MotorBike.gr

Βeta Alp 4.0, Alp X: Οι “μυαλωμένες” χωμάτινες μοτοσυκλέτες (τιμή +video)

05/07/2024

Η δυναμική επιστροφή των Alp

Η οικογένεια Beta μεγαλώνει, φέρνοντας δύο νέα μοντέλα στις κατηγορίες on-off και scrambler. Αντλώντας έμπνευση από το ιστορικό Alp 4.0, οι τεχνικοί της Betamotor σχεδίασαν και εξέλιξαν δύο εντελώς νέες μοτοσυκλέτες για το χώμα, τα Alp 4.0 και Alp X, τα οποία έφτασαν στην Ελλάδα και ανακοινώθηκε η τιμή τους.

Τι είναι το Alp; Είναι ένα μοντέλο ορόσημο στην κατηγορία των μοτοσυκλετών διπλής χρήσης, απλό στην κατασκευή του και με διακριτική σχεδίαση που προσφέρει απόλυτη άνεση τόσο εντός όσο και εκτός δρόμου, ενώ είναι κατάλληλο για τις καθημερινές μετακινήσεις.

Beta Alp 4.0

Beta Alp X

Το Beta Alp είναι μια μοτοσυκλέτα που απευθύνεται σε ένα μεγάλο φάσμα αναβατών: από νεαρούς κατόχους διπλώματος Α2 σε αναζήτηση της πρώτης τους μοτοσυκλέτας, μέχρι αναβάτες που επιστρέφουν στον μαγικό κόσμο των δύο τροχών ψάχνοντας για ένα απλό, οικονομικό δίτροχο.

Επίσης, ταιριάζει σε γυναίκες που αναζητούν μία μοντέρνα μοτοσυκλέτα η οποία δεν είναι υπερβολικά ψηλή ή βαριά. Τέλος, θα αρέσει στους λάτρεις των ελαφριών και καλά ζυγισμένων εκτός δρόμου δικύκλων, που θέλουν να κάνουν διασκεδαστικές βόλτες.

Beta Alp X

Beta Alp 4.0

Όπως όλα τα μοντέλα της Beta, τα νέα ALP εκφράζουν την ιδέα “RideAbility”, καθώς είναι σχεδιασμένα για να επιτρέψουν σε κάθε αναβάτη να βγάλει τον καλύτερό του εαυτό και να διασκεδάσει σε όλες τις συνθήκες.

Η γενιά ALP διαθέτει την εντός κι εκτός δρόμου ευελιξία των προηγούμενων μοντέλων, φέρνοντας στο πεδίο δύο ευέλικτα και ευκολοδήγητα μοντέλα με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά για την κάλυψη διαφορετικών απαιτήσεων. Το ALP επομένως δεν είναι μόνο 4.0, είναι και Χ!

Τόσο το ALP 4.0 όσο και το ALP X έχουν σχεδιαστεί για να προσφέρουν τα υψηλότερα επίπεδα οδηγησιμότητας σε όλα τα εδάφη. Ωστόσο διαθέτουν συγκεκριμένες αισθητικές και λειτουργικές διαφορές λόγω των διαφορετικών χρήσεων για τις οποίες έχουν σχεδιαστεί.

Beta Alp 4.0

Beta Alp 4.0

Το Alp 4.0 απευθύνεται σε παραδοσιακούς αναβάτες που συνδέονται με την εκτός δρόμου παράδοση της Beta. Είναι μία ευέλικτη, ευκολοδήγητη μοτοσυσκλέτα, ιδανική για όποιον θέλει να προσεγγίσει τον εκτός δρόμου κόσμο οδηγώντας με διασκεδαστικό τρόπο χωρίς δεσμεύσεις.

Οι τροχοί με διάμετρο 21”-18”, τα προστατευτικά πλαστικά και τα τρακτερωτά ελαστικά προέρχονται από τον κόσμο του off-road χωρίς όμως να εμποδίζουν τη μοτοσυκλέτα να κινηθεί με άνεση σε αστικούς δρόμους.

Beta Alp 4.0

Beta Alp 4.0

Τα μαρσπιέ είναι επίσης προσεκτικά σχεδιασμένα και εξοπλισμένα με αφαιρούμενα καλύμματα από καουτσούκ, ώστε να διασφαλίζεται τόσο η ύψιστη άνεση στο δρόμο όσο και η μέγιστη πρόσφυση όταν αυτό απαιτείται! Το Alp 4.0 είναι η τέλεια μοτοσυκλέτα περιπέτειας για ένα ευχάριστο Σαββατοκύριακο εκτός δρόμου.

Beta Alp X

Το Alp X είναι ένα εντελώς νέο μοντέλο για την Beta. Μοιράζεται την ίδια βάση με το Alp 4.0 αλλά διαθέτει πιο μοντέρνο/κλασικό χαρακτήρα. Έχοντας χαρακτηριστικά όπως οι τροχοί διαμέτρου 19″-17″ με πιο ασφάλτινα ελαστικά, και τα πιο αιχμηρά πλαστικά που συνδυάζονται με στρογγυλό προβολέα, φέρνει το concept ALP πιο κοντά στα μοντέρνα γούστα όσων έχουν ξαναβρεί τον κόσμο των scramblers.

Beta Alp X

Το Alp X διαθέτει μια διαφορετική γοητεία, είναι η τέλεια μοτοσυκλέτα για την πόλη και για ταξίδια μεγάλης εμβέλειας, παραμένοντας πάντα έτοιμο να περιλάβει χωματόδρομους στην πορεία του. Το Alp X – όπως και το Alp 4.0 – είναι ιδιαίτερα άνετο και για τον συνεπιβάτη χάρη στην άνετη σέλα και τις χειρολαβές. Το Alp X είναι η κατ’ εξοχήν φιλική προς τον χρήστη μοτοσυκλέτα.

Κινητήρας

Τα νέα μοντέλα Alp 4.0 και Alp X είναι εξοπλισμένα με κινητήρα 350cc που αναπτύχθηκε σε συνεργασία μεταξύ των τεχνικών της Betamotor και εκείνων της Tayo Motorcycles.

Beta Alp X

Η νέα αυτή μονάδα ισχύος αναπτύχθηκε ειδικά για αυτά τα μοντέλα και διαθέτει ηλεκτρονικό ψεκασμό, κιβώτιο έξι σχέσεων, αποδίδει 35 ίππους στις 9.500 σ.α.λ. και προσφέρει μέγιστη ταχύτητα άνω των 130 km/h.

Χάρη στη μειωμένη κατανάλωση καυσίμου (3,5lt/100km) και το ρεζερβουάρ 11 λίτρων, το νέο ALP προσφέρει μια εντυπωσιακή αυτονομία που ξεπερνάει τα 300km, επιτρέποντας τις μεγάλες διαδρομές εκτός δρόμου μακριά από πρατήρια καυσίμων.

Οι κινητήρες των δύο μοντέλων διαφέρουν ως προς τη χαρτογράφηση τους, και είναι σχεδιασμένοι να εγγυώνται τα υψηλότερα δυνατά επίπεδα απόδοσης και για τα δύο μοντέλα.

Πλαίσιο και Αναρτήσεις

– Πλαίσιο: Το πλαίσιο των νέων ALP είναι ατσάλινο περιμετρικά με τον κινητήρα κρεμασμένο πάνω του, κάτι που εγγυάται την αντοχή, την ακαμψία και τις μικρές διαστάσεις.

Beta Alp 4.0

– Ανάρτηση: τόσο το μπροστινό πιρούνι όσο και το πίσω μονό αμορτισέρ έχουν ρυθμιστεί για να εξασφαλίσουν τη μεγαλύτερη δυνατή απόλαυση κατά την οδήγηση, διατηρώντας παράλληλα την άνεση που απολαμβάνει ο αναβάτης.

– Ύψος σέλας: Το ύψος της σέλας είναι 865 mm για το Alp 4.0 και 855 mm για το Alp X, εξασφαλίζοντας εύκολη επαφή των ποδιών με το έδαφος και για τα δύο μοντέλα, συμβάλλοντας στην ενίσχυση της αίσθησης ασφάλειας στη σέλα, τόσο εντός όσο και εκτός δρόμου. Η σέλα είναι εξαιρετικά άνετη τόσο για τον αναβάτη όσο και τον συνεπιβάτη.


– Φρένα: και τα δύο μοντέλα είναι εξοπλισμένα με δίσκο 290 mm μπροστά και 220 mm πίσω, με Nissin τρόμπες και δαγκάνες που εγγυώνται ισχυρή πέδηση σε όλες τις συνθήκες. Ο βασικός εξοπλισμός περιλαμβάνει επίσης σύστημα ABS της BOSCH που μπορεί να απεμπλακεί στον χάρτη Offroad αλλά ενεργοποιείται ξανά αυτόματα κάθε φορά που βάζετε μπροστά την μοτοσυκλέτα.

Η ενεργοποίηση του ABS μπορεί εύκολα να ελεγχθεί μέσω της ένδειξης στα όργανα LCD, η οποία επίσης παρέχει πληροφορίες για τη στάθμη καυσίμου, την αυτονομία και την εμπλοκή ταχύτητας στο κιβώτιο, καθώς και παραδοσιακές πληροφορίες όπως π.χ. ένδειξη ταχύτητας, στροφόμετρο και μερικό και ολικό χιλιομετρητή, όλα με μοντέρνα και ευανάγνωστα γραφικά.

Βασικές διαφορές του Alp 4.0 και του Alp X

– Το Alp 4.0 είναι εξοπλισμένο με τροχούς 21″ – 18″ και ελαστικά σχεδιασμένα περισσότερο για εκτός δρόμου. Το Alp X είναι εξοπλισμένο με τροχούς 19″ – 17″ , επίσης σε τροχούς με ακτίνες, αλλά με ελαστικά διπλής χρήσης προσανατολισμένα για περισσότερη οδήγηση στο δρόμο.

– Αισθητικά τα δύο μοντέλα διαφέρουν ως προς τη μορφή και το φινίρισμα των πλαστικών τους, με
το Alp X να διαθέτει πιο κωνικά πλαστικά μέρη που αναδεικνύουν το μοντέρνο κλασικό στυλ του, ενώ αυτά του του Alp 4.0 το τυλίγουν περισσότερο.

Οι γραμμές του Alp X ενσωματώνονται τέλεια με τον νέο στρογγυλό LED προβολέα, ενώ στην έκδοση 4.0 ο φωτισμός παρέχεται από έναν προβολέα με πιο τετράγωνη εμφάνιση, που επίσης διαθέτει τεχνολογία φωτισμού LED. Κοινό χαρακτηριστικό όσον αφορά την αισθητική είναι η νέα χαμηλή βάση της πινακίδας που δεν είναι συνδεδεμένη με το κάλυμμα της ουράς, αλλά τοποθετείται απευθείας πάνω στον
πίσω τροχό για πιο μοντέρνο στυλ.

Η γκάμα των αξεσουάρ για τη νέα γενιά ALP περιλαμβάνει χούφτες προστασίας χεριών, πλαινές βαλίτσες και top case βαλίτσα.

H τιμή του Alp 4.0 είναι 6.950 ευρώ, όπως ακριβώς και του Alp X.

Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε!