Σε τελικό στάδιο εξέλιξης φαίνεται να είναι ο V3 Compressor της Honda, ο κινητήρας με κομπρέσορα που μάλλον θα δούμε στην EICMA
Η Honda είχε παρουσιάσει το V3 Compressor concept στην περσινή EICMA, δημιουργώντας μεγάλο ενδιαφέρον γύρω από την ασυνήθιστη διάταξη κινητήρα και την τεχνολογία υπερπλήρωσης που το συνοδεύει.
Από τότε, οι πληροφορίες ήταν ελάχιστες, με το θέμα να μένει χαμηλά στην επικαιρότητα.
Αυτό άλλαξε χθες, όταν η ιαπωνική εταιρεία δημοσίευσε ένα νέο teaser video, δίνοντας για πρώτη φορά την ευκαιρία να ακούσουμε – έστω και για ελάχιστα δευτερόλεπτα – τον ήχο του νέου κινητήρα.
Στο video, που περιλαμβάνει πλάνα από Africa Twin, DCT και E-Clutch, εμφανίζεται και το V3 Compressor σε δοκιμή σε δυναμόμετρο.
Ανάμεσα στη δυνατή μουσική, ξεχωρίζει ένα σύντομο – περίπου ενός δευτερολέπτου – απόσπασμα με τον ήχο του κινητήρα.
Η χροιά του είναι διαφορετική από ό,τι έχουμε συνηθίσει σε διάταξη τετρακύλινδρου εν σειρά, V4, crossplane twin ή V-twin, κάτι που ενισχύει την άποψη ότι πρόκειται για το νέο τρικύλινδρο V3.
Προς το τέλος του teaser ακούγεται και ένας ιδιαίτερος ήχος εισαγωγής αέρα, παρόμοιος με τον ήχο στροβιλοκινητήρα αεροπλάνου όταν ανεβάζει στροφές.
Πιθανότατα, αυτός ο ήχος προέρχεται από τον ηλεκτρικό κομπρέσορα (e-compressor) του V3.
Η Honda φαίνεται να έχει επιλέξει ένα σύστημα που δεν παίρνει κίνηση από τον στρόφαλο, αλλά λειτουργεί αυτόνομα.
Αυτό σημαίνει ότι ο κομπρέσορας μπορεί να ενεργοποιηθεί σε οποιοδήποτε σημείο του εύρους στροφών, παρέχοντας την ακριβή ποσότητα υπερπλήρωσης που απαιτείται κάθε φορά.
Η θεωρητική ωφέλεια ενός τέτοιου συστήματος είναι πολλαπλή: εξάλειψη “κοιλιών” στη ροπή, ενίσχυση χαμηλών στροφών για πιο δυνατή εκκίνηση και προσθήκη ισχύος στις υψηλές στροφές χωρίς καθυστέρηση απόδοσης.
Πρόκειται για μια λύση που, τουλάχιστον θεωρητικά, μπορεί να ταιριάξει σε πολλούς τύπους κινητήρων και χρήσεων.
Αν και η Honda δεν αποκαλύπτει ακόμη την μοτοσυκλέτα που θα φιλοξενήσει τον V3 Compressor, η λογική λέει ότι το project βρίσκεται πλέον σε προχωρημένο στάδιο δοκιμών.
Το γεγονός ότι η εταιρεία ξεκινά τα teasers μέσα στο καλοκαίρι, δείχνει ότι θέλει να “χτίσει” το ενδιαφέρον μέχρι την EICMA του Νοεμβρίου, όπου αναμένεται να παρουσιαστούν περισσότερες πληροφορίες, αν όχι και ολόκληρο το μοντέλο.
Το μόνο βέβαιο είναι ότι η Honda πειραματίζεται με τεχνολογίες που ξεφεύγουν από τις κλασικές λύσεις, αναζητώντας νέους τρόπους να προσφέρει απόδοση και ευχάριστη οδήγηση χωρίς να θυσιάζει την ευχρηστία.