MotorBike.gr

ΗΠΑ 2022: Η αγορά μοτοσυκλετών επιστρέφει … αρνητική!

31/10/2022

Σταθερή πτώση και -5,6% για φέτος

Η βιομηχανία μοτοσυκλετών της αγοράς των Ηνωμένων Πολιτειών επανέρχεται – όπως και στο παρελθόν – στην απώλεια της δυναμικής της. Το τρίτο τρίμηνο δέχθηκε διψήφια μείωση στις πωλήσεις της, επιβεβαιώνοντας τη νέα τάση που υπάρχει και μετά τους πρώτους εννέα μήνες του 2022.

Οι πωλήσεις στην αμερικάνικη αγορά των δύο τροχών από τον Ιανουάριο μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2022 έφτασαν τις 384.997 και έτσι καταγράφονται μειωμένες κατά 5,6%.

Σύμφωνα με την πρόβλεψη των ειδικών της αγοράς, μέχρι το τέλος του έτους το νούμερο των πωλήσεων δεν θα ξεπεράσει το μισό εκατομμύριο.

Η αμερικάνικη αγορά παρουσιάζει διαρκή φθορά τα τελευταία χρόνια. Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας πριν από τον κορωνοϊό, η αγορά των δύο τροχών μειωνόταν βαθμιαία στις ΗΠΑ.

 

Από τη μια ήταν η σταθερή ζήτηση για μοτοσυκλέτες διαφορετικών κατηγοριών – από αυτές που προτιμούσαν οι Αμερικάνοι συνάδελφοι μοτοσυκλετιστές στο παρελθόν – με την πρώην ηγέτιδα της αγοράς, τη Harley-Davidson να χάνει διαρκώς πωλήσεις και μερίδιο αγοράς, από άλλες premium εταιρίες όπως οι BMW, Ducati, Triumph και η ΚΤΜ.

Από την άλλη ήταν η αργή (πιο αργή σε σχέση με άλλες αγορές) ζήτηση για σκούτερ, που αποτελούν έναν εύκολο “προθάλαμο” για το πέρασμα στη μοτοσυκλέτα και φέρνουν στο χώρο ένα νέο, φρέσκο κοινό, αλλά και η μείωση των πωλήσεων μοτοσυκλετών για οδήγηση εκτός δρόμου.

 

Ώσπου η επιδημία του κορωνοϊού δημιούργησε ξαφνικά ζήτηση για ατομική μετακίνηση,  και κατά συνέπεια ζήτηση αρχικά για μοτοσυκλέτες (διασκέδασης) εντούρο και μοτοκρός και στη συνέχεια για όλους τους τύπους δίτροχων, συμπεριλαμβανομένων των σκούτερ και των μοτοσυκλετών δρόμου.

Οι πωλήσεις του 2020 έδειξαν να αυξάνονται μετά από 5 χρόνια σταθερής απώλειας και το 2021 σημείωσε επίσης ρεκόρ, φτάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 15 ετών!

Τα πράγματα όμως γύρισαν το 2022 και παρότι το πρώτο τρίμηνο έδειχνε ακόμα ισχυρό, ήρθε το δεύτερο τρίμηνο, οι τιμές ανέβηκαν και η ζήτηση μειώθηκε, με αποτέλεσμα να σημειωθεί πτώση πωλήσεων πάνω από 10%,

Όσον αφορά τις εταιρίες, η Harley-Davidson συνεχίζει να ηγείται της αγοράς, αν και οι πωλήσεις υποχώρησαν κατά 17,8%, ακολουθούμενη από τη Honda (-13,2%), τη Yamaha (-11,6%) και μια Kawasaki που πέτυχε ένα εκπληκτικό +75%!

Τα καλά νέα βέβαια για τις ΗΠΑ έρχονται από την κατηγορία ηλεκτρικών δίτροχων, αφού μοτοσυκλέτες και σκούτερ μέσα σε εννέα μήνες είδαν αύξηση πωλήσεων κατά 53%!

Η αγορά της δίτροχης ηλεκτροκίνησης ενισχύεται γενναία, από ισχυρά κίνητρα, που έχει θέσει σε εφαρμογή η κυβέρνηση Μπάιντεν.

 

Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε!