οι φήμες για ευνοιοκρατία υπέρ των αδελφών Márquez.

Χωρίς να υπάρξουν άλλες εκπλήξεις, ο Marc Márquez έφτασε ανεμπόδιστος στον τερματισμό και πήρε την πρώτη του νίκη με τη Ducati και την 85η της καριέρας του, ύστερα από 1.043 ημέρες (2 χρόνια, 10 μήνες και 8 ημέρες). Η τελευταία του νίκη σε GP (αυτή του Σαββάτου στο Sprint δεν μετράει) είχε έρθει στο Misano, το 2021.

Ο Jorge Martin τερμάτισε δεύτερος, σχεδόν πέντε δευτερόλεπτα πιο πίσω, με τρίτο τον Pedro Acosta που ολοκλήρωσε την ισπανική τριάδα. Ακολούθησαν ο Brad Binder (KTM) τέταρτος και ο εξαιρετικός Εnea Bastianini (Ducati) πέμπτος, με τον Franco Morbidelli να κλείνει την εξάδα.

Η βαθμολογία μετά την Αραγονία βρίσκει τον Martin πρώτο με διαφορά 23 βαθμών από τον Francesco Bagnaia, που ευτυχώς δεν είχε σοβαρό τραυματισμό και αναμένει τον γύρο της πατρίδας του που θα γίνει το ερχόμενο Σαββατοκύριακο (7 και 8 Σεπτεμβρίου) στο Μisano της Ιταλίας.

MotoGP 2024, 12oς Αγώνας, Ισπανία: Αποτελέσματα

MotoGP 2024: Βαθμολογία μετά τον 12o Αγώνα

Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε!