MotorBike.gr

MotoGP 2024, 16ος Αγώνας, Ιαπωνία: Ο Bagnaia πλησιάζει επικίνδυνα τον Martín

07/10/2024

Με δύο νίκες στο Motegi, ο Bagnaia κλείνει τη διαφορά στη βαθμολογία από τον Martín

Ο Ιταλός δύο φορές πρωταθλητής κλείνει τη διαφορά από τον Ισπανό, φτάνοντάς την στους  10 μόλις βαθμούς, με τέσσερα μόνο Γκραν Πρι να απομένουν. Ο Pecco Bagnaia πέτυχε διπλή νίκη στην Ιαπωνία, κυριαρχώντας και στο Sprint και στον κανονικό αγώνα. Κείμενο: MotoGP Guru, Φωτογραφίες: Michelin

Δυο νίκες για τον Ιταλό αναβάτη έφερε το GP της Ιαπωνίας, αφού ο Pecco οδήγησε και το Sprint και τον αγώνα από την αρχή μέχρι το τέλος, φτάνοντας έτσι τις οκτώ νίκες το 2024 και κατεβάζοντας το βαθμολογικό του μειονέκτημα στη γενική κατάταξη από τον Jorge Martín.

Francesco Bagnaia (Ducati)

Jorge Martin (Ducati), Francesco Bagnaia (Ducati), Marc Márquez (Ducati)

Ο Martín τερμάτισε δεύτερος στον αγώνα με τον Marc Márquez να ανεβαίνει στο τελευταίο σκαλί του βάθρου, κρατώντας τον Ιταλό Enea Bastianini πίσω του, σε έναν μάλλον βαρετό αγώνα χωρίς προσπεράσεις.

Ο Pecco Bagnaia προσπέρασε τον κάτοχο της pole position Pedro Acosta στην αρχή του αγώνα, παρουσία του Brad Binder, ακολουθούμενος από τον Enea Bastianini, με τον Marc Márquez (ο οποίος στην εκκίνηση κόντεψε ως συνήθως να συγκρουστεί με 4-5 αναβάτες) και τον Jorge Martín να τοποθετούνται πίσω του.

Πριν τελειώσει ο πρώτος γύρος, ο Binder προσπεράστηκε από τον Bastianini, ο Martín πέρασε τον Μ. Márquez, ενώ πιο πίσω ο αδελφός του Álex Márquez  έπεσε (με ορμή) πάνω στον Joan Mir, με τη Ducati του να καβαλάει τη Honda του Mir, ο οποίος δεν απέφυγε την πτώση.

Στον τρίτο γύρο ο Márquez προσπέρασε τον Miller για να φτάσει στην πέμπτη θέση, με όλους τους αναβάτες να κερδίζουν θέση όταν ο Pedro Acosta έπεσε (όπως και στο Σαββατιάτικο Sprint καθώς προηγούνταν) από μπροστινό.

Marc Marquez (Ducati)

Λίγο αργότερα, ο Martín πέρασε τον Binder για να πάρει τη δεύτερη θέση, αν και ήταν περισσότερο από ένα δευτερόλεπτο πίσω από την Bagnaia. Ο Márquez είχε καλύτερο ρυθμό από τον Binder και  τον έβγαλε από τις θέσεις του βάθρου στον τέταρτο γύρο, αλλά δεν μπορούσε να πλησιάσει τον Martín που πήγαινε πολύ γρήγορα.

Στο μεταξύ, ο Bastianini άρχισε να ζεσταίνεται, αλλά κόλλησε αρκετή ώρα πίσω από τον Binder, ενώ ο Miller έχανε ρυθμό μέχρι που τον έπιασαν και τον προσπέρασαν οι Morbidelli και Bezzechi.

Francesco Bagnaia (Ducati)

Στον δέκατο γύρο ο Bastianini πέρασε τον Binder και κατέλαβε την τέταρτη θέση.

Τότε εμφανίστηκε η λευκή σημαία, δηλώνοντας ότι οι αναβάτες μπορούσαν να αλλάξουν μοτοσυκλέτες με βρόχινα λάστιχα.

Ο Bagnaia αντέδρασε με το να απομακρυνθεί ακόμα περισσότερο από το ένα δευτερόλεπτο από τον Martín, ενώ ο Márquez  έχανε χρόνο δέκατο επί δέκατο και ενημερωνόταν ότι τον πλησιάζει ο Bastianini, ο οποίος, όμως, απείχε ακόμη σχεδόν δύο δευτερόλεπτα, με δώδεκα γύρους να απομένουν.

Brad Binder (KTM)

Η απόσταση που τους χώριζε μειώθηκε απότομα όταν ο Marc έκανε ένα λάθος και έχασε σχεδόν ένα δευτερόλεπτο.

Έτσι η κορυφή του αγώνα είχε δύο “υπο-αγώνες”: έναν με τον Pecco Bagnaia να κρατάει τον Jorge Martín σταθερά πίσω του για να πάρει τελικά μια αδιαμφισβήτητη νίκη κι έναν με τον Marc Márquez που επιβλήθηκε του Enea Bastianini, κλείνοντας το Σαββατοκύριακο με ένα ακόμα βάθρο.

Πίσω, ο Franco Morbidelli κατάφερε να πιάσει και να κερδίσει τον Brad Binder για να ολοκληρώσει ένα top 5 για τη Ducati με τους Marco Bezzecchi και Fabio Di Giannantonio πίσω του. Τη δεκάδα συμπλήρωσαν οι Aleix Espargaró και Jack Miller.

Pedro Acosta (GasGas)

Μετά την Ιαπωνία, ο πρωτοπόρος στη βαθμολογία Jorge Martín παραμένει πρώτος με 10 μόλις παραπάνω βαθμούς από τον Pecco Bagnaia ο οποίος κατέκτησε το μάξιμουμ βαθμών (37) κατακτώντας την 8η φετινή του νίκη. Έτσι μπαίνει στο πάνθεον των μεγάλων αναβατών που έχουν πετύχει αυτό τον αριθμό νικών μέσα σε μια χρονιά, όπως ο Rossi, o Stoner και ο M. Márquez.

Jack Miller (KTM)

Απομένουν 4 αγώνες μέχρι την ολοκλήρωση του πρωταθλήματος και 148 βαθμοί για να κατακτηθούν. Όλα είναι ανοικτά.

Επόμενος αγώνας στην Αυστραλία, σε δυο βδομάδες.

MotoGP 2024: Κατάταξη αγώνα Ιαπωνίας

MotoGP 2024: Βαθμολογία μετά τον αγώνα της Ιαπωνίας

Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε!