MotorBike.gr

BMW CONCEPT R18: Φόρος τιμής με αριστεία

28/05/2019

Θηριώδης boxer, τεράστια παράδοση

Οι λάτρεις των παλιών BMW, θα ταυτιστούν με αυτή την τελευταία δημιουργία – έστω και σε μορφή πρωτότυπου – του βαυαρικού εργοστασίου και θα υποκλιθούν μπροστά σε αυτό το δίτροχο κομψοτέχνημα που αποτίει φόρο τιμής σε όλες τις παραδοσιακές BMW του παρελθόντος. Τότε που όλες ήταν βαμμένες μαύρες…

Λαμβάνει κανονικότατα υπ’ όψιν της η BMW την ένταση των θετικών και θετικότατων αντιδράσεων των δημοσιογράφων και του κόσμου, όταν παρουσιάζει μια τέτοια έξοχη δουλειά.

Το BMW Concept R18, έχει πάνω του μέταλλο, παράδοση και δίνει υποσχέσεις για το μέλλον (σαν μοντέλο παραγωγής) με την υπογραφή της ίδιας της εταιρίας, που το παρουσίασε επίσημα στον ετήσιο διαγωνισμό “ομορφιάς” στη Villa d’Este, τον περίφημο Concorso d’Eleganza.

Πριν από 90 χρόνια οργανώθηκε έγινε για πρώτη φορά ο διαγωνισμός για ιστορικά οχήματα στην παραπάνω βίλα, η οποία βρίσκεται στις όχθες της λίμνης Κόμο στην Ιταλία. Από το 1929 το Concorso d’Eleganza Villa d’Este εκθέτει vintage αυτοκίνητα και σπάνιες, ιστορικές μοτοσυκλέτες. Από το 2002, στην εκδήλωση άρχισαν να συμμετέχουν και πρωτότυπα αυτοκίνητα και μοτοσυκλέτες.

Η βαυαρική μάρκα αποκαλύπτει τις προθέσεις της για το μέλλον, βασιζόμενη πάνω στις εμβληματικές γραμμές του παρελθόντος και μεταφέρει σε μέταλλο τις σπουδαίες τάσεις του χθες στον σημερινό κόσμο.

Ένα εξαιρετικό σχήμα για τους λάτρεις των κλασικών γερμανικών μοτοσυκλετών και των κλασικών γενικότερα.


Θα μπορούσαμε να το δούμε σαν μια επιστροφή στον πυρήνα, στην ουσία της μάρκας, αλλά με μια σύγχρονη μετάφραση: το BMW Concept R18 μεταφέρει την ουσία των μεγάλων κλασικών της BMW στη σημερινή εποχή, με μια μοντέρνα, προσαρμοσμένη “μετάφραση”.

Ο Markus Schramm, επικεφαλής της BMW Motorrad, περιγράφει το πρωτότυπο ως εξής: “Με αυτό το dream bike, η BMW Motorrad παρουσιάζει τη δική της εκδοχή μιας συναισθηματικής και αυθεντικής προσέγγισης για την κατηγορία των μεγάλων cruiser”.

Το BMW Motorrad Concept R18 επιδεικνύει έμπρακτα πώς θα μπορούσε να δείχνει ένας boxer κινητήρας της δεκαετίας του 1960 πάνω σε μια μοτοσυκλέτα που θα συνδύαζε όλα τα κλασικά στοιχεία μιας BMW.

Με καθαρή αισθητική, το Concept R18 ενσωματώνει την ουσία της μοτοσυκλέτας όπως την αντιλαμβάνεται η γερμανική εταιρία. Με γνώμονα το συναίσθημα και όχι την τεχνολογία.

Άμεσα αναγνωρίσιμη ως αυθεντική BMW είναι η πρωτότυπη μοτοσυκλέτα: κινητήρας μπόξερ με μεγάλους, εμφανείς κυλίνδρους δεξιά και αριστερά, πλαίσιο παραδοσιακής δομής που “κατηφορίζει” προς τα πίσω, άξονας κίνησης, ντεπόζιτο σε σχήμα σταγόνας βαμμένο μαύρο, με σιρίτια λευκά που έχουν ζωγραφιστεί στο χέρι.

Οι ισορροπημένες αναλογίες υπενθυμίζουν τις κλασικές BMW όπως η R5 και μεταδίδουν – ακόμη και από απόσταση – μια διαχρονική ομορφιά που δεν έχει τίποτε περιττό.


Οι μεγάλοι τροχοί (21 “εμπρός και 18” πίσω) είναι εφοδιασμένοι με ελαστικά της Metzeler. Όμως, η καρδιά του Concept R18 είναι φυσικά ο δικύλινδρος κινητήρας των 1800 cc με χρωμιωμένες λεπτομέρειες (που θα βγει στην παραγωγή), όπως για παράδειγμα οι κεφαλές και το μπροστινό του τμήμα.

Η εμφάνιση θυμίζει έντονα τα δικύλινδρα που κατασκεύαζε η BMW μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του 1960.

Μια ακόμα σημαντική λεπτομέρεια είναι ο εκτεθειμένος και χρωμιωμένος άξονας κίνησης του πίσω τροχού, όπως παλιά.

Τα καλυμμένα καλάμια του πιρουνιού “παλαιώνουν” την εικόνα της μπροστινής ανάρτησης προς την πλευρά της παράδοσης, όπως και το μονό αμορτισέρ κάτω από το μονόσελο και φυσικά οι ακτίνες στους τροχούς φαίνονται απόλυτα ταιριαστές με το υπόλοιπο σύνολο.

Ευχόμαστε πραγματικά, εμείς στο Motorbike, να βγει η μοτοσυκλέτα στην παραγωγή μοιάζοντας όσο το δυνατόν περισσότερο με αυτό το υπέροχο πρωτότυπο Concept R18 που βλέπουμε σήμερα.

Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε!