MotorBike.gr

STEVE McQUEEN TRIUMPH: H πολυτιμότερη off-road του κόσμου

08/06/2018

Η αγαπημένη μοτοσυκλέτα του Steve McQueen

Η αγωνιστική μοτοσυκλέτα του Steve McQueen, μια βελτιωμένη Triumph Bonneville του 1963 θεωρείται η πολυτιμότερη χωματερή μοτοσυκλέτα στον κόσμο, μιας και έχει πετύχει την υψηλότερη τιμή στον κόσμο σε δημοπρασία

Ήταν 2009, όταν η Triumph Bonneville Desert Sled του 1963, ιδιοκτησίας Steve McQueen πουλήθηκε στη δημοπρασία μοτοσυκλετών Bonhams για 70.000 δολλάρια.

Η μοτοσυκλέτα ήταν βελτιωμένη ειδικά για τον Steve McQueen στις αρχές του ’60 από τον καλό του φίλο, τον Bud Ekins, τον διάσημο αναβάτη και πρωταθλητή αγώνων εκτός δρόμου, την οποία είχε βάψει ένας άλλος θρύλος της αμερικανικής μοτοσυκλέτας ο – ζωγράφος, κατασκευαστής, καλλιτέχνης, κλπ. – Von Dutch.

Η μοτοσυκλέτα πουλήθηκεαργότερα ξανά και πάλι από τους Bonhams σε ακόμα υψηλότερη τιμή, φτάνονας το αστρονομικό ποσό των 87.500 ευρώ!

Ο Steve McQueen ο “King of Cool” όπως τον έλεγαν, ήταν συνδεδεμένος όσο κανείς άλλος με τη συγκεκριμένη μοτοσυκλέτα. Η Triumph Desert Sled απεικονίζεται σε φωτογραφίες της εποχής, με τον McQueen πάνω της, να λούζεται από τον ήλιο της Νότιας Καλιφόρνια, έτοιμη για αγώνες στο χώμα.


Όταν πέθανε ο McQueen το 1980, είχε στην κατοχή του πάνω από 100 μοτοσυκλέτες, αλλά και αυτοκίνητα και αεροσκάφη, με την συλλογή του να είναι παγκοσμίως γνωστή.

Από όλες τις μοτοσυκλέτες που κατείχε είναι πιθανό ότι η συγκεκριμένη είχε μια ξεχωριστή θέση στην καρδιά του, λόγω της προσωπικής του ιστορίας μαζί της και λόγω των στενών δεσμών του με τους μακροχρόνιους φίλους Bud Ekins και Kenny Howard (γνωστότερο ως Von Dutch).


Για την ιστορία να πούμε ότι ο Ekins είχε κερδίσει 4 χρυσά μετάλλια και ένα ασημένιο στο
ISDΤ (που αργότερα ονομάστηκε ISDE), τον σκληρό, απαιτητικό >Διεθνή Αγώνα Εντούρο των έξι ημερών, στις αρχές της δεκαετίας του 1960. Επίσης ήταν ο άνθρωπος που πιστώνεται την εκμάθηση οδήγησης του McQueen στο χώμα.

Ο Bud Ekins, ο οποίος μάλιστα έμοιαζε με τον Steve McQueen, ήταν ο άνθρωπος που πραγματοποίησε το άλμα με μοτοσυκλέτα πάνω από το συρματόπλεγμα του στρατοπέδου, στην ταινία “Η μεγάλη απόδραση” (πιο γνωστή σαν Great Escape).

Αργότερα έγινε γνωστός αντιπρόσωπος μοτοσυκλετών στις Η.Π.Α. και πήρε μέρος στους μαραθώνιους αγώνες χώματος Mint 400, Stardust 7-11 και Baja 500.


Η συγκεκριμένη μοτοσυκλέτα ξεκίνησε σαν στοκ Triumph Bonneville του 1963 προτού να φτιαχτεί-βελτιωθεί από τον Ekins, έτσι ώστε να αντέξει τους καλιφορνέζικους αγώνες ερήμου.

Το βάψιμο τώρα, που έγινε από τον ίδιο τον Von Dutch, (και είναι απλά ένα βάψιμο με χρώμα british racing green, βαθύ πράσινο), ήταν μια καθαρά διαδικαστική υπόθεση και καμία σχέση δεν είχε με τις περίτεχνες δουλειές του Von Dutch που θα δούμε αργότερα. Η δικαιολογία ήταν ότι επρόκειτο για μια αγωνιστική μοτοσυκλέτα.


Η Triumph Bonneville Desert Sled οδηγήθηκε επανειλλημένα από τον McQueen σε αγώνες και μέχρι σήμερα διατηρεί την αυθεντική της πατίνα, τις πληγές, τα χτυπηματα και τα γδαρσίματα που είχε κληρονομήσει τις ένδοξες εποχές της.

Στην τελευταία δημοπρασία μοτοσυκλετών του οίκου Bonhams στο Λας Βέγκας που βρέθηκε να πουλιέται για άλλη μια φορά, κάποιοι υπολόγιζαν αρχικά ότι θα πωληθεί σε τιμή ανάμεσα στις 50.000 και 60.000 δολάρια. Στην πράξη ξεπέρασε τις 100.000 δολάρια (87.500 ευρώ)!


Φυσικά συνοδευόταν από τα χαρτιά αυθεντικότητας, που κατέγραφαν τα εξής: Συλλογή Larry Bowman, μοτοσυκλέτα του Steve McQueen, τροποποιημένη από τον Bud Ekins, ζωγραφισμένη από τον Von Dutch. Triumph Bonneville Desert Sled του 1963, με αριθμό πλαισίου Τ120 DU1683 και αριθμό κινητήρα Τ120 DU1683. Υπέροχη και εμβληματική μέσα από την απλότητά της και τη μεγάλη ιστορία της…

Πηγή: www.bonhams.com

Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε!