MotorBike.gr

MOTOGP GURU 2018, No10: Ντουκάτια “ένα-δύο” στο Brno!

11/08/2018

O Marquez προχωράει κανονικά…

Απίστευτα πράγματα συμβαίνουν φέτος. Ο “τελειωμένος”, για πολλούς, Χόρχε μετά από τις μοναχικές του νίκες αποδεικνύει ότι μπορεί να μπει και στη μάχη και να κερδίσει ακόμα και τον “άπιαστο” Μarquez! Με τον Lorenzo να τερματίζει δεύτερος και τον Dovizioso πρώτο, τα Ντουκατάκια έκαναν το ένα-δύο, μετά από πολύ καιρό. Κείμενο: MotoGP Guru, ο άνθρωπος που “ξέρει τα πάντα” για τα MotoGP, Φωτογραφίες: Michelin

* Ο MotoGP Guru για αυτόν αγώνα καθυστέρησε να γράψει το άρθρο του χαρακτηριστικά γιατί – αντί να δουλεύει διαρκώς – πήγε να κάνει τις διακοπές του. Ακούς εκεί; Κι ο κόσμος περιμένει…

Andrea DOVIZIOSO ITA, Ducati Team

* Μετά από μερικούς κακούς αγώνες ο Andrea Dovizioso – ο εργοστασιακός αναβάτης της Ducati από το Φορλί, που πέρσι έχασε τον τίτλο στον τελευταίο αγώνα – επιτέλους επέστρεψε στην κορυφή. Το Μπρνό ήταν η δεύτερη μόλις νίκη του φέτος μετά αυτήν που πέτυχε στον εναρκτήριο αγώνα της χρονιάς στο Κατάρ. Δύο νίκες σε 10 αγώνες δεν το λες και μεγάλη επιτυχία πάντως… Σε αυτό τον αγώνα, ο συμπαθής και χαμηλών τόνων Αντρέα έκανε έναν άριστο αγώνα, και δεν επέτρεψε σε κανέναν (στο Rossi, Lorenzo, Marquez) να αμφισβητήσει την υπεροχή του. Αυτόν τον Αντρέα μας αρέσει να βλέπουμε, τον μαχητικό, που κερδίζει.

* Με τον Valentino Rossi να ξεκινάει – πολύ σπάνιο φαινόμενο – πρώτος και να οδηγεί τον αγώνα οι φίλοι του Ιταλού πολυπρωταθλητή ξαφνικά σκέφτηκαν ότι μπορεί να πάει και για νίκη. Αυτό θα ήταν καταπληκτικό γιατί θα “έδενε” 22 ολόκληρα χρόνια μεγαλειώδους καριέρας, αφού την πρώτη του νίκη σε GΡ την είχε κερδίσει σε αυτή την πίστα συμμετέχοντας στην κατηγορία των 125 κυβικών. Ναι από τότε ο MotoGP Guru υποστήριζε τον τρελάρα πιτσιρικά από την Ταβούλια, εκτός των άλλων επειδή ήταν και τελείως διαφορετικός από όλους τους άλλους, ενώ οι πανηγυρισμοί του έδωσαν και μια άλλη εναλλακτική από το να γυρίζει ο νικητής με μια σημαία στην πλάτη στη πίστα.

O Dovi μπροστά απ’ όλους

* Όμως ο Rossi στην Τσεχία δεν μπόρεσε παρά να κρατήσει την 4η θέση – από έναν Crutchlow που τον πλησίαζε – με τη μοτοσυκλέτα να μην είναι τόσο ανταγωνιστική και να αντιμετωπίζει προβλήματα με τα λάστιχά του.

* Ακόμα ένας μυαλωμένος αγώνας για τον Marc Marquez (Honda) στην Τσεχία. Ο 25χρονος Καταλανός αναβάτης, έξι φορές παγκόσμιος πρωταθλητής αποφάσισε να μην ρισκάρει και πάλι και να οδηγήσει με στρατηγική. Εκεί που βλέπαμε έναν αγχωμένο “πιτσιρικά” να περνάει από πάνω, κι από κάτω τους αντιπάλους του, βιαστικός και άτσαλος, τώρα βλέπουμε έναν σκεπτόμενο αναβάτη. Για τη βαθμολογία και την πρωτοπορία της οι Andrea Dovizioso και Jorge Lorenzo δεν είχαν καμία σημασία. Έτσι ο Μάρκ έκανε τις μάχες που έπρεπε για να “μετρήσει” τις δυνατότητες και τις αντιδράσεις τους και τελικά κράτησε την 3η θέση, αφού είχε την πολυτέλεια να τους αφήσει να κερδίσουν.

* Τα στατιστικά του Marc Marquez είναι συγκλονιστικά. Μιας και αυτό ήταν το 100ο του GΡ έχει πετύχει 70 βάθρα και 40 νίκες. Ο 25χρονος Καταλανός αναβάτης έχει πετύχει συνολικά έξι Παγκόσμια Πρωταθλήματα!

* Αντίστοιχα με τη νίκη του στην Τσεχία ο Dovizioso έκανε 10 τις νίκες του σε GΡ.

* Ο αγώνας πάντως μη φανταστείτε ότι πήγαινε γρήγορα… Όλοι οι μπροστινοί έπαιζαν το ποντίκι με τη γάτα, αφού σε μια φάση τον ταχύτερο χρόνο είχε ο 11ος μυστακοφόρος Bautista!

* Ο Bradley Smith, αυτός που έγραφα σε προηγούμενο άρθρο, ότι σήκωσε έπαρση αμέσως μόλις μπήκε στα MotoGP ενώ δεν του άξιζε και έγινε από συμπαθής-αντιπαθής, δηλώνει τώρα ότι σκέφτεται να γυρίσει στα Moto2. Δύσκολη απόφαση, σκληρή, θέλει κότσια και επιμονή, αλλά και μεγάλα αποθέματα κουράγιου. Γιατί άλλο να τρέχεις σε εργοστασιακή ομάδα στα MotoGP που σε έχουν σαν άρχοντα και άλλο στα Moto2 που σε έχουν σαν… αν όχι σαν κλητήρα, αλλά σαν απλό αναβάτη. Έτσι δηλαδή όπως έπρεπε να είναι παντού και πάντα, μιας και είμαστε εναντίον της “θεοποίησης” οποιουδήποτε σε οποιοδήποτε άθλημα.

* Ο μοναδικός αναβάτης – αφού έμεινε κάμποσα χρόνια με μέτριες επιδόσεις στα MotoGP, έφυγε από την κατηγορία και αργότερα κατάφερε να επιστρέψει στη μεγάλη κατηγορία ήταν ο Toni Elias. Έχει ενδιαφέρον η ιστορία όμως αφού ο Elias, καθώς η καριέρα του είχε τελειώσει υποτίθεται, πήγε στην Αμερική στο τοπικό πρωτάθλημα Superbike και πέρσι στέφθηκε πρωταθλητής! Μωρέ μπράβο ο Τόνης…

Ωραίες οι μάχες για την πρώτη θέση στον αγώνα της Τσεχίας

* Τι αγώνας ήταν αυτός που είδαμε πάλι στα Moto3; Η “σφαγή” που γίνεται σε κάθε αγώνα της κατηγορίας των μικρών μοτοσυκλετών είναι κάτι που μπαίνει στα ανεξήγητα φαινόμενα. Βλέπεις τον αγώνα και τους αναβάτες “να κάθεται ο ένας στην πλάτη του άλλου” και να κάνουν προσπεράσεις στον πόντο και μονολογείς “τέτοιος αγώνας δεν έχει ξαναγίνει”. Βλέπεις τον επόμενο και ξαναλές τα ίδια…

* Τσέχος αναβάτης (Kornfeil) πρώτος στα δοκιμαστικά και πρώτος μετά την εκκίνηση του αγώνα να οδηγεί την κούρσα. Αυτό δεν πρέπει να έχει γίνει ποτέ ξανά μετά τη δεκαετία του ’50, τότε που οι Τσεχοσλοβάκοι αναβάτες έτρεχαν με τετρακύλινδρες Jawa στα 350.

* Αυτός ο γιαπωνέζο ο Toba, γενικά με τις τούμπες το “έχει”. Δεν χάνει χρόνο και δεν το σκέφτεται για πολύ, χωρίς να επισκεφτεί τα χώματα. Όνομα και πράμα, που λένε.

Εντυπωσίασε ο Jorge LORENZO με τη μαχητικότητά του αυτή τη φορά

* Επιτέλους νίκη για τον Di Giannantonio και πραγματικά είναι να απορείς πως ένας τόσο καλός αναβάτης άργησε τόσο πολύ να κερδίσει αγώνα. “Είναι τα Moto3 ανόητε” ακούω κάποιον να λέει από τη γαλαρία. Μια κατηγορία που μοιάζει με το τρενάκι του τρόμου (Roller Coaster που λένε στο χωριό μου) και από κει που είσαι στον πάτο σε ανεβάζει στην κορυφή και τούμπαλιν.

* Εικοσιδύο χρόνια πριν στην πίστα του Brno ένας λιγνός, αδύνατος Ιταλάκος κέρδιζε τον πρώτο του αγώνα στην κατηγορία των 125 κυβικών. Εικοσιδύο χρόνια μετά ένας αδύνατος, ψηλός Ιταλάκος, ετεροθαλής αδελφός του Valentino Rossi, ο Luca Marini παραλίγο να επαναλάβει ακριβώς το ίδιο: να κερδίσει τον πρώτο του αγώνα στην κατηγορία των Moto2. Στο μεταξύ είχε πετύχει την πρώτη του pole position και η Τσεχία ήταν ο 46ος αγώνας του! Θυμηθείτε ότι το Νο46 είναι το νούμερο του Valentino Rossi… Σύμπτωση κι αυτή;

Valentino Rossi, Movistar Yamaha

* Ο Luca Marini, αν συνεχίσει την ανοδική του πορεία, έχω την εντύπωση ότι θα αναδειχθεί σε μεγάλο αναβάτη. Ο αγώνας που είδαμε να κάνει στην Τσεχία ήταν ένα ποίημα. Ήταν αγώνας που βγαίνει από έναν άνθρωπο που ξέρει τι κάνει σε μεγάλο βαθμό. Ο ψηλότερος κατά τρεις πόντους (1.84) από τον Rossi, 21 ετών, αναβάτης από το Urbino έκανε κατά κύριο λόγο έναν “καθαρό” αγώνα. Κανέναν δεν χτύπησε, κανέναν αντίπαλο δεν έσπρωξε προς την εξωτερική, κανέναν δεν μπλόκαρε ή δυσκόλεψε με βρώμικες κινήσεις, παρότι πήγαινε για την πρώτη του νίκη. Επίσης όταν τερμάτισε είχε ένα βλέμμα γεμάτο γνώση, ηρεμία και σοφία, δεν είχε έπαρση, ούτε ύφος.

* Φαντάζεστε τι θα είχε γίνει ο Luca Marini αν ήταν Έλληνας και να είχε αδελφό έναν από τους μεγαλύτερους αναβάτες όλων των εποχών; Υποψιάζεστε τι ύφος και στυλάκι θα είχε; Αντίθετα ο Λούκα δείχνει να έχει σφυρηλατήσει τον εαυτό του (είχε και κάτι ψυχολογικά προβλήματα αυτοπεποίθησης στο παρελθόν) και βγάζει έναν χαρακτήρα που μπορεί να γίνει στο μέλλον κάτι πολύ καλό. Σε συνδυασμό βεβαίως με τις ικανότητές του, που είναι υψηλών επιδόσεων, αφού κοντράριζε στα ίσια τον πολύ καλό Pecco Bagnaia… με τον οποίο έχουν ακριβώς το ίδιο οδηγικό στυλ και δεν ξέρεις ποιος είναι ποιος;

* Ο Pecco Bagnaia – πρωτοπόρος της βαθμολογίας στη Moto2 – έμπλεξε χωρίς λάστιχα (βλέπε φαγωμένα στο τέλος του αγώνα) με τον επίσης με τελειωμένα λάστιχα, ψηλόσωμο Baldassari, που χόρευε διαρκώς στις εξόδους των στροφών. Μόλις άγγιζε το γκάζι το πίσω λάστιχο έκανε ότι μπορούσε για να τον ρίξει κάτω. Αλλά τελικά το λάστιχο δεν τα κατάφερε, κι έτσι ο – Ιταλός αναβάτης που για μικρό όνομα το επώνυμο ενός μεγάλου Ισπανού αναβάτη – Lorenzo τερμάτισε τρίτος.

* Σε αντίθεση με τον “Άβερελ” Alex Marquez – που κατάφερε για άλλη μια φορά να πέσει μόνος του σε τελείως άσχετο σημείο της πίστας και του αγώνα δείχνοντας ότι περνάει μεγάλο “λούκι” ψυχολογικό και οδηγικό και αν συνεχίσει έτσι σε λίγο καιρό θα τρέχει στα Red Bull Rookies o Pecco Bagnaia εμφανίζει μεγάλη σταθερότητα στους τερματισμούς του: έχει κερδίσει βαθμούς σε 21 αγώνες! Πως να μην πηγαίνει για πρωτάθλημα στη Moto2 με τέτοιες επιδόσεις.

* Η βαθμολογία των MotoGP έχει διαμορφωθεί ως εξής, μετά και τον δέκατο αγώνα του Πρωταθλήματος: Marc Marquez (Honda) 181 βαθμοί, Valentino Rossi (Yamaha) 132, Andrea Dovizioso (Ducati) 113, Maveric Viñales (Yamaha) 109, Jorge Lorenzo (Ducati) 105, Johann Zarco (Yamaha) 97. Ο Maveric Viñales (Yamaha) με την πτώση του στον πρώτο γύρο του Μπρνο – μετά το μπέρδεμα με Bradl και Smith – έμεινε πίσω στη βαθμολογία από τον Dovizioso, με τον Lorenzo να τον πλησιάζει επικίνδυνα.

* Αύριο Κυριακή (12 Αυγούστου), το καραβάνι των MotoGP πηγαίνει στην πίστα του Spielberg στην Αυστρία της Τσεχίας, όπου θα φιλοξενηθεί ο ενδέκατος γύρος του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Ταχύτητας.

Ώρες αναμετάδοσης TV
Ενδέκατος αγώνας της χρονιάς στις 12 Αυγούστου – Αυστρία, πίστα Spielberg – στο κανάλι Cosmote Sport 5 HD

Κυριακή 12 Αυγούστου

09:35 – Μoto3, Ζέσταμα
10:05 – Μoto2, Ζέσταμα
10:35 – MotoGP, Ζέσταμα
11:45 – Μoto3, Αγώνας
13:05 – Μoto2, Αγώνας
14:30 – MotoGP, Αγώνας

ΤΟ ΥΠΟΛΟΙΠΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΑΓΚ. ΠΡΩΤ. ΤΑΧΥΤΗΤΑΣ 2018
26 Αυγούστου – Μεγάλη Βρετανία – Silverstone Circuit
9 Σεπτεμβρίου – Σαν Μαρίνο – Misano, World Circuit Marco Simoncelli
23 Σεπτεμβρίου – Ισπανία – Aragón, MotorLand
7 Οκτωβρίου – Tαϊλάνδη – Chang, International Circuit
21 Οκτωβρίου – Ιαπωνία – Motegi, Twin Ring
28 Οκτωβρίου – Aυστραλία – Phillip Island
4 Νοεμβρίου – Mαλαισία – Sepang, International Circuit
18 Νοεμβρίου – Ισπανία – Valenciana, Comunitat Ricardo Tormo

Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε!