MotorBike.gr

ΙΤΑΛΙΑ, 2018: Η μεγάλη εμπορική επιτυχία της Benelli

27/11/2018

Επιστροφή με άλματα

Πως μια παλιά φίρμα επανέρχεται με κινεζικά κονδύλια και πετυχαίνει πολύ καλές πωλήσεις μέσα στην πατρίδα της, με τα μοντέλα της να φιγουράρουν σε σύντομο χρονικό διάστημα μέσα στα best seller της ιταλικής αγοράς! Το φαινόμενο της Benelli αξίζει ανάλυσης.

Πως μπόρεσε ένα γνωστό όνομα της ιταλικής μοτοβιομηχανίας να επανέλθει από τις στάχτες του και να κάνει τέτοια εμπορική επιτυχία, κοντράροντας στα ίσια μεγάλες, καθιερωμένες εταιρίες του χώρου στον εμπορικό στίβο, σε συγκεκριμένες κατηγορίες;

Πρώτα ήρθε η σωστή στελέχωση, μετά έφτασαν οι επενδύσεις, κι έπειτα ο προσεκτικός σχεδιασμός προϊόντος βάσει της αντιλαμβανόμενης ιστορικότητας της Benelli, με έτος ίδρυσης το 1911 και μεγάλη ιστορία στο χώρο. Η εταιρία από την πόλη του Πέζαρο ήταν από τις παλαιότερες στο χώρο, με τις τελευταίες δυο της αναλαμπές να έρχονται η πρώτη τη δεκαετία του ’70 και η δεύτερη μετά το 2000.

Στις αρχές του ’70, υπο την καθοδήγηση του τότε ιδιοκτήτη Alessandro De Tomaso, παρουσιάστηκαν τετρακύλινδροι και εξακύλινδροι κινητήρες σε σειρά (όπως των Ιαπώνων) σε ένα μεγάλο εύρος κυβισμών, από 250 μέχρι 900 κυβικά. Το 1995 τα δικαιώματα του ονόματος – δεν είχε μείνει και τίποτε άλλο – αγοράζονται από τον βιομήχανο Α. Μerloni και το 2002 παρουσιάζεται ένα πολύ ενδιαφέρον τρικύλινδρο σε σειρά 900άρι, κι αργότερα σειρά νέων μοντέλων με τον ίδιο κινητήρα και εξαιρετική σχεδίαση.

Τα δικαιώματα για τη χρήση του ονόματος της Benelli αγοράζονται το 2007 από τον μεγάλο κινεζικό όμιλο Qianjiang, από την πόλη της Wenling στην νοτια ανατολική Κίνα. Η έδρα της εταιρίας, πράττοντας έξυπνα, παραμένει στην Ιταλία, στο Pesaro, διατηρώντας το εργατικό δυναμικό της προηγούμενης εταιρίας. Το σημαντικό εδώ είναι ότι παρέμεινε και το R&D και το τμήμα σχεδίασης των μοτοσυκλετών κάτι που απ’ ότι αποδείχθηκε συνέβαλε πολύ στην επιτυχία της νέας Benelli.

Μία από τις μοτοσυκλέτες που εντυπωσίασαν με την αισθητική τους αρχικά και τις πωλήσεις τους αργότερα είναι η Benelli ΤRK 502. Η Q.J. συνεχίζει τη μέθοδο ονοματοδοσίας της παλαιότερης Benelli με το 502 να σημαίνει 500 κυβικά-2κύλινδρος κινητήρας με τη μοτοσυκλέτα διπλής χρήσης να χρησιμοποιεί μοντέρνα αισθητική, αξιόλογο εξοπλισμό και λύσεις και να έχει μια τιμή που την κάνει συμφέρουσα σαν αγορά.

Benelli TRK 502

Η Benelli ΤRK 502 και στην ελληνική αγορά πέτυχε καλές πωλήσεις φιγουράροντας στη θέση Νο9 της φετινής κατάταξης . Στην Ιταλία η μοτοσυκλέτα είναι best seller για το 2018 στην κατηγορία μεσαίου κυβισμού, αφού από τον Ιανούαριο μέχρι και τον Σεπτέμβριο έχει πουλήσει 1.894 μονάδες με Yamaha MT07, Honda NC750X και Yamaha Tracer 700 να βρίσκονται πίσω της!

Benelli TRK 502

Σε μια άλλη κατηγορία, αυτή των classic-custom-cruiser οι Ιταλοί έχουν δώσει έναν δεύτερο “ψήφο εμπιστοσύνης” στην αναγεννημένη φίρμα του Πέζαρο σε ένα μοντέλο που μόνο σαν εμπνευσμένη μπορεί να χαρακτηριστεί η εμφάνισή του, αναμιγνύοντας στοιχεία του παρελθόντος με τεχνολογικά εξελιγμένες λύσεις. Είναι η Benelli Leoncino 500 η οποία με παραπάνω από 1.200 πωλήσεις έχει ξεπεράσει πλήθος μοντέλων της Harley-Davidson και την Honda Rebel 500, και τη Moto Guzzi Bobber.

Benelli Leoncino 500

Benelli Leoncino 500

Πέρα από τις δυο 500άρες της Benelli υπάρχει και η ΒΝ 302 η οποία στους μικρο-μεσαίους κυβισμούς βρίσκεται στην 6η θέση λίγο πιο πίσω, με ελάχιστα κομμάτια διαφοράς, από την BMW G310R και μπροστά από τις Ducati Scrambler 400, Husqvarna Svartpilen 401, Kawasaki Versys X-300!

Benelli BN 302

Στην κατηγορία των 125 κυβικών στην 4η θέση των πωλήσεων στην Ιταλία φιγουράρει το Benelli TNT 125 μπροστά από το Honda CB 125F.

Κι όλα αυτά σε ποιά θέση κατατάσσουν την Benelli στην Ιταλική αγορά από πλευράς εταιριών για το 2018; Στην 8η θέση, λίγο πιο πίσω από την Harley-Davidson και μπροστά από τις Triumph και Suzuki.

Η αύξηση των πωλήσεων που έχει σημειώσει η Benelli το 2018 σε σχέση με το 2017 φτάνει το +157%, αφού το 9μηνο (Ιαν.-Σεπτ.) του 2017 πούλησε 1.697 μοτοσυκλέτες και το 2018 ο αριθμός έφτασε τις 4.314 μονάδες ! Αν αυτό δεν λέγεται μεγάλη επιτυχία, τότε πως λέγεται;

Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε!