MotorBike.gr

MeGasGas EC700: Δίχρονο τέρας, 84 ίππων! (+video)

04/07/2024

Με αναλογία κιλών/ίππων… “διαστημική”

Στον μακρινό πλέον πλανήτη των δίχρονων κινητήρων εμφανίζονται κατά καιρούς κάτι “δεινόσαυροι”, ένα είδος προς εξαφάνιση, που φροντίζουν να μας θυμίζουν πόσο αξιόλογοι και πόσο ισχυροί ήταν οι “δύο χρόνοι”, έναντι των τεσσάρων που έχουν πια επικρατήσει απόλυτα στην αγορά. Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι το θηριώδες MeGasGas EC700, που δημιούργησε με τα χεράκια του ένας μηχανικός από τη Γερμανία.

Είναι γνωστό ότι έχουν κόλλημα οι Κεντροευρωπαίοι με τους μεγάλους δίχρονους κινητήρες και μια σχετική παράδοση κρατάνε και οι Γερμανοί.

Ένας Γερμανός λοιπόν μηχανικός δημιούργησε αυτό το μεγάλο δίχρονο Supermoto που βασίζεται στο GasGas EC300. Πάνω του έχει τοποθετηθεί ο κινητήρας μιας μικρής κατασκευάστριας δίχρονων κινητήρων, της αυστριακής εταιρίας Mega RS Engines, η οποία φτιάχνει κινητήρες για sidecar και kart, και διαθέτει 699 cc, αποδίδει 84 ίππους, ενώ η μοτοσυκλέτα ζυγίζει μόλις 120 κιλά!

Γι’ αυτούς που έχουν οδηγήσει πανίσχυρους δίχρονους κινητήρες (όπως στα CR 500, KX 500 για παράδειγμα) τοποθετημένους σε πολύ ελαφριές μοτοσυκλέτες, αυτό σημαίνει “παράδεισος”, ενώ εμείς απλά μπορούμε να φανταστούμε στο περίπου το πώς θα πηγαίνει στο δρόμο μια τέτοια ρουκέτα.

Οι μοτοσυκλέτες Supermotard ή Supermoto θεωρούνται από πολλούς ως οι πιο διασκεδαστικές και “απόλυτες” που μπορεί να οδηγήσει κάποιος, κι έτσι ο Γερμανός Sib Mustard,  μηχανικός και “κατασκευαστής” μοτοσυκλετών, λάτρης των Supermoto έκανε το επόμενο βήμα.

Έχοντας δημιουργήσει ένα δυνατό κοινό με περισσότερους από 160.000 ακόλουθους στο Instagram, ο Sib προωθεί τις δουλειές του και την επιχείρησή του στα κοινωνικά δίκτυα, με μετατροπές μοτοσυκλετών. Ξεκινώντας από ένα GasGas EC 300 του 2021, ο Sib έφτασε τον κυβισμό στα άκρα, υπερ-διπλασιάζοντάς τον!

Από τους περίπου 50 ίππους του στοκ κινητήρα, επιλέγοντας έναν αγωνιστικό κινητήρα του αυστριακού κατασκευαστή Mega RS, έναν τεράστιο, δίχρονο, υδρόψυκτο, μονοκύλινδρο 699cc (με διάμετρο 100 mm και διαδρομή 89 mm), ανέβασε τους ίππους στους 84 με το καλημέρα.

Η διαχείριση της τροφοδοσίας του ισχυρού κινητήρα έρχεται από ένα ηλεκτρονικό καρμπυρατέρ Smartcarb SC2 και ο κινητήρας “εκπνέει” μέσω μιας custom εξάτμισης DBR Factory που είναι κατασκευασμένη από συγκολλημένα τμήματα τιτανίου.

Περιττό να πούμε ότι η μοτοσυκλέτα δεν μπορεί να κυκλοφορήσει νόμιμα στο δρόμο και, φυσικά, έπρεπε να γίνουν σημαντικές αλλαγές στο πλαίσιο για να χωρέσει ο μεγαλύτερος κινητήρας. Ως εκ τούτου, ο Sib έπρεπε να προσαρμόσει τις βάσεις στήριξης στο πλαίσιο, διασφαλίζοντας ότι η ισορροπία της μοτοσυκλέτας παραμένει σωστή… για να μπορέσει να σταθεί στις πίστες.

Τα 120 περίπου κιλά που ζυγίζει είναι “ελάχιστα” παραπάνω σε σχέση με τα 100 που ζύγιζε πριν και ειδικά με αυτή την τονωτική ένεση ίππων.

Βαμμένη με έναν εντυπωσιακό συνδυασμό μαύρου και χαλκού, εμπνευσμένο από τα χρώματα των Cupra R, ένα από τα ενδιαφέροντα στοιχεία της μοτοσυκλέτας είναι ότι ο κινητήρας παίρνει μπροστά με μανιβέλα από την αριστερή πλευρά και η τελική μετάδοση γίνεται από τη δεξιά… όπως στα παλιά-καλά ευρωπαϊκά μοτέρ.

Το ψαλίδι από αλουμίνιο είναι custom και περίτεχνο (“κούφιο”), ενώ οι αναρτήσεις της WP είναι βελτιωμένες από την γερμανική Flow Suspension.

Οι ζάντες είναι με ακτίνες, διαμέτρου 17 ιντσών της Falco, ενώ ο μπροστινός δίσκος είναι διαμέτρου 320 mm με δαγκάνα 4 εμβόλων, που υποστηρίζεται από πίσω φρένο 220 mm, με δαγκάνα μονού εμβόλου, χωρίς ABS.

Και αν η μοτοσυκλέτα των 84 ίππων έχει μια εξωπραγματική αναλογία βάρους/ισχύος, σκεφτείτε λίγο πως η Mega RS Engines φτιάχνει και έναν ακόμα πιο μεγάλο δίχρονο κινητήρα, με 742 cc.

Φαντάζεστε τι θα γινόταν αν ο Sib δεν είχε διαλέξει τον “μικρό” κινητήρα και είχε χρησιμοποιήσει τον μεγάλο;

(στο βίντεο που ακολουθεί μπορείτε να δείτε τον Sib να οδηγάει πολύ ήρεμα το 700… φορώντας βερμούδα)

Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε!