MotorBike.gr

MotoGP 2024, 13oς Αγώνας, Ιταλία: Ήττα για τους Ιταλούς

09/09/2024

Για μερικές σταγόνες βροχής

Λίγες σταγόνες βροχής στάθηκαν ικανές να αλλάξουν την πορεία των αναβατών στην πίστα του Μisano, με μεγάλο χαμένο τον Jorge Martín, αλλά και τους Ιταλούς θεατές που είδαν και σε αυτή την κατηγορία (όπως στις Moto3 και Μoto2) να μην κερδίζει συμπατριώτης τους! Kείμενο: ΜotoGP Guru

Νικητής του ΜοτοGP ήταν ο Ισπανός Marc Márquez που εκμεταλλεύτηκε τις λιγοστές σταγόνες που έπεσαν στην πίστα του Rimini για να κερδίσει ξανά αγώνα (back to back), τον δεύτερο της χρονιάς, ενώ ο Jorge Martín κατάφερε να τα κάνει “σαλάτα”… και να πάρει μόλις έναν βαθμό!

Ο Marc Márquez πέτυχε τη δεύτερη συνεχόμενη νίκη του μετά τον αγώνα στην Αραγονία της Ισπανίας, αφού αξιοποίησε την αμφίβολη κατάσταση (βροχή ή στεγνή πίστα) και κράτησε πίσω του τους Ιταλούς Pecco Bagnaia και Enea Bastianini.

Φτάνοντας θριαμβευτικά στη γραμμή τερματισμού, συνέβαλε ουσιαστικά στην 18η τριπλέτα (όλες οι θέσεις του βάθρου) της Ducati στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, η οποία καταρρίπτει με αυτό τον τρόπο ένα ιστορικό ρεκόρ: τις 17 τριπλέτες της Honda!

Η πιο δραματική στιγμή του αγώνα ήταν η εσφαλμένη απόφαση του Jorge Martín (o οποίος είχε πετύχει μια εμφατική νίκη την προηγούμενη μέρα στον αγώνα Sprint και πήγαινε για το “Νταμπλ”) να  σπεύσει να αλλάξει μοτοσυκλέτα μόλις είδε να πέφτουν οι πρώτες ψιχάλες, με αποτέλεσμα να τερματίσει τελικά 15ος, παίρνοντας έναν μόνο πόντο.

Μπορεί να συνεχίζει ως κορυφαίος της γενικής κατάταξης, αλλά βλέπει το πλεονέκτημά του από τον Pecco Bagnaia να μειώνεται  στους 7 μόλις βαθμούς.

Με τον αγώνα να κηρύσσεται στεγνός και τη λευκή σημαία να προειδοποιεί για πτώσεις, ο Pecco Bagnaia (Ducati) έκανε ένα φανταστικό ξεκίνημα για να περάσει μπροστά από τον Franco Morbidelli (Ducati), τον οποίο σύντομα προσπέρασε πρώτα ο Jorge Martín (Ducati) και ύστερα ο Pedro Acosta (GasGas).

Λίγο πιο πίσω ο Marc Márquez (Ducati) ήταν έτοιμος να κοντραριστεί με τον Enea Bastianini (Ducati) αν και γρήγορα πέρασε τους Marco Bezzecchi (Ducati) και Jack Miller (ΚΤΜ) για να πάρει την έβδομη θέση.

Ο Morbidelli επέτρεψε στον Acosta να ανακτήσει την τρίτη θέση και μετά ήρθε ένα μικρό άγγιγμα μεταξύ Bagnaia και Martín, ενώ το ίδιο έκαναν και οι Acosta και Morbidelli.

Ο Acosta έπεσε μετά από λίγο, χάνοντας το μπροστινό του, αν και κατάφερε να ξαναμπεί στον αγώνα.

Ο τρίτος και πάλι Franco Morbidelli έκανε τον ταχύτερο γύρο για να πιάσει τον Jorge Martín, αλλά στον επόμενο γύρο έχασε χρόνο, αφού είχε αρχίσει να βρέχει. Ο Martín αποφάσισε να αλλάξει μοτοσυκλέτα, κάτι που έκαναν επίσης οι Aleix Espargaró, Raúl Fernández, Maverick Viñales, Pedro Acosta και, έναν γύρο αργότερα, ο Álex Rins.

Στο μεταξύ, ο Binder και ο Márquez πέρασαν τον Bastianini και έφτασαν τον Bagnaia. Ο οκτώ φορές πρωταθλητής M. Márquez προσπέρασε τον Bagnaia για να περάσει πρώτος και, πίσω του, ο Jack Miller φάνηκε να περνάει τον Binder και να βρίσκεται πίσω από τον Bagnaia.

Η βροχή υποχώρησε και ο Martín επέστρεψε στα pits για να αλλάξει ξανά τη μοτοσυκλέτα του, παίρνοντας αυτήν με τα slick ελαστικά (!).

Στο μεταξύ ο Márquez και ο Bagnaia άρχισαν να ανοίγουν ένα κενό από τον Miller, τον οποίο ξαναπέρασε ο Bastianini υπό το βλέμμα των Álex Márquez, Binder, Bezzecchi κι έναν Fabio Quartararo που πήγαινε καλά στη μισοβρεγμένη πίστα.

Ο ρυθμός του Márquez ήταν υπερβολικά γρήγορος για τον Bastianini, ο οποίος παρέδωσε οριστικά τα όπλα και παρέμεινε στην τρίτη θέση, ενώ και ο Bagnaia επέλεξε να παρατήσει τη διεκδίκηση της πρώτης θέσης, αφού έμεινε πολύ κοντά στον Márquez για αρκετούς γύρους, oρθά σκεπτόμενος τη βαθμολογία του πρωταθλήματος και όχι τη νίκη επί του Ισπανού.

Έτσι ο Marc Márquez πέτυχε μια ακόμα νίκη, αφήνοντας τις δυο εργοστασιακές Ducati των Bagnaia-Bastianini πίσω του. Ο Brad Binder κατάφερε να τερματίσει τέταρτος, με τον Marco Bezzecchi να αρπάζει την πέμπτη θέση από τον Álex Márquez, ενώ ο Fabio Quartararo τερμάτισε έβδομος αφού πέρασε τον Jack Miller, με τους Fabio Di Giannantonio και Pol Espargaró να κλείνουν την πρώτη 10άδα.

Ο επόμενος αγώνας θα γίνει στην ίδια πίστα, στο Misano World Circuit Marco Simoncelli όπως ονομάζεται, ως GP της Emiglia-Romagna αυτή τη φορά, στις 20-22 Σεπτεμβρίου.

Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε!