MotorBike.gr

MOTOGP GURU 2018, Νο3: Στο Τέξας φέτος, δεν έγινε “του Τέξας”

26/04/2018

Μπαμ και κάτω ο Μάρκεθ

Μπορεί στο δεύτερο αγώνα του Παγκοσμίου στην κατηγορία MotoGP στην Αργεντινή να έγινε χαμός, αλλά στον τρίτο αγώνα, στο Τέξας δεν έγινε καθόλου “του Τέξας”. Αντιθέτως ο αγώνας θα μπορούσε να περιγραφεί επιγραμματικά – όσον αφορά στις μάχες μεταξύ των αναβατών – σαν “το μεγάλο χασμουρητό”. Κείμενο: MotoGP Guru

Στην αμερικάνικη πίστα του Τέξας που φιλοξένησε τον τρίτο αγώνα του φετινού πρωταθλήματος, πολλοί ήταν αυτοί που απέτιαν φόρο τιμής στον πρόωρα χαμένο στον τέως Παγκόσμιο Πρωταθλητή MotoGP Nicky Hayden. Ο Νίκυ, αφού πρώτα έφαγε μια ζωή πάνω σε μοτοσυκλέτες και μονομάχησε ουκ ολίγες φορές με 200 και 300 χιλιομέτρων την ώρα μέσα σε πίστες, έχασε τη ζωή του σε ατύχημα μέσα σε πόλη πάνω σε ποδήλατο. Αυτό που λένε “ειρωνεία της τύχης” είναι ένα δύσπεπτο, ακατάληπτο πράγμα τελικά.

Μάλλον αστεία είναι η ονομασία της πίστας του Austin, Texas στην Αμερική με τη μεγαλύτερη ευθεία των 1.200 μέτρων όπου επιτυγχάνονται ταχύτητες κοντά στα 350 km/h, ονομάζεται Circuit Of The Americas και εν συντομία COTA. H Κότα είναι ένα φοβισμένο, μάλλον αργό πτηνό που δεν πετάει και στη μοτοσυκλετιστική αργκώ θεωρείται προσβολή. “Πάει σαν κότα” λένε οι μοτοσυκλετάδες όταν θέλουν να πουν ότι κάποιος πηγαίνει… σαν κότα. Άκου COTA;

Αναρωτιέμαι γιατί στην Αμερική οι νικητές φοράνε καουμπόικα καπέλα. Το κάνουν για πλάκα ή και καλά για να τιμούν τις παραδόσεις του τόπου; Αν είναι έτσι να το κάνουν και στις άλλες πίστες του κόσμου τότε. Ιαπωνία, Ταϊλάνδη, Αυστραλία, Αγγλία, Γαλλία… ε, ρε καπέλο που θα βλέπαμε. Άσε στο Κατάρ που θα έπαιζαν κάτι μαντίλες να…

Και δεν ήταν μόνο το καπέλο κιτς, ήταν και το τρόπαιο με τα κέρατα-τιμόνι…

Καουμπόηδες είπα και τι θυμήθηκα; Τα ανέκδοτα, τα αμερικάνικα με τα καουμποηλίκια και τους τσαμπουκάδες με όπλα. Ανέκδοτα όπως: μπαίνει ένας τύπος μέσα στο σαλούν, τραβάει το όπλο του και τους σκοτώνει όλους. Με μιας! Αυτή την τακτική φαίνεται να ακολούθησε και ο Marc Marquez επί αμερικάνικου εδάφους, τιμώντας όλα τα – σπαγγέτι ή ξε-σπαγγέτι – γουέστερν του παρελθόντος. Μπάμ και κάτω. Ούτε μονομαχίες στον ήλιο, ούτε μπαγαποντιές και χτυπήματα κάτω από τη ζώνη σαν τον αγώνα της Αργεντινής. Καθαρά πράματα. Πρώτος από τον πρώτο γύρο, μέχρι τον τελευταίο.

O Μάρκ Μάρκεθ μετά τη νίκη

Από το 2013 που έγινε πρώτη φορά αγώνας του Παγκοσμίου στην πίστα του Austin στο Τέξας, μέχρι σήμερα ένας και μόνο αναβάτης κερδίζει την πρώτη θέση των MotoGP.

Ναι, καλά το μαντέψατε, αήττητος λοιπόν και φέτος παρέμεινε o Marquez, που έτρεχε τον 93ο αγώνα του στη μεγάλη κατηγορία.

Ήταν η έκτη συνεχόμενη φορά που ο Marc Marquez οδήγησε την Honda RC213V σε νίκη στην COT… στο Austin. Για την ακρίβεια οι Αμερικάνοι έχουν “βαρεθεί” να βλέπουν τον Μάρκ να κερδίζει, αφού αυτή ήταν η 12η συνεχόμενη νίκη του στις ΗΠΑ!

Dani Pedrosa. Από το χειρουργείο… στην πίστα

Πρώτη είναι η Ducati (Andrea Dovizioso) στη βαθμολογία μετά τον αγώνα του Τέξας, αλλά η κόκκινη ομάδα δεν είναι ευχαριστημένη από τα αποτελέσματα των δύο τελευταίων αγώνων. Μόνο από τον πρώτο αγώνα στο Κατάρ είναι ευχαριστημένοι οι άνθρωποι της ιταλικής εταιρίας. Εκεί όπου κέρδισαν.

Ο τίτλος “παλικάρι του αγώνα” απονέμεται στον Dani Pedrosa, ο οποίος επανήλθε μετά από την εγχείρηση που υποβλήθηκε δύο εβδομάδες πριν τον αγώνα και στην Αμερική κατέκτησε την έβδομη θέση. Άλλος ένας που κερδίζει τον ίδιο τίτλο είναι και ο Jack Miller που έτρεξε με σπασμένη κλείδα, αλλά δεν είχε πει τίποτα, γιατί αν το έλεγε δεν θα τον άφηναν οι γιατροί να τρέξει. Είναι πάν-σκληροι αυτοί οι Αυστραλοί.

Σούζα για την τρίτη θέση του βάθρου για τον Andrea Iannone

Μετά την πρώτη του νίκη μέσα στο 2018, ο Marc Marquez βρίσκεται στη δεύτερη θέση στην κατάταξη του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος με 45 βαθμούς, μόλις ένα βαθμό πίσω από τον Andrea Dovizioso. Είναι σαν να ξεκινάει το πρωτάθλημα πάλι από το μηδέν με λίγα λόγια.

Καταπληκτικός ήταν ο Francesco Bagnaia στη Moto2 που έφερε το μηχανάκι του τημ Valentino Rossi στην πρώτη θέση μετά από έναν αγώνα-σεμινάριο. Παρότι ο Alex Marquez που ήταν πρώτος είχε κάνει διαφορά από τους υπόλοιπους ο Bagnaia κυνήγησε μεθοδικά, οδηγώντας άψογα τον πέρασε και τερμάτισε πρώτος με διαφορά.

Η πίστα στο Τέξας είχε και μπόλικη σκόνη… για εφέ

Τι σας έλεγα για το “φίλο μας” τον Joan Mir μετά τον προηγούμενο αγώνα και στην κατηγορία Moto2 ; Ζωγράφισε πάλι στην COT… στην Αμερική. Από εικοστός-κάτι έκανε έναν εκπληκτικό αγώνα και τερμάτισε τελικά 4ος. Το παιδί είναι αστέρι, ασχέτως αν μιλάει σαν πιτσιρικάς, κι έτσι – και αυτός – δήλωσε ότι βιάζεται να πάει στη μεγάλη κατηγορία των MotoGP. Όλοι θέλουνε να πάνε στα MotoGP ρε Χοάν, δες όμως πόσοι έχουν καεί, πόσοι κατέστρεψαν τις αγωνιστικές τους καριέρες και είτε εξαφανίστηκαν, είτε κατέληξαν να τρέχουν σε διαφόρων και αδιάφορων ειδών πρωταθλήματα ανά τον κόσμο. Η λίστα με τα ονόματά τους είναι μεγάλη.

Με χαρά υποδεχόμαστε τη δεύτερη θέση – και το πρώτο βάθρο – του Maveric Vinales (Yamaha) που ευχόμαστε να βρει αυτός και η ομάδα του το δρόμο της επιστροφής στις νίκες. Έτσι το πρωτάθλημα θα γίνει πιο ζωντανό, πιο ενδιαφέρον, με μάχες σε πολλά επίπεδα, ανάμεσα σε πολλούς αναβάτες. Όχι μόνο ανάμεσα σε 2-3, άντε τέσσερις.

Maveric Vinales. Πρώτο βάθρο για φέτος στην Αμερική

Ο Maveric Vinales έβαλε το κεφάλι κάτω και όχι μόνο δεν επέτρεψε σε κανέναν να του αμφισβητήσει τη δεύτερη θέση, αλλά σε μια φάση κυνήγησε και τον Marquez… ο οποίος μόλις το έμαθε (από το pit board ντε) άνοιξε ακόμα περισσότερο το γκάζι, που λέει ο λόγος, λες και νωρίτερα πήγαινε αργά και ξανάφτιαξε διαφορά ασφαλείας.

Αξύριστος εμφανίστηκε στο βάθρο, το πρώτο του στην ομάδα της Suzuki, ο Ιταλός Andrea Iannone, ο “Maniac” όπως αυτοαποκαλείται. Μάλιστα στην πρώτη στροφή μετά την εκκίνηση των MotoGP ήταν πρώτος, για να τον περάσει λίγο αργότερα ο πεισμωμένος Marquez, που πήγαινε “μαλλιά-κουβάρια” με κρύα λάστιχα (λέμε τώρα) και με τίγκα γεμάτο το ρεζερβουάρ.

Χαρά στη Suzuki. Δεύτερο βάθρο σε τρεις αγώνες

Ο Andrea Iannone που διανύει το δεύτερο του έτος στην ομάδα της Suzuki και μέχρι την Αμερική χαρακτηριζόταν σαν πλήρης αποτυχία. Το τι είχε ακούσει από κόσμο, Μέσα και δημοσιογράφους δε λέγεται. Ακόμα και για την κουκλάρα-μοντέλο κοπέλα του είχαν πει ότι τον αποσυντονίζει με την ομορφιά της. Είχαν ειπωθεί και γραφτεί κι ένα σωρό άλλες βλακείες βεβαίως, που φτιάχνονται μόνο και μόνο για γεμίζουν τις στήλες των “ειδικών” ιστοσελίδων και περιοδικών και πρόκειται για κίτρινο τύπο που ακροβατεί μεταξύ κουτσομπολιού, ψεμάτων και αφόρητης ανοησίας.

Δύσκολος ήταν ο αγώνας των ΗΠΑ για τον Valentino Rossi που αντιμετώπισε προβλήματα με τα λάστιχά του και δεν μπόρεσε να κυνηγήσει τον Iannone, για μια θέση στο βάθρο.

Έξι νίκες σε έξι αγώνες στο Τέξας ο Μάρκ Μάρκεθ και δεύτερος στη βαθμολογία

Για τον τέταρτο αγώνα της χρονιάς, τα MotoGP επιστρέφουν στο σπίτι τους, στον φυσικό τους χώρο, στην Ευρώπη και την Ισπανία, σε μια βδομάδα περίπου. Ο νότος της Ιβηρικής χερσονήσου και συγκεκριμένα το Jerez θα τα καλοδεχτεί στις 6 Μαΐου.

Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε!