MotorBike.gr

TRIUMPH: Επιστρέφει στους αμερικανικούς αγώνες ερήμου

24/04/2019

Ένας θρύλος στην άμμο

Με χαρά η Triumph επιβεβαιώνει την επιστροφή της μετά από απουσία δεκαετιών, στους αγώνες ερήμου, με την αρχή να γίνεται στον Mexican 1000 που πραγματοποιείται στη χερσόνησο της Baja.

Η μοτοσυκλέτα θα είναι μια Triumph Scrambler 1200 XE παραγωγής, με μικρές μετατροπές. Όπως ακριβώς γινόταν τη δεκαετία του ’60.

Ήμασταν μικροί τότε που διαβάζαμε για τον φοβερά δύσκολο κι απαιτητικό αγώνα ερήμου της Baja 1000 στις ΗΠΑ, τον πρόδρομο των μαραθώνιων αγώνων με μοτοσυκλέτες σε σκληρά τερέν. Τότε νομίζαμε – κι έτσι το λέγαμε – ότι προφέρεται “Mπάχα”. Κάναμε λάθος, “Μπάγια” ήταν το σωστό.

O αγώνας αυτός έγινε για πρώτη φορά το 1962 και ο νικητής οδηγούσε ένα δικύλινδρο Honda CL72, ένα scrambler μόλις 250 κυβικών. Ήταν μια μοτοσυκλέτα δρόμου, με μικρές μετατροπές, όπως και όλες οι άλλες που συμμετείχαν στον αγώνα.

Οι μοτοσυκλέτες ψευδοεντούρο ή on/off δεν είχαν βγει ακόμα στην παραγωγή και μόνο χάρη στους ιδιώτες και τις μετατροπές τους κατάφερναν να κινηθούν στο χώμα και να λαμβάνουν μέρος σε τέτοιες δοκιμασίες.

Ο αγώνας διέσχιζε τη χερσόνησο Baja του Μεξικό και σύντομα οι εταιρίες, βλέποντας τον αντίκτυπο που είχε η φήμη της νίκης στις πωλήσεις – αφού ήταν η υπέρτατη δοκιμασία αντοχής μέσα σε εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες – άρχισαν να δείχνουν μεγάλο ενδιαφέρον.

Ο Baja 1000 διαρκούσε μέρες, κάλυπτε ιδιαίτερα δύσβατες διαδρομές μήκους 1.000 μιλίων και ξεκινώντας από την Τιχουάνα  έφτανε στη Λα Παζ. Το 1962, που διοργανώθηκε για πρώτη φορά, ο νικητής κατάφερε να τερματίσει μετά από 39 ώρες και 56 λεπτά!

Ο αναβάτης Ernie Vigil έτοιμος να καταπιεί 1.600 χιλιόμετρα στο χώμα

Ένας άλλος αγώνας, το ίδιο σκληρός, ο Mexican 1000, είχε αρχίσει να διοργανώνεται λίγα χρόνια μετά, το 1967.

Στον Mexican 1000 του 2019, που ξεκινάει μεθαύριο, αποφάσισε να κάνει το comeback της στις αμερικανικές ερήμους η Triumph.  Ο αγώνας αυτός  γίνεται στις ίδιες “ερημιές”, κι ακολουθεί την ίδια δύσκολη διαδρομή του Baja 1000.

Ο φετινός Mexican 1000 διαρκεί από τις 26 Απριλίου μέχρι τις 3 Μαΐου,  και αναβάτης της Triumph είναι ο Ernie Vigil, ένας έμπειρος αγωνιζόμενος στο χώμα. Η εταιρία δηλώνει πως το Scrambler 1200 XE που πρόκειται να μπει στον αγώνα είναι σχεδόν παραγωγής, με αλλαγές σε σέλα, φώτα, λάστιχα, χούφτες, προστατευτικά σίδερα, κ.λπ. Τα χρώματα της μοτοσυκλέτας είναι ασπρόμαυρα και μεγάλων διαστάσεων τα γραφικά της Triumph.


Η Triumph Scrambler 1200 XE είναι ένα ολοκαίνουργιο μοντέλο που προσπαθεί να γεφυρώσει την ρετρό εικόνα με τις μοτοσυκλέτες διπλής χρήσης (άσφαλτος-χώμα) κάτω από το κεφάλαιο που ονομάζεται Scrambler και υπαινίσσεται ήπια χρήση στο χώμα.

Το ραλί ερήμου Mexican 1000 είναι μια απίστευτη δοκιμασία εκτός δρόμου που ξεπερνά τα 1.000 μίλια διαδρομής (1.600 χιλιόμετρα) πάνω σε μια βραχώδη έρημο και αντιπροσωπεύει μιαν απίστευτη πρόκληση.
Είναι τα ίδια εδάφη που στη δεκαετία του 1960 έκαναν διάσημα τα Scrambler της Triumph, με πρεσβευτή της εταιρίας και αγωνιζόμενο τον δημοφιλή Αμερικανό ηθοποιό και έμπειρο αναβάτη
Steve McQueen.

Τώρα η Triumph ρίχνει στον αγώνα το νέο της Scrambler, που καλείται να αποδείξει την αξία του σε διαδρομές εκτός δρόμου, με όπλα έναν δικύλινδρο σε σειρά κινητήρα 1200cc, ιπποδύναμης 90 σχεδόν ίππων. Πενήντα επτά χρόνια μετά από το πρώτο ραλί στη Baja, η Triumph συμμετέχει με στόχο αρχικά να μπορέσει να ολοκληρώσει αυτόν τον ζόρικο κι εξαντλητικό αγώνα.

.

Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε!